Gelişen Konya sanayisi içerisinde farklı gelişim öyküsü bulunan birçok üretici bulunuyor. Bunlardan dikkat çekenlerden biri de hiç kuşkusuz Sector Tarım. Selçuk Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’nde okuyan 3 arkadaşın hayallerinin ete kemiğe bürünmesiyle 2002 yılında kurulan Sector Tarım, başarı basamaklarını adım adım tırmandı. Bitki besleme üzerine ticaret yaparak sektöre giriş yapan şirket, gelişmeye başladıkça yeni hedefler de koymaya başladı. Yeni projeksiyonlar çerçevesinde 2006 yılında ithalat yapmaya karar veren şirket, yeni bir başarı basamağını tırmanmanın da ilk adımını atmış oldu. Dünyanın sayılı firmalarından biriyle görüşmeler yaparak, ithalat yapmaya başlayan Sector Tarım, Konya merkezli bir firma olarak ilk hedefleri olan İç Anadolu pazarında büyük bir ivme yakaladı. Bu ivme büyümeyi de beraberinde getirdi. 2009 yılında sıvı gübre ithalatı yapan bir firma haline gelen Sector Tarım, idealist bir düşünceyle Türkiye’yi bu alanda ithalattan kurtarmak istedi. Bu düşünceyle gerekli altyapıyı oluşturan Sector Tarım, Avrupa Birliği normlarında yaptığı üretim alanıyla Türkiye’nin en modern tesisini kurarak büyük bir başarıya imza attı. 12 bin metrekare kapalı ve 8 bin metrekare açık alan olmak üzere 20 bin metrekarelik üretim alanıyla sektörün önemli bir markası haline gelen SectorTarım’ın yeni hedefi ise Avrupa’da üretim alanları oluşturarak dünya markası haline gelmek. 

BAŞARI ART ARDA GELDİ 

Sector Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kunduracı, SectorTarım’ın kuruluş öyküsü ve yeni hedefleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Şirketi 3 üniversite arkadaşı olarak kurduklarının bilgisini veren Kunduracı, şirketin kuruluş öyküsünü şöyle anlattı, “Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okuyan, sıra hatta ev arkadaşları olarak 3 kişi kafa kafaya verdik ve bu şirketi kurduk. Üniversiteden mezun olduktan sonra birkaç yıllık iş tecrübesinin ardından bu şirket 2002 yılında ortaya çıktı. Başlangıçta al-sat yapan bir firmaydık. Besleme ile başladık. Gelişmeye başladıkça yeni hedefler koymaya başladık ve yeni projeksiyonlar oluşmaya başladı. 2006 yılında ithalat yapmaya karar verdik. Dünyanın sayılı firmalarından biriyle görüşmelere başladık. Onlara Türkiye pazarını anlattık, kendimizi anlattık. İkna ettik ve ilk ithalatımızı yaptık. İç Anadolu’da da sektörümüzde ilk ithalat yapan firma olduk. Konya merkezli bir firma olarak ilk hedefimiz İç Anadolu bölgesine hitap etmekti daha sonra bu hedefimiz gittikçe büyüdü. İthalatla birlikte büyüme rekorları kırmaya başladık. Akabinde 2009’da sıvı gübre ithalatı yapan bir firma olduk.”

HEDEF TÜRKİYE’NİN İTHALATINI BİTİRMEK

Sektörde başarı adımlarını tek te tırmanmaya başlayan Sector Tarım, kısa sürede Türkiye’nin sayılı firmaları arasına girme hedeflerini yakaladı. Bu başarının yenide hedefleri de ortaya çıkardığını belirten Kunduracı, üretim yapma başarılarını şu şekilde anlattı, “2011 yılında üretim yapmak amacıyla ilk girişimlerimize başladık. 2013 gibi Türkiye’de yaşanan olumsuzluklar, Suriye’deki sıkıntılar nedeniyle ihracat pazarımız büyük oranda kapanmıştı. Avrupa Birliği o dönemki projeksiyonlar içerisinde daha sağlam bir ekonomik yapıda görünüyor ve bizim için iyi bir Pazar olabileceğini düşündük. Tabi Avrupa ülkeleri, AB normlarına uygun üretim alanı ve ürün istiyor. Biz de Fransa’daki partnerlerimizden destek isteyerek AB normlarında fabrika yaptık. Zannediyorum şuanda Türkiye’nin en modern fabrikasıyız. Üretim kapasitesi anlamında da sayılı fabrikalarındanız, Avrupa’da ise 7. sıradayız. Buranın modernizasyonu bizi biraz yordu ama hedeflerimiz çok büyük. Bir üreticinin en büyük hayali ihracat yapmak ve ülkesine döviz getirerek ekonomiye katkıda bulunmaktır. Zaten böyle bir aşk, şevk yoksa ihracat yapma şansınız yok. Önce ülkenize aşık olacaksınız, üretim heyecanınız olacak bunun akabinde de neler yapabileceğiniz sürekli geliştireceksiniz. Biz önce insana yatırım yaptık. İnsan kaynaklarının bu işin en önemli bölümü olduğunu gördük ve iyi bir kadro oluşturduk. Adım adım ilerliyor. 2019-2020 hedefimiz 101 ziraat mühendisi ile Türkiye’yi adım adım dolaşmaktı. Hedefimiz doğrultusunda adım adım ilerliyoruz. Dışarıdan gelen personelle birlikte 60’ın üzerinde ekibimiz var. 4 tane bölge ofisi oluşturduk. Bitki besleme üretebiliyoruz ve ilaç üretimi yapabiliyoruz. Bütün kimyasal sistemini kurabiliyoruz. TSE normlarından daha yüksek bir laboratuvar kurduk. Bunları ülkeyi sevmeden yapma şansınız yok. Çünkü çok ciddi maliyetler isteyen işler bunlar. Biz en iyiyi, en doğruyu yapalım istedik. Birkaç üniversiteden de danışmanlar oluşturduk. İlk hedefimiz Avrupa’ya ihracattı. Asya ülkelerinin yanında İspanya, Fransa gibi ülkelere ihracatlara başladık. Hayalimizi gerçekleştirmeye başladık. Hedefimiz 21 Avrupa ülkesine ihracat yapmak. Latin Amerika ülkelerine de Pazar oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah istediğimiz ihracat seviyesine geleceğiz. Asıl hedefimiz Bor ve çinko gibi kaynakların ihracatını oluşturabilmek. Çünkü bunların kaynakları büyük oranda Türkiye’de. Yani yüzde yüz yerli ihracat yapmak hedefimiz. Diğer türlü ithalata dayalı ihracat yapmak durumunda kalıyorsunuz ve bu sizi yoruyor. Döviz riski bir türlü azalmıyor ve bu bize risk aldırıyor. Bu tür hammaddenin Türkiye’de olması bizim için büyük bir avantaj. Hammaddeyi, diğer bileşenleri tümüyle Türkiye’de oluşturduğunuz zaman bizim açımızdan daha iyi olacak. İlk Hedefimiz 700 bin tonluk Avrupa pazarının 35 binini almak. Bunun için adım adım gidiyoruz. Ülkemizin ideali olan 2023’te bunu hemen hemen tamamlamış olacağız diye hedefliyoruz.”

DÜNYA MARKASI OLMAK İSTİYORUZ

“Türkiye’nin her yerinde varız” diyen Kunduracı, bin 400’ün üzerinde bayi ağlarının olduğunu söyledi. Kaliteden ödün vermeden çalışmalarını sürdürdüklerini ve Türk markası olarak dünyaya isimlerini duyurmayı hedeflediklerini dile getiren Kunduracı, “Yurt dışında üretim alanları kurmak istiyoruz. Bunun için fizibilite çalışması yapıyoruz. Projemizin ilklerinden biri Ukrayna. Burada büyük bir tarım pazarı var. Fizibilite çalışması bitti, ruhsatlarımızı kapattık. Ekonomik yapımız uyarsa 2019’da fabrikaya başlayacağız. Akabinde de Fransa ilk önceliğimiz olmak üzere Avrupa’da bir fabrika kurmak hedefimiz. Birkaç fabrika kurup dünyada iyi bir üretici marka olmayı hedefliyoruz. Böylece ülkemizin bir markası dünyaya yayılsın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM PORTFÖYÜ OLDUKÇA GENİŞ 

Üretim portföyü ile ilgili bilgi veren Kunduracı, “Sector Tarım taban gübresi, kimyasal gübre, organik gübre, spesifik gübre üretebiliyor. Yeni yatırımlarımız taban gübresi üzerine olacak. Çünkü dünya buna geçiyor. Büyük firmalara karşı bunu yapmak zorundaydık. Kimyasal gübreden daha ekonomik ürünler üretiyoruz. Türkiye de buna geçmeye başladı. Biz Türkiye olarak neden bunu ithal edeceğiz? Bu düşünceyle üretimimize başladık. İthalat verilerimiz de düşmeye başladı” şeklinde konuştu. 

AR-GE’YE ÖNEM VERİYORUZ 

Sector Tarım olarak Ar-Ge’ye önem verdiklerini de dile getiren Kunduracı, bu anlamda üniversitelerden destek aldıklarını söyledi. “Selçuk Üniversitesi ile hiçbir zaman iletişimimiz kopmadı” diyen Kunduracı sözlerine şöyle devam etti, “Ar-Ge konusunda da üniversitenin kapıları bize sonuna kadar açık. Hocalarımızla birçok proje üzerine çalışıyoruz. Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi’nden de bu konuda destek alıyoruz. Ayrıca bünyemizdeki arkadaşlarımızın ürettiği projeleri de değerlendiriyoruz. Mesela önümüzdeki günlerde bir projeye başlayacağız. Genç çiftçiler yetiştirme konusunda bir proje hazırladı arkadaşımızın biri. Bu projeyi değerlendirdik. Bu proje sayesinde 1 kişi kazandırsak ne mutlu bize. Çünkü çiftçiliği meslek haline getirmemiz, profesyonelleştirmemiz gerekiyor.”

HASAN AYHAN-ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim