Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken Konya, turizm açısından önemli bir şehir olmasının yanında, fotoğraf sanatçılarının da adeta stüdyosu haline gelmiş durumda. Her yıl yüzlerce fotoğraf sanatçısının geldiği Konya, farklı bakış açılarıyla fotoğraflanıyor. Konya'yı bir "Açık hava müzesi" olarak yorumlayan fotoğraf sanatçıları, Konya'nın marka değerini artırmak adına bu tür etkinliklerin desteklenmesini istiyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş, Konya'yı çok sevdiğini söyledi. Konya'nın tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çeken bir şehir olduğunu belirten Akbaş, bu değeri yaşatmak gerektiğini söyledi. Asya Lale firmasının lale tarlalarını da fotoğraflayan Akbaş, "Lale tarlalarına geçen yıl geldim. Çok güzeldi, şaşırtıcı bir yer. Fotoğraf açısından müthiş bir yer. Seneye bir daha gelirim diye düşünmüştüm ve geldim. Buranın hakkını vermek için iyi çalışmak lazım. Hollanda o çiçek tarlalarıyla ünlü ya, o kadar güzel anlatıyorlar ki kendilerini. Biz sadece tüketiyoruz. Bizim de burası bir marka değerimiz olabilir. Güzel bir tanıtımla buraya yabancı fotoğrafçılar da gelir. Abartmıyorum, 35 yıldır Türkiye'yi fotoğraflıyorum, burası gerçekten müthiş. Buranın işletmecisini tebrik etmek lazım hem ticari bir değer oluşturuyor hem de görsel bir zenginlik oluşuyor. O yüzden çok başarılı. Ancak fotoğraf konusunda destek vermeleri lazım" diye konuştu.

KONYA BİR AÇIK HAVA MÜZESİ

Bir fotoğraf gurubu olarak Türkiye ve dünya turlarıyla fotoğraf çektiklerini bildiren Akbaş, bir çok yer gezdiğini söyledi. "En son Tunceli Munzur Vadisi'ne gittik. Şimdi Bitlis yapacağız, Van'a gideceğiz. Göksu Kanyona gideceğiz" diyen Akbaş, Konya'nın kendisinde ayrı bir yeri olduğunu dile getirdi. Fotoğrafçılık anlamında Konya'nın Türkiye'de ilk 10'a girecek bir şehir olduğunu aktaran Akbaş, sözlerine şöyle devam etti, "Konya Türkiye'nin en iyi fotoğraf yerlerinden biri. Türkiye Fotoğraf Rehberi kitabını yazdım orada da anlattım. Burası bir açık hava müzesi özelliğinde. Karapınar bölgesi çok dikkat çekici. Meke Krater Gölü var. Türkiye'de en çok çiçek Antalya bölgesinde, ikinci sırada da Mersin geliyor. 3. sırada ise Konya geliyor. Endemik bitkilerde Konya 1. Endenizm oranının en yüksek olduğu şehir Konya. Tarihe bakıyorsunuz tarih de var. Doğal oluşumlar ayrı. Obruklar zaten şaşırtıcı bir güzelliğe sahip. Koyun sürüleri, hayvan sürüleri. Bir toz bulutunun içinden koyun sürüleri geçiyor, müthiş bir görüntü oluşuyor. Tuz Gölü var çok güzel, Celil Boğazı bir marka olabilecek bir bölge. Celil Boğazı'nı insanların sırayla girip görmesi lazım, o hale gelmesi lazım. Kilistra var, müthiş bir yer. Anadolu zenginlikler üzerinde kurulu. Türkiye hiç bir şey yapmasa, sadece turizmle kalkınır. Ereğli İvriz var, Bolkarlar var, oralar da çok güzel. Hotamış var, Karacadağ var buralar hep bir zenginlik. Ama yanlış yerdeyiz."

FOTOĞRAFIN TANITIMA FAYDASI OLUR

Konya'nın bu güzelliklerinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Akbaş, "Fotoğrafların tanıtıma da faydası oluyor. Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, fotoğrafçıları Konya'ya özel olarak davet etmeli. Bu olayı Uluslararası düzeye taşımalı. Bu bölgede çok güzel bir kültür var, çok güzel bir birikim var. Mesela koşan diye bir koyun sağma sistemi var bu bölgede. Dünyada böyle bir şey yok. Bu kültüre sahip çıkmak lazım. Fotoğraflarla bu kültürün tanıtımına büyük destek verilebilir" diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim