Ocak ayında Çin'de hızla yayılan Kovid-19'un etkisiyle yatırımcılar altına yönelirken, bu ayda altının onsu yüzde 4,7 değer kazandı. Kaydedilen yeni vaka sayıları şubatta Çin'de hız kesmeye başlarken, virüs bu süreçte başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünya genelindeki etkisini artırdı. Son dönemde salgının ekonomiye etkilerini hafifletmek amacıyla merkez bankaları ve hükümetlerin birbiri ardına attığı adımlar piyasalardaki panik havasını yatıştırmakta yetersiz kalırken, piyasalardaki belirsizlikler likidite sıkışıklığına neden oldu. Altındaki son durumu Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, Konya Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

KORONOVİRÜS PİYASALARDA ETKİLİ OLDU

Koronavirüsün piyasalar üzerinde etkisini hissettirdiğine dikkat çeken Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, “Küresel piyasalara koronavirüsün etkisi altının üzerinde oldukça etkili oldu. Konya’da ve ülke genelinde düğün sezonu başlamak üzereydi. Ramazan öncesinde düğün yapacak vatandaşlar alışverişlerini yapıp, hazırlıklarını tamamlardı. Düğünlerin ertelenmesi ve işyerlerinin kapalı olması ekonomiyi etkiledi. Düğün, nişan ve sünnet planlar koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmek zorunda kalındı. Ancak öngörülemeyen bu virüsün ülkemizde ciddi anlamda olumsuz etkileri ticari ve sosyal hayatı yavaşlattı. Altına koronavirüsün ciddi etkisi oldu. Altında dengesiz bir fiyat oluşuyor. Fiyatlar bir saat içerisinde iki üç defa değişebiliyor. Dünya genelinde de fiyatlar çok dengesiz. Dolar çok yüksek. Altın da çok çok yüksek. Kısa vadede paraya ihtiyacı olan kişiler altınlarını satabilir. Önümüzdeki günlerde piyasalar rahatlayınca, koronavirüs atlatıldığında altın alınabilir ve satılabilir. Altın çok kıymetli ve değerli bir madendir. Ons Altının kendini toparlayabilmesi için koronavirüsün dünya ekonomilerine yapmış olduğu baskının bir nebze kalkması gerekir. Bu baskının kalkması için koronavirüs ile ilgili olumlu haberlerin gelmesi lazım. Bu baskı kalkınca Dünya ölçeğindeki parasal genişleme, düşük faiz ve bu para bolluğu sürecinde altın kendini toparlayıp yükselme trendine girebilir. Bu belirsiz sürede Dünya'daki korku ve panik küresel piyasalara yön verecektir. Bu süreçte dikkatli olmak lazım, aşağı veya yukarı hareketler her an yaşanabilir. Sakin ve sabırlı olup uzun vadeli işlemler yapmak gerekir. Altın zor günlerin bir güvenilir limanıdır. Ramazan ve bayram sonrasında da ticari olarak bir hareket beklemiyoruz. Küresel anlamda dünya gerçeğinde fiyatların yükselebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

KORONOVİRÜSE KARŞI VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI

Vatandaşların Koronavirüse karşı duyarlı olduğuna dikkat çeken Kuşdemir, “Konya halkına duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Çok acil ihtiyacı olmayan vatandaşlar dışarı çıkmıyor. Sarraflar ve Kuyumcu esnafı olarak sosyal mesafeyi de işyerlerimizde koruyoruz. Buna da dikkat ediyoruz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim