Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan milletvekillerinin bulunduğu bir heyet, IŞİD'e karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere Adana’daki İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için Türkiye’den izin talebinde bulunmuştu. Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Türkiye’den Alman heyetinin İncirlik ziyaretine izin çıkmamıştı. 

KRİZDE NEDEN OLMUŞTU

Türkiye’nin heyetin ziyaretine ilişkin olumsuz tutumu, iki ülke arasında krize neden olmuştu. Türkiye’nin aldığı bu kararda, Almanya’nın diplomatik pasaportlu bazı Türk askerlerinin iltica talebine olumlu yanıt vermesinin etkili olduğu belirtildi. Türkiye özellikle 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrasında Almanya’da çok sayıda FETÖ mensubunun olduğuna dair bilgiler bulunduğunu, Alman hükümetinin bunu araştırarak bu kişilerin Türkiye’ye iade etmesi gerektiğini ifade ediyordu. Ayrıca Almanya’da terör örgütü PKK mensuplarının da bulunduğu çok sayıda isimin Almanya tarafından Türkiye’ye iade edilmediği de biliniyor. 

İNCİRLİK OLMAZ, KONYA OLUR

İki ülke hükümetinin yaptığı görüşmeler sonucunda, konuyla ilgili yeni kararlar da alınmıştı. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bir görüşme yapmış, görüşmenin ardından basın açıklaması düzenlenmişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,  “Brüksel'de yaptığımız önerimiz, Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'ya ziyaret mümkün. Bugün ziyaret tarihi bir ziyarettir. Bundan sonraki ilişkilerimiz için de umarım olumlu bir tarih olur” ifadeleriyle İncirlik ziyaretinin mümkün olmadığını belirterek Konya’yı işaret etmişti. 

ALMANYA İNCİRLİK’TEN ÇEKİLME KARARI ALDI

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise aynı görüşmenin ardından Alman birliklerinin İncirlik’ten taşınabileceğini söylemişti. Almanya'da bakanlar kurulu 7 Haziran'da Alman askerlerinin Türkiye'deki İncirlik Üssü'nden çekilmesi yönünde karar almış, ardından Alman Parlamentosu da bu kararı onaylamıştı.İncirlik’ten çekilme kararı alan Almanya’nın yeni adresi ise Ürdün oldu. 

KONYA ZİYARETİ 8 EYLÜL OLARAK BELİRLENDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye’nin Konya ziyaretine yeşil ışık yakmasıyla birlikte Konya ziyaretinin 8 Eylül’de gerçekleşmesi planlanmıştı. Alman parlamenterlerin Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki NATO AWACS Misyonunda görevli Alman askerlerini NATO çerçevesinde ziyaret edecekleri belirtilmişti. Önceden planlanan bu ziyarette herhangi bir değişiklik olmadı. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre Alman heyet ziyaret kapsamında bugün Konya’da olacak. 

ÇEŞİTLİ TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Alman parlamenterler NATO yetkilileri eşliğinde Konya’da olacak. Heyetin bir NATO misyonu olarak Konya’daki ziyaret kapsamında 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda çeşitli toplantılara katılmaları bekleniyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim