Hadim'de yer alan Aladağ yöresinde yetiştirilen bağlardan elde edilen üzümlerden yetiştirilen Aladağ pekmezi, doğallığı ile Türkiye'de marka olmuş durumda. Orta Toroslar içinde dağlık bölgede bin bir zorlukla yetiştirilen üzümlerden elde edilen pekmez, bölge insanının en önemli geçim kaynaklarından biri. Her yıl Eylül-Ekim aylarında toplanan üzümlerden elde edilerek yapılan pekmezler, dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor. Kış aylarında tüketilen bir ürün olarak tavsiye edilen Aladağ pekmezi doğallığı ile başta şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. 

Şu anda Hadim yöresini pekmez kokusu almış durumda. Köylerde kaynatılan pekmez kokusu insanların canını çektirirken, pekmez köpüğü de oldukça beğeniliyor. Çocuklar pekmez köpüğünü yemek için saatlerce kazanın başında bekliyor. Pekmez köpüğü lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da oldukça faydalı. Bu nedenle her pekmez kaynatma döneminde insanlar köpük yemek için Hadim'in yolunu tutuyor. 

Meşhur Aladağ Pekmeziyle ilgili görüşlerini aldığımız Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, "Hadim'in Aladağ vadisinde yetiştiren gök üzümler bir yandan kurutulmaya bir yandan da pekmezi yapılmaya başlandı. 39 bin dekar alanda üretilen ve farklı aroması nedeniyle oldukça ilgi gören gök üzümü, bağ bozumu sonrası vatandaşlar tarafından kışa hazır hale getiriliyor" dedi. 

"Sonbahar'ın gelmesi ile birlikte Konya' da kışa hazırlık çalışmaları hız kesmeden devam ediyor" diyen Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, "Özellikle köylerde vatandaşlar kendi ürettikleri ürünleri, kendilerine has yöntemlerle kışa hazır hale getiriyorlar. Bu ürünlerden biri de Hadim'in meşhur gök üzümü ve bu üzümden elde edilen Aladağ pekmezi. Kaynayan pekmez kazanları kışın yaklaştığının en büyük belirtilerinden. 39 bin dekar bağ alanı bulunan Hadim'in 15 mahallesinde üzüm yetiştiriciliği yapılıyor. Bu alan içerisinde Türkiye' de endemik olarak bulunan gök üzüm yetiştiriciliği uzun yıllardır bu bölgenin en büyük geçim kaynağı. Kokulu, ince kabuklu , tek çekirdekli, tatlı ve eşsiz bir aroması bulunan üzümün bu yıl yüzde 30 oranında daha fazla üretim yapılırken bölge her geçen yıl daha çok kapasiteye sahip  oluyor. Kendine has rengi, aroması ve kokusu bulunan gök üzümü, bağ bozumu sonrası meşe küllü suya bandırılıyor ve tavan aralarına asıldıktan sonra burada  1 ay bekletiliyor. Güneş görmeyen üzümlerin tadında ve renginde hiçbir değişim meydana gelmiyor. Bir yandan tavan aralarında kurutulan üzümler bir yandan da yöreye özgü yöntemlerle kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Toplanan üzümler önce ezilerek suyu yanı şırası çıkartılıyor. Daha sonra kurulan pekmez kazanlarında odun ateşi eşliğinde uzun süre kaynatılıyor. Kaynatılan üzüm suyunun içerisine pekmez toprağı dökülüyor. Dökülen bu toprak Aladağ pekmezine farklı bir tat ve renk kazandırıyor. Kaynamakta olan kazanın altına sürekli odun ilave edilerek ateşin harlanması sağlanıyor. Özel materyaller ile köylüler tarafından savrulduktan sonra hazır hale gelen pekmezin içerisinde hiçbir katkı maddesi ve şeker bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 

Antalya'da ki fuara katılarak Aladağ pekmezini tanıttıklarını ifade eden Hadimioğlu, şunları kaydetti: "Antalya' da 14-17 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslar Arası Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri fuarında tüm dünyaya tanıtılan Aladağ pekmezi vatandaşlar tarafından bir çok olumlu geri dönüş alıyor. Aladağ pekmezini kullanan ve hayran kalanlardan biri de Prof. Dr. Ramazan Yiğit. Şeker hastası olan Yiğit, eşsiz Aladağ pekmezinden bir miktar kullandıktan sonra yapılan tahliller sonucu şekeri dengeleniyor ve bunun üzerine 200 kilogram daha sipariş veriyor. Tadı,kokusu ve rengi dışında insan bünyesine de yararı dokunan Aladağ pekmezi Konya'nın eşsiz lezzetlerinden biri. Fuarda oldukça ilgi gördük. Bundan sonra da bu tür fuarlara katılarak yöresel ürünlerimizi tanıtmak istiyoruz. Bölgede yaşam şartları çok zor fakat yetiştirdiğimiz doğal ürünler hem insan sağlığı açısından hem de yöre insanının kalkınması açısından oldukça önemli. Hadim bölgesi Konya'nın incisi konumunda. Biz de bu farkındalığımızı bilerek yörenin daha çok tanıtımı için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

HÜSEYİN YILDIZ

Editör: TE Bilişim