2005’te pilot uygulama olarak başlatılan ve kısa sürede yurt geneline yaygınlaştırılan aile hekimliği tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da büyük ilgi görüyor. Konya’da bulunan 218 Aile Sağlığı Merkezi’nde 618 Aile Hekimi vatandaşlara sağlık hizmeti veriyor. Aile Hekimliği sistemini, vatandaşların aile sistemine bakışını Konya Yenigün Gazetesi’ne anlatan, Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği (KONAHED) Başkanı Dr. Mehmet Sadrettin Özerdem, Türkiye genelinde olduğu gibi, Konya’da Aile Hekimliği sisteminin büyük beğeni aldığını söyledi. 

‘SAHADA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SUNUYORUZ’

KONAHED olarak sahada Aile Hekimlerinin karşılaştıkları sorunun çözümü için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Dr. Mehmet Sadrettin Özerdem, Aile Hekimliği sisteminin Düzce’de 2005 yılında pilot olarak uygulanmaya başladığını hatırlattı. Daha sonra 2010 yılında tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayan sistemin önemli bir hizmeti beraberinde getirdiğini dile getiren Özerdem, “Bizde Konya olarak 2010 yılında Aile Hekimliği sistemine geçtik. Aile Hekimliği sistemi geçen 10 yıla rağmen hala güncellenmesi gereken yanları olan, tam henüz oturmayan bir sistem. Bunun içinde sahada yaşanan sorunları çözüm önerileri ile birlikte, yapıcı bir üslupla üst kurumlara aktaracak bir STK’ya ihtiyaç vardı. Bizler demokratik toplumlarda Sivil Toplum Kuruluşlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Problemleri üzüm yeme anlayışı ile anlatıldığı zaman karşılık bulabileceğini, öncelik diyalog yolu çözüm aramamız gerektiğine inanarak derneğimizi kuruduk. Bu anlayış ile derneğimiz iyi bir yer edindi ve pek çok sorunun çözümünde katkı sunduk” şeklinde konuştu.

‘618 AİLE HEKİMİ KONYALILARI TEDAVİ EDİYOR’

Aile Hekimliği Sistemi’nin Konya’daki işleyişi ve yaptığı faaliyetler noktasında bilgiler veren Özerdem, şunları kaydetti, “Konya’da 218 Aile Sağlığı Merkezimiz var.  Konya’da şuan 618 Aile Hekimimiz var. Aile Hekimi sayımız devamlı ardılıyor.  Çünkü olması gereken sayı bundan daha yüksek sayıda. Aile Hekimi sayısı kişi başı düşen sayı ile belirleniyor. Şuanda Türkiye ortalamasına göre Aile Hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 100, 3 bin 200 civarında. Bu sayı Avrupa Birliği ülkelerinde 2 bin civarında. Ülkemizde de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’müzün bu konu ile ilgili çalışmaları var.  Bu sayının önümüzdeki dönemlerde 3 binin altına çekilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Konya’da da Aile Hekimliği Türkiye ortalaması ile aynı.  Aile Sağlığı Merkezi’nin içerisinde bir ve birden fazla Aile Hekimi’nin bulunduğu, beraberinde Aile Sağlığı çalışanının bulunduğu, hizmetli, laboratuvar teknisyenlerin bulunduğu hizmet verilen birimler olarak tanımlayabiliriz. Aile Hekimi kendisine bağlı nüfusa hasta ayrımı yapmaksızın kapsamlı ve devamlı olarak hizmet vermekle hükümlü. Ayrıca gerektiğinde mobil hizmetleri vermekle hükümlü ve tam gün esasına göre çalışan hekimlerdir. Aile Hekimliği birimleri Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri veriler. Bu da çoğunlukla koruyucu sağlık hizmetidir. Koruyucu Sağlık Hizmetinin önemi hastalık olmadan önce onu koruyucu önlemlerle hastalığın oluşmasını engellemektir.  Bunlar Aşı Faaliyetleri, Kanser Taramaları, Çocuk ebe gebe izlemleri gibi konuları kapsamaktadır. Bunların daha iyi yapılması için daha az nüfusa hizmet etmesi gerekir. Aile Hekimleri kişilere koruyucu sağlık danışmanlığı da yapmaktadırlar.  Hasta memnuniyeti genel sağlık hizmetlerine göre birinci basamakta daha fazladır.”

‘TÜRKİYE AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNİ SEVDİ’

Türkiye’de Aile Hekimliği sisteminin sevildiğine dikkat çeken Özerdem, “Sadece Konya değil, tüm Türkiye Aile Hekimliği sistemini sevdi. Çünkü istatistiklere bakıldığı zaman sağlıkta memnuniyet 2003 yılında yüzde 39,5. 2017-2018 rakamları Genel Sağlıkta memnuniyet yüzde 75’de iken, Aile Hekimlerinde memnuniyet yüzde 80 civarında.  Memnuniyette her aşama yüksek. Aile Sağlığı Merkezlerinde memnuniyet daha yüksek. Aile Hekimlerine hasta başvurduğu zaman doktor hastaya bütüncül olarak yaklaşıyor. Aile Hekimleri hastayı yakından takip ediyor. Aile hekimlerinin başarısının arkasında Aile Hekimlerinin hastaları ile ikili iletişim kurmasından kaynaklanıyor.  Aile Hekimliği tüm sağlık sisteminin başı. Sağlığın merkezinde Aile Hekimliği olmalı. Hizmet buradan dağılmalı” şeklinde konuştu.

‘AİLE HEKİMİMİZİ MUTLAKA TANIMALIYIZ’

Her vatandaşın mutlaka Aile Hekimini tanıması gerektiğinin altını çizen Özerdem, “Aile Hekimliğini Türkiye’nin yüzde 11’i henüz hiç Aile Hekimine gitmemiş. Aile hekimliği sistemini çocuklu anneler daha çok kullanıyor. Aile Hekimine herkesin yılda bir defa mutlaka gitmesi gerekiyor. Biz Aile Hekimleri olarak hastalarımıza ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bazı tetkikleri yapmamız gereken durumlarda hastalarımıza ulaşamıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızdan da hastalara sorumluluk verilmesini istiyoruz. Aile Hekimleri olarak vatandaşların rapor talep konusunda, hem de onlara ulaşma konusunda sıkıntılar çekiyoruz” dedi.

‘ŞİDDET SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SORUNU’

Sağlıkta şiddet konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özerdem, sağlıkta şiddetin günümüzün büyük sorunları arasında yer aldığını söyledi. “Sağlık çalışanlarını yoğun iş temposu içerisinde şiddete de maruz kalmakta” diyen Özerdem, şiddetin genel bir sorun olduğunu belirterek şunları söyledi, “Sağlık tesislerin bütünsel olarak güvenlik altına alınması lazım. Hekimler ve diğer sağlık çalışanları burada çalışırken kendini güvenli ve rahat hissetmeli. Sağlıkta şiddet çok önemli. Bu konu ile ilgili yasal düzenleme taleplerimiz var.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim