Sağlık hizmetlerinin birinci basamağında yer alan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) koronavirüsle mücadelede önemli katkı sunuyor. Telefonla yürütülen ve sözlü beyana dayanan usulle filyasyon çalışması yürüten Aile Hekimleri yoğun mesai harcıyor. Bu nedenle koronavirüs vakalarındaki artışla beraber aile hekimlerinin iş yoğunluğu da arttı. Poliklinik muayenesi, aşı, gebe ve bebek izlem, filyasyon ve Covid-19 istirahat raporlarının düzenlenmesi işlerini yürüten aile hekimleri, yoğun bir tempoda çalışıyor. Aile Hekimleri, koronavirüsle mücadelede iş yüklerinin özellikle mücadelede risk oluşturabilecek işler başta olmak üzere azaltılmasını istiyor.

İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI

Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği (KONAHED) Başkanı Dr. Yavuz Altınbaş, yaptığı açıklamada, koronavirüs vakalarındaki artışla birlikte aile hekimlerinin iş yükünün de arttığını söyledi. Poliklinik muayenesi, aşı, gebe ve bebek izlem, filyasyon ve kovid-19 istirahat raporlarının düzenlenmesi işlerini yürüten aile hekimlerinin, yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirten Altınbaş, “Aile Hekimleri koronavirüsle mücadelede birinci basamak, mücadeleye daha fazla destek veren kısımdı. Hastanelerde kovid-19 polikliniklerinde çalışan meslektaşlarımıza göre daha az risk altındayız ancak daha da yoğunuz. Aile Hekimleri olarak pandeminin yayılmaması açısından mücadele ediyoruz. Aile Hekimleri olarak koronavirüsle mücadele de üzerimize düşen her şeyi yapmak istiyoruz. Bunun yanında Aile Hekimleri üzerindeki iş yükünün azaltılmasını istiyoruz. Yine koronavirüs ile mücadelede Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları kişisel koruyucu malzeme bulmakta zorluklar yaşadık. Devam eden süreç içerisinde de bu durum ile tekrar karşılaşmak istemiyoruz. Aile Hekimleri bir taraftan koronavirüsle mücadeleye devam ederken, bir taraftan da rutin işlemlerine ve görevlerine devam ediyor. Aile Hekimleri olarak koronavirüse yakalanmış hastalarımızı günlük olarak arayarak sağlık durumları hakkında bilgi alıyoruz. Yine özellikle hastanelerde tedavisi başlanıp, ilaçlarının verilmemesi ve raporların verilmemesi gibi sorunlarla sahada sürekli karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’u ziyaret ederek Konya’daki Aile Hekimlerinin sahada karşılaştığı sorunları ilettik. İl Sağlık Müdürümüzde de sorunlarımızın giderilmesi konusunda yardımcı olacağını bizlere bildirdi. Hastaneye başvurmuş bir pozitif kişinin rapor ve ilaç ihtiyaçlarını direk olarak hastanede karşılanmasını ve Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirerek iş yükünün ve virüsün yayılmasını istemiyoruz” dedi.

3 ALTIN KURAL İÇİN HASSASİYET ÇAĞRISI

Sonbahar mevsimine girilmesi ile birlikte 3 altın kural olarak ifade edilen maske, mesafe ve temizlik konularında vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini dikkat çeken Başkan Altınbaş, “Aile Hekimleri olarak son bahar ile birlikte grip mevsimi başlayacak. Vücut dirençleri düşecek ve pandemi ile birlikte Kovid-19 hastalığı daha ölümcül hale gelebilir. Daha ciddi sonuçlara yol açabileceği için en önemli görev vatandaşlarımıza düşüyor. Bu mücadele ilaçla ya da sağlık çalışanlarının mücadelesi ile tek başına olacak bir durum değil. Vatandaşlarımızın Maske, mesafe, temizlik kurallarına karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu üç kural Hayat kurtarır, sevdiklerinizi korur. Yine özellikle ihtiyaç olunmadığı halde sağlık kuruluşları meşgul edilmemeli” diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİNDEN ZATÜRRE AŞISI VE KORONA UYARISI!

Zature aşısı konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Altınbaş, “Bilindiği üzere basında çıkan bazı haberler doğrultusunda vatandaşlarımızda zatürre aşısı yaptırma isteğinde artış yaşanmaktadır. Bu artışla doğrultulu olarak aile sağlığı merkezlerine olan başvurularda artmıştır. Aile sağlığı merkezine başvurularda yaşanan artış sebebiyle sosyal mesafeye dikkat edilememekte, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinden maskelerin etkili kullanılamaması da salgının yayılmasına imkan sağlamaktadır.Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa, 65 yaş üstü değilseniz ya da kapsam dahilindeki kronik hastalığınız yoksa zatürre aşısı açısından başvurmamanızı; aile sağlığı merkezlerinde yığılmaların olmaması için aile hekiminizle iletişime geçerek aşılama için randevu almanızı, randevu günü maskenizi takarak sosyal mesafeye ve el hijyenine dikkat ederek aile sağlığı merkezine başvurmanızı öneririz" dedi.

AİLE HEKİMLERİ RENCİDE EDİLDİ

Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından aile hekimleriyle ilgili yapılan açıklamalara değinen Altınbaş şöyle devam etti, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının ek ödeme miktarının basın yolu ile paylaşılmasından oldukça rahatsız olduk. Daha öncede pandeminin başında diğer sağlık çalışanları bununla ilgili ödemeler aldı. Bunlarda herhangi bir rakamdan bahsedilmedi. Bahsedilen rakamlarını da sahada çalışan aile hekimleri tamamını alamayacak. Devletimizi pazarlamacı taktiği gibi şu kadar izleme oranına bu kadar para veririm gibi bir durum çıktı. Bizler sahada görevimizi eksiksiz bir şekilde yerine getiriyoruz. Konya Aile Hekimleri Etkinlik Derneği olarak bakanımızdan bu açıklamayı daha farklı şekilde beklediğimizi ifade etmek isterim.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim