Konya’nın yetiştirdiği önemli hafızlardan biri olan Ahmet Tuncel, hafızlıkla ilgili düşüncelerini aktardı. Uluırmak Nuraniye Kur’an Kursu’nda hafızlığını başarıyla tamamlayan Tuncel, hafızlıkla birlikte güzel bir yola girdi. Hafızlıkla kalmayıp, Arapça, fıkıh, tefsir gibi dersler alarak kendini sürekli geliştiren Tuncel, 2007 yılında İmam olarak göreve geldi. Şuanda Elmalı Hamdi Yazır Cami İmamı olarak görev yapan Tuncel, hafızlıkla ilgili olarak, “Hafızlık hayata bakış açımız ve ufkumuzu değiştirdi. Akabinde sınavsız olarak Konya imam hatip lisesi okuluna girmemizi sağladı. Okulda hafızlık nedeniyle çok güzel durumlar hasıl oldu. İnsanlar arasında ülfet-muhabbete, hayatımızın yönünü ve istikametini tayin eden güzel bir sürece de bizi tabii kıldı” diyor. İşte Tuncel’in açıklamaları;

Hafızlık yapmak kendi tercihiniz miydi yoksa aileden birinin önerisiyle mi başladınız?

Hafızlığı kendim de istiyordum. Babam da hafız. Bu anlamda Babamın da tavsiyesi oldu.

Hafızlığa ne zaman ve nerede başladınız? Başlama sürecinizden biraz bahseder misiniz?

Hafızlık eğitimine 1985 yılında Havzan Nuraniye Kur’an Kursu’nda başladım.

İlk olarak yüzünden okumayla eğitimim başladı. Bu eğitime İbrahim İnan hoca efendide başladık. Bu hocamız bana “hafız olamazsın” derdi.  Hocamıza inat biraz da bizi motive etti böylece hafızlığa başlamış olduk. İlk olarak yatılıydık Kur’an kursumuzda. Babam Zivecik Köyü’nde imamlık yapıyordu. Hafızlık için yeni hocamızın sınıfına başlayacağım gün tayini Meram Eskiyol Bürümcekbaşı Camii’ne çıkmıştı ve böylece yatılı kalmaktan çıktık eve gidip gelmeye başladım. Hiç derslerimden kalmadım. Hafızlar arasında rekabet vardı

Hafızlık yaptığınız dönemlerde zorluklar yaşadınız mı? Hangi öğreticilerden dersler aldınız? Hafızlığı ne kadar sürede tamamladınız?

Hafızlık dönemimde hiç zorluk yaşamadım. Yusuf Çimen, Abdullah Yurtseven ve İsmail Kaya hocamızda hıfzımızı tamamladık. Hafızlığım 2 yıla varmadım. Aldığım eğitimler sonucunda bu sürenin sonunda sınava girip hafızlık sınavını kazandım.

Hafızlık dönemindeki arkadaşlıklarınız şuan devam ediyor mu?

Hafızlık dönemindeki arkadaşlarımızla şimdilerde görüşüyoruz tabiki. 2 adet amcaoğlu Mustafa Şahin kardeşlerimizle Mehmet Akyol, Hüseyin Yalçın, Osman Ertunç, Hasan Akkaş ve İbrahim Kesen gibi kardeşlerimizle hala görüşmekteyiz.

Hafızlık eğitimini tamamladıktan sonra geleceğinizi ve eğitimizi şekillendirme noktasında ne tür katkıları oldu?

Hafızlık hayata bakış açımız ve ufkumuzu değiştirdi. Akabinde sınavsız olarak Konya imam hatip lisesi okuluna girmemizi sağladı. Okulda hafızlık nedeniyle çok güzel durumlar hasıl oldu. İnsanlar arasında ülfet-muhabbete, hayatımızın yönünü ve istikametini tayin eden güzel bir sürece de bizi tabii kıldı.

Hafız olmak nasıl bir duygu? Biraz anlatabilir misiniz?

Bu duygu anlatılmaz yaşanır. Rabbim herkese nasip eylesin inşallah.

Hayatımızın her aşamasında disiplinli bir şekilde neleri başarabileceğimizi bize öğretti. Allah kelamı Kur’an’ı Kerim’in ne kadar mucize olduğunu kalbimize nakşeyledi.

Hafızlık yapmak kadar hafızlığı sağlamak da oldukça önemli. Hafızlığı sağlama adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Hafızlık sağlamasını hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

Medrese yıllarında Mustafa hocamız Ramazan-ı Şerif’te hafızlığımızı sağlardık. Sonra imam hatip yıllarında Meram Eskiyol Sarnıç ve Yaka Meram’daki Melikşah Camii’nde Celal Şahin hocamızın nezaretinde yıllarca Ramazan-ı Şerif’te mukabele okuduk. Babamın görevli olduğu Bürümcekbaşı Camii’nde müezzinlik, imamlık ve de mukabele okumak suretiyle 2000 yılına kadar bu şekilde hafızlığımı sağladım. 1991 yıllarında Meram Sanayi Kulluk Camii’nde Hasan Hüseyin Varol hocamızdan babamla birlikte kıraat ilmini tahsil ettik.2000-2007 yılları arasında ise biraz ara verdik mukabelelerimize sigortacılık yaparken bir anda rabbim yıllarca çok çabaladığımız imam hatiplik görevi, 2007 yılında hafızlık arkadaşım Mehmet Akyol kardeşimle bize nasip oldu ve imam hatiplik göreviyle devam ediyoruz.

Hafızlığın dışında Arapça, tefsir gibi dersler de aldınız mı?

Havzan Nuraniye Kur’an Kursumuzun yakınlarında merhum hocamız Abdurrahman Öksüz hocamızın talebesi Şerafettin Kaya Hocamızın damadı M. Emin hocam ve kardeşi Ahmet ve Mustafa hocalarımızdan Medrese usulü Arapça ve fıkıh, hadis, sarf nahiv ilimlerini ve sonrasında da 6 yıllık imam hatip lisesi ve 1991 yılında da Hasan Hüseyin Varol hocamızdan kıraat ilmini tahsil ettik. Siyer İslam insanlık tarihi kitapları gibi sayısız kitap okuduk. Nihayetinde ise siyer ile ilgili kitap yazmak istedik fakat kitap yazma aşamasına geldik farklı nedenlerden yazmak nasip olmadı.

Şuanda hafızlıkla ilgili olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz? Öğrenci yetiştiriyor musunuz?

Şu an birikimlerimizi yaz Kur’an Kursu öğrencilerimize ve farklı yerlerdeki esnaf kardeşlerimize Kur’an eğitimi veriyoruz. Ayrıca Bosna Hersek ve Balkanlar’dan gelen öğrencilerimize ve uluslararası imam hatip lisesi mezunları ve Milli Türk Talebeler Birliği’ndeki öğrenci kardeşlerimizle ilmi çalışmalarımız devam etmekte. 2 yıllık İlahiyat Önlisans programının 2. sınıfı bitirme ve ayrıca Tashihi huruf dersi almaya çalışıyoruz. Aydınlıkevler Mahallesi Mimar Sinan Camii İmamı Fikret hocamızdan ders alıyoruz. Salgın nedeniyle yeni bir dünya düzenine dijital çağa geçildiği bu dönemde camilerimiz kapanması nedeniyle bu Ramazan’da mukabelemiz Facebook ve Instagram gibi sosyal medya aracılığıyla, canlı 1 ayet 1 hadis 1 fetva kitabımızdan sosyal medya sohbetlerimiz devam ediyor.

Editör: TE Bilişim