Ahi Evran Şehri Konya’nın ev sahipliği yaptığı Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası İş Ahlakı ve Ahilik Zirvesi” büyük bir heyecan ve önemli bir katılımla başladı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar üç gün boyunca açık kalacak. Fuarda KONESOB’a bağlı esnaf odaları, meslek liseleri, ulusal ve yerel basın kuruluşları ve çok sayıda esnaf stant açarak, ürünlerini ve zanaatlarını tanıtıyorlar. Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuarın, ahilik anlayışının gelişmesi ve yayılması adına Konya’dan yayılan bir ışık olması amaçlanıyor. Böylece Ahi Evran şehri olan Konya, geçmişten aldığı mirası yarınlara taşımak adına önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Fuarla ilgili duygu ve düşüncelerini aktaran katılımcılar fuara tam not verdi.

BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜRLER

Fuarda yerini alan Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri ve Hırdavatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Işık, fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Bereketli bir fuar olacak” diyen Işık, şunları söyledi, “Bu fuar Bir ilk olacak. Ahilik adına güzel bir etkinlik diye düşünüyorum. Biz Bakırcılar Odası Olarak kendi ürünlerimizi sergiliyoruz. Kalaycı arkadaşlarımız burada iş yapacak. Çinici abimiz çini işi yapacak. Çömlekçi bir kardeşimiz çömlek yapacak. Böylece sanatımızı göstermiş olacağız. Ben böyle bir organizasyon yapıldığı için KONESOB Başkanımıza teşekkür ediyorum.”

PASTA, PASTACIDAN ALINIR

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, fuarın oldukça güzel olduğunu söyledi. Fuarda stant açarak ürünlerini tanıttıklarını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Burada biz Pastacılar Odası olarak, ürünlerimizi sergiliyoruz. Bunun yanında ahilikle ilgili iş ahlakını göstermiş oluyoruz. Çıraklıktan ustalığa ve patronluğa kadar geçen süreci burada göstermiş oluyoruz. Yaptığımız işle ilgili iş ahlakını da göstermiş oluyoruz. 320 üyemizle birlikte buradayız. Vatandaşlar pasta alacaksa pastaneden almalı. Ahilik geleneği de budur zaten. Pastaneden aldığın zaman muhatap bulursunuz ama büyük marketlerden aldığınız zaman muhatap bulamazsınız” diye konuştu.

KONYA’YA KATKI SAĞLIYOR

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Bardakçı da, zirvede odası adına yer aldı. Ahilik Zirvesi’nin ilk defa Konya’da yapıldığına dikkat çeken Bardakçı, “Oldukça güzel bir organizasyon oldu.

Bu fuar Konya’ya büyük katkılar sağladı. Biz geçmişten günümüze motosikletin, bisikletin nasıl bir gelişim sağladığını göstermek adına standımıza bisikletler, motosikletler getirdik. Burada tanıtıyoruz. Biz de fuara elimizden gelen katkıyı gösteriyoruz. Bu zirve esnafların sorunlarının yetkililere ulaştırılması noktasında da bir köprü oluyor. Buraya gelen yetkililerimize de sorunlarımızı iletmiş oluyoruz. Sürücülerimize trafikte uyması gereken kurallar noktasında bir broşür hazırladık. Onu da standımızı ziyarete gelen vatandaşlarımıza dağıtıyoruz” dedi.

YILIN AHİSİNDEN ÖĞÜTLER

2018 yılında Yılın Türkiye Ahisi seçilen Bozkırlı Tahin ustası Osman Kalay da Ahilik Zirvesi’ne katılarak mesleğini tanıtıyor. 1960 yılından buyana baba mesleği olan bu işi devam ettirdiklerini dile getiren Kalay, “Babamla başladık bu işe. Babam vefat ettikten sonra işi devam ettirdim. Tahin ve köpüğü ben yapıyorum ve gelen misafirlere de ikram ediyorum. Özellikle gurbetten gelen vatandaşlarımız çok seviyorlar. Bu fuara da katıldık ve mesleğimiz tanıtıyoruz” dedi. Genç nesillere önemli önerilerde bulunan Kalay, “Dürüst olacaksın. Devlete borcun olmayacak. Alın teriyle çalışacaksın. Sabırlı olacaksın. Seni parmakla gösterecekler. Borcunu, alacağını, vereceğini bileceksin. Dürüstlük böyle olur” ifadelerini kullandı.  

GÜZEL BİR OGANİZASYON

Ahilik Zirvesi’nde meslek liseleri de stant açtı. Bu kapsamda stant açan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, projelerini tanıtıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan okul öğretmenlerinden Kerim Erdoğan, “Yaptığımız projeleri burada tanıtıyoruz. Bir tanesi geri dönüşüm makinesi. Doğaya atacağımız plastikleri tekrar işleyip geri dönüşüme kazandıracak hale getiriyoruz. Metal dedektörümüz var. Dronlu bir dedektör bu. Bu dedektör bomba gibi metalleri havadan tespit edebiliyor. İnsansız kara aracımız var adı porsuk. Bomba imha işlerinde veya gözetleme anlamında kullanılabilen, savunma sanayine yönelik bir ara. Bir de metal ve plastiği birbirinden ayıran bir cihazımız var” dedi. Fuarla ilgili düşüncelerini de paylaşan Erdoğan, “Fuarı ben bu kadar canlı, kalabalık ve bu kadar ürünün geleceğini tahmin etmiyordum. Beklentimin üstünde bir fuar oluyor. Fazlasıyla ilgi de görüyor. Öğrencilerimizin kendi imal ettiği ürünler olduğu için öğrencilerimize de motivasyon oldu” diye konuştu.

PROJELERİNİ TANITIYORLAR

Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de zirvede stant açtı. Projelerini tanıttıklarını anlatan okul öğrencilerinden Üzeyir Çalışır, “Ambulansların kavşaklarda beklemelerini önlemek için akıllı kavşak sistemimiz var. Ambulans kavşağa geldiği anda geldiği yöndeki ışığı yeşile, diğer yönlerdekini kırmızıya çeviriyor. Ambulans kavşağı geçene kadar bu böyle devam ediyor. Sonrasında sinyalizasyon aynı şekilde devam ediyor” dedi. Bir diğer projeleri hakkında açıklamada bulunan okul öğrencilerinden Mahmut Kızılcık da, “Yengeç robotumuz, güvenlik güçlerimizin giremediği engebeli ve tehlikeli arazilerde rahatlıkla yol almasını sağlamak için tasarladık. Tekerleri oldukça özeldir. Yaptığımız bu çalışmalar neredeyse 1 yılımızı alan bir proje. Yengeç robotumuz ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan bir proje” diye konuştu.

GELECEĞİ İNŞA EDECEKLER

Selçuklu Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de yine projelerini tanıtan okullar arasında yer alıyor. Okul öğretmenlerinden Mehmet Topçu, tanıttıkları projeler hakkında bilgi verdi. Topçu, “Öğrencilerimizin yapmış olduğu robotlarımızı sergiliyoruz. Bu robotlar farklı yarışmalarda dereceye girdi. Konya’da birinci olan robotumuz var. Bu robotlar önce tasarlanıyor. Yarışmalarda aranan şartlar var, o şartlara göre tasarlanıyor, çiziliyor sonra baskı evresine geçiliyor. Sonrasında mekanik kısmı tasarlanıyor ve programlamasını yapıyoruz. Süreç çok kısa değil 4-5 ayı, 1 yılı alan robotlarımız var. Gençlerimiz bizim geleceğimiz. Onların bu başarıları bizleri oldukça gururlandırıyor. Böyle bir fırsat bize sunulduğu için teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımız Türkiye’nin geleceğine büyük katkı sağlayacaklardır. İlerde büyük işler yapacaklardır” diye konuştu.

AHİLİK ADINA ÇALIŞIYORUZ

Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi de yine Ahilik Zirvesi’nde stant açan okullar arasında yer alıyor. Ahilik Zirvesi ve stanttaki projeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan okul öğretmenlerinden Adem Mekin, şunları kaydetti, “Devletin zirvesinin buna sahip çıkması bizi çok memnun etti. Biz zaten Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi ahilik konusunda bir çalışma içerisindeydik. Ahilikle ilgili 1000 adet kitapçık ve ahilikle ilgili sözleri bastık esnafımıza dağıttık. Ahilik ve İş Ahlakı Zirvesi çerçevesinde broşür bastırdık bunları da burada dağıtıyoruz. Biz okul olarak Konya Genç Esnaf ve Sanatkarlar Kulübü kurduk. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda ziyaretler yapıyoruz, çeşitli söyleşiler gerçekleştiriliyoruz. Bu faaliyetlerimiz devam edecek.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim