Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yüksek himayelerinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi yoğun ilgi ile devam ediyor. Selçuklu Kongre Merkezinde kurulan stantlarda kaybolmaya yüz tutmuş meslekler tanıtılırken, Esnaf Odaları ve Firmalarda fuara gelen ziyaretçilerle buluşuyor. Fuarın ikinci gününde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fuarı ziyaret ederek katılımcılarla buluştu. Fuarda stant açan esnaflar ve firmalar Konyalıları fuara davet ediyor.

‘AHİLİĞİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYORUZ’

Konya Yorgancılar Çeyizciler Tuhafiye Yün ve Orloncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ramazan Tezel, fuarın Konya için büyük bir değer olduğuna dikkat çekerek, “Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Fuarı Konyamız için büyük bir katkıdır.  Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak’a şehrimizde bu tarz bir fuarın yapılması için gayretlerinden dolayı Yönetim Kurulu Üyelerim, Oda üyelerim adına teşekkür ediyorum. Bu fuar kapsamında Konya’mızın ismini ahiliği, ahiliğin ne olduğunu fuarımıza gelen misafirlerimize aktarıyoruz. Ahiliği hem de yeni yetişen neslimize öğretiyoruz. Oda olarak 630 üyemiz var. Odamızın geniş bir üye potansiyeli var. Yorgancılık mesleği yapan azaldığı için 40 tane üyemiz var. Fuarımıza genç ahi adaylarımızın ilgisi de oldukça memnun edici. Fuar kapsamında bizlerde fuara ziyarete gelen misafirlerimize Yorgancılık mesleğinin tanıtımını yapıyoruz.  Ziyaretçiler yorganının tapım aşamasını dikkatle inceliyorlar. Tüm Konyalı hemşerilerimizi ve esnaflarımızı fuarımıza bekliyoruz” dedi. Yorgan ustası Şevket Telli ise, “Yorgancılık mesleğini 1970 yılından bu yana yapmaktayım. Baba mesleğimi sürdürüyorum.  Fuarın hazırlanmasında emeği geçenlerden Allah Razı olsun. El emeği ile yapılan ürünlerin tanıtılması oldukça önemli. Bu mesleklerin tanıtımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor.  Ahilik Osmanlıdan gelen bir gelenektir. Bizler onların torunlarıyız. Onları torunları olarak bu mesleği neden unutturalım. Bizlerin bu mesleklere sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘GÜZEL BİR FUAR OLUYOR’

Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’nin güzel bir organizasyon olduğuna dikkat çeken  Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, “Odalarımızın ve ahilik mesleğinin tanıtılması noktasında fuarın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Fuarımız Türkiye’de ilk defa gerçekleştiren bir fuar oldu. Fuar kapsamında kurduğumuz standa eski dükkânlarımızın modelleşme sürecini burada fuara gelen ziyaretçilerimize sergiliyoruz.  Bizler için ayrı bir gurur ise Yılın çırağının bizim mesleğimizde bir çırak olması bizleri daha da mutlu etti.  Yılın çırağı seçilen Özgür kardeşimizi bir kez daha tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Sektörümüz de faaliyet gösteren esnaflarımızda a değişime ve yeniliğe ayak uydurarak işyerlerini yeniliyorlar.  Kuaförler ve berberlerimiz kendilerini yeniliyorlar. Yine Kuaförlerimiz ve berberlerimiz kendilerine sanatsal anlamda da yeniliyorlar.  Çok güzel bir fuar oluyor. Tüm esnafımızı ve Konyalıları fuarımıza katılmalarını bekliyoruz” dedi.

‘AHİLİK ÖRNEĞİ SERGİLİYORUZ’

TOBB Konya İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Gürpilsan Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Gürbüz fuar kapsamında TOBB Konya İl Genç Girişimciler Kurulu olarak ahilik örneği sergilediklerini ifade ederek, “ Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi ülkemizde ilk defa düzenleniyor ve bu zirveye de birçok devlete başkentlik yapmış Konya ev sahipliği yapıyor. Yoğun bir katılım ile fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Burası fuardan çok bir birliktelik örneği. Adeta bir esnaf müzesi. El emeği olan bütün makine üretimi olan insanın olduğu her türlü üretimi burada sergiliyoruz.  Bizler de kendi işimiz ile alakalı atıkların dönüşümü, hammadde üretimi , poşet,çanta,çöp torbası üretimi gerçekleştiriyoruz.  Bizde firmamız olarak yerimizi aldık. Bizler bulunduğumuz alanda ahilik de sergiledik. TOBB Konya İl Genç Girişimciler Kurulundaki yedi arkadaşımız ile bu fuara katılım sağladık. Stantlarımızı yan yana kurduk ve araları kapatmadık. Ahilik örneği sergiledik. Kazançlarımız farklı, fikirlerimiz ve düşüncelerimiz bir. Dolayısıyla burada güzel bir ahilik örneği sergilemiş olduk. Konya sanayi üssü.   Bir üretim merkezi.  Sanayi odaklı bir şehiriz. Bu fuar Konya’dan filizlenerek inşallah her yıl yapılmasını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

FUARA CİDDİ ZİYARETÇİ VAR

Metal Sanat Evi Selim Ayvaz gerçekleştiren fuara ciddi bir firma ve vatandaş katılımı olduğuna dikkat çekerek, “ Ahiliğin temelleri Ahi Evran Konya’da attı ve tüm ülkemize yayıldı. Fuarın Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olması ayrı bir önemli.  Bizler de Metal Sanat Evi olarak fuarın önemini bilmemiz sebebi ile fuarımıza katıldık. Fuarda ciddi katılımcı firmalar ve ciddi bir ziyaretçimiz var. Fuarımız oldukça güzel gidiyor. Metal Sanatevi olarak müşterilerimize kusursuz işçilik ile hazırlanmış metal ev dekorasyon ürünleri sunmaktayız. Saatten protreye, özel işçilikten görsellere kadar birçok ürünü özel makinelerimizle işledikten sonra özel parlatma temizleme işlemleri ile müşterilerimize sunmaktayız. Yine Metal Sanatevi olarak ürünlerimizde kaliteye önem veriyoruz. Bu yüzden tüm ürünleri en ince detayına kadar düşünerek hazırlar. Estetik ve kalitenin bir arada bulunduğu ürünler tüm ortamlarda en iyi uyumu yakalayabilecek yapıdadır. Ürünlerimizi bu denli kaliteli yapan ise yıllardır süregelen deneyimimiz ve yenilikçi düşüncelerimizdir” diye konuştu.

‘TİCARİT İÇİN FUARA KATILIM SAĞLADIK’

Mizan Şekerleme Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Ertavukcu ise firma olarak ticaretlerini geliştirmek amacıyla fuara katıldıklarını ifade ederek,  “ 1975 yılında Şeker İmalatçısı olarak çalışmaya başlamış bir babanın yarım asırdır süren işi; Mizan Şekerleme. 70 m2’lik mütevazi bir imalathanede başlayan bu emek yolculuğumuzda; 2010 yılında teknolojik altyapımızı ve hizmet kalitemizi daha da artırıp uluslararası standartlara taşımak için 1200 m2’lik yeni fabrikamızı faaliyete geçirerek hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz. Fuarın Konyamız için faydalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle sektörümüzde ihracat olması için firma olarak fuara katılmış durumdayız. Bu fuarlar sayesinde ahiliğin daha iyi tanıtılması ve anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.  Fuarın katılım sayısının önümüzdeki yıllarda artırılmasını daha da iyi olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

‘ÇALIŞMALARIMIZI ANLATMA FIRSATI BULUYORUZ’

Konya Sıhhi Tesisat ve Kaloriferciler Odası Başkanı Mehmet Ünlügül, fuar kapsamında oda ve çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı himayesi altında Konya’da bu fuarın düzenlenmesi oda üyelerimizi ve esnaflarımızı mutlu etti. İnşallah bu anlamda bu tarz fuarımız her yıl artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Konya Sıhhi Tesisat ve Kaloriferciler Odası olarak da bu fuara katılım sağlayarak fuarımıza destek olmak istedik. Bu kapsamda odamız ile ilgili üyelerimizin ve bizlerin yaptığı çalışmaları burada sergiliyoruz. Katılımın fuara yüksek olması ve sergilediğimiz ürünlere olan ilgi bizleri mutlu ediyor. KONESOB önderliğinde, Konya Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile bizler Ahiliği, Ahi ahlakını üyelerimize ve vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ahiliği, ahi ahlakını ve mesleklerimizi anlatmaya devam edersek onları daha da teşvik ederek ara eleman ihtiyacının çözümünün gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

SUMAK VE PAYİDARTS STANDINA YOĞUN İLGİ

Sektörünün lider markası Sumak Metal ve Sumak Metal’in alt şirketi olan Payidarts gerçekleştiren zirvede standı yoğun ilgi gördü. Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Sumak Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve PAYİDARTS Şirketi Sahibi Mustafa Sumak, “  Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Konya'da gerçekleştirilmiş olması  Konya için oldukça önemli. Bizlerde iki firmamız ile fuarımıza katılım sağladık. Bizler bu fuarın ve zirvelerin daha da çoğalması istiyoruz. Fuar kapsamında ikili ticaretlerimizi geliştirmenin yanında ahiliğin önemini bir kez daha hatırladık. Fuarımızdan oldukça memnunuz. Bu fuarın hazırlanmasında  emeği geçen başta destekleri ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, KONESOB Başkanımız Muharrem Karabacak’a teşekkür ediyoruz.  Payidarts firması altında güzel ürünleri ortaya çıkarıyoruz. Firma olarak metal üretimine ve metal ile ilgili tüm sektöre girmeye gayret ediyoruz.  Payidarts markamız altında ürettiğimiz zigon sehpa ve benzeri ürünler için müşterilerimiz internet adreslerimizden bizlere ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

AHİLİK FUAR İLE TEKRAR CANLANIYOR

Sektörünün lider ve önde gelen firmaları arasında yer alan Tamer Soğutma gerçekleştiren fuarda ziyaretçileri ve müşterileri ile buluşuyor. Gerçekleştiren fuar ile ahiliğin tekrar canlandığını ifade eden Genel Müdür Hikmet Büyükipekci, “Konya’mızda gerçekleştiren bu fuar ile Ahilik kavramı yeniden hatırlanıyor. Gerçekleştiren fuara katılım sağlayarak ahiliğe vermiş olduğumuz desteği gösteriyoruz. Fuarın ilerleyen yıllarda da devam etmesi halinde fuarımızın bir marka olacağına inanıyoruz.  Tamer, soğutma sektöründe yarım asrı aşkın bir süredir faaliyetini babadan oğula aktaran, deneyimli uzman kişilerce, kaliteli hizmet anlayışını amaç edinerek kurulmuş bir firmadır. Firmamız, kuruluşundan bugüne kadar geçen süre içinde, teknolojik yeniliklerden faydalanarak dünya standartlarına uygun ürünler geliştirmiş ve üretiyoruz. Bununla birlikte firmamız, en iyi hizmeti sunarak müşterilerimizin beklentilerine en kısa sürede cevap vermeyi ve onların memnuniyetini sağlamayı her zaman ön planda tutmuştur. Gelecek için hedefimiz de tüm bunların devamlılığının sağlanması olacaktır. Tamer, soğutmanın iş alanları bugün artık sadece ülke sınırları ile bağımlı kalmamakta, yurtdışında kurulan şirketleri ile uluslararası alana da yayılmış bulunmaktadır. Ahilik öncelikli olarak ailede başlıyor. Ticaretimizde ahiliği en iyi şekilde yansıtıyoruz” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim