Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilmişti. Lise eğitimini tamamlayıp Üniversiteye geçmek isteyen öğrenciler geçtiğimiz günlerde bu yıl ilk kez düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS'ye girdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen YKS sınavı tercih kılavuzu ise yayınlandı. YKS tercihleri 7-14 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak. Derlediğimiz bilgilere göre ise 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde Selçuk Üniversitesi kontenjanı 14 bin 920 öğrenci, Necmettin Erbakan Üniversitesi Lisans için 6 bin 44 ve Ön Lisans için 845 olarak toplamda 6 bin 889 öğrenci, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi 2 bin 90 öğrenci ve Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde ki kontenjan sayısı geçen seneye oranla iki kat yükselerek 180 oldu. İlk defa öğrenci alacak olan Konya Teknik Üniversitesi'nin kontenjan sayısı ise 2 bin 376 olarak belirlendi. 

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NE 14 BİN 920 ÖĞRENCİNİN KAYIT YAPTIRMASI BEKLENİYOR

Selçuk Üniversitesi bugün 22 fakülte, 21 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul ve 77 bin öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer almaktadır.  Selçuk Üniversitesi’ne bu yıl Merkezi Yerleştirme ile; 7 bin 920 Fakülte ve Yüksekokullara, 6 bin 535 Meslek Yüksekokullara ve 465 Özel Yetenekle Sınavıyla (Güzel Sanatlar Fakültesi- Spor Bilimleri Fakültesi ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı) toplam 14 bin 920 öğrencinin kayıt yaptırması planlanıyor. Üniversitede 156 Lisans ve 53 Ön lisans programı mevcut olup, Bunlara ek olarak bu yıl 8 yeni program fakülte, 13 yeni program meslek yüksekokullarına açılmış olup 2018-2019 eğitim-öğretim yılına öğrenci alması bekleniyor.

“ÖĞRENCİLERİMİZİ HOŞGÖRÜNÜN TOPRAKLARINA KONYA’YA DAVET EDİYORUZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Teknik Üniversitesi’nin ayrılmasından sonra Selçuk Üniversitesi olarak başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, İlaç ve Aşı olmak üzere Hukuk, Edebiyat gibi sosyal alanlara da öncelik verileceğini ifade ederek,   Eczacılık, İslami İlimler Fakültesinin öğrenci almaya başladığını, bir sonraki akademik yılda ise yeni kurulan Eğitim ve Hemşirelik Fakültelerine öğrenci almayı hedeflediklerini söyledi. 43. yıllık deneyimiyle yeni akademik yıla hazır olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Şahin, ‘Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversite, kurulduğu günden bu yana uluslararası tanınırlığı ve saygınlığı olan girişimci bir dünya üniversitesidir. Düşlüyoruz, üretiyoruz ve paylaşıyoruz anlayışıyla eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden üniversitemizi sorumluluk duygusu ile hareket etmenin, sorgulamanın, muhakeme etmenin, akıl yürütmenin, hayal kurmanın ve gerçekçi yaklaşımların, uluslar arası bir vizyon ile yerel çözümler üretmenin aracı olarak görmekteyiz. Bu bağlamda yerleşkemiz; geleceğin teminatı gençlerin aynı zamanda kendilerini gerçek hayata hazırlama olanağı da buldukları, sosyal anlamda kendilerini geliştirebildikleri, mesleki alanlarının yanı sıra bambaşka uğraşlarla da kendilerini besleyebildikleri olanaklarla doludur. Yetkin akademik kadromuz ve tüm çalışanlarımız ile birlikte gelecek olan öğrencilerimizi hoşgörünün topraklarına Konya’ya davet ediyoruz” dedi.

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ’NE YEN BÖLÜMLER EKLENDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde 2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde 6 bin 71’i lisans, bin 310’u Ön Lisans olmak üzere toplam da 7 bin 381 kontenjan açıldı. Bunlardan 5 bin 661 öğrenci Lisansa, 457 öğrenci Ön Lisansa olmak üzere toplam 6 bin 18 öğrenci üniversiteye yerleşme imkanı buldu. 2018-2019 yılı içerisinde açılan kontenjanlar ise; Lisans için 6 bin 44 ve Ön Lisans için 845 olarak toplamda 6 bin 889 kontenjan belirlendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi 2018-2019 yılında ilk defa öğrenci alacak programlar şu şekilde; Seydişehir Sağlık Bilimleri Fakültesi-Hemşirelik, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi-Bilgisayar Mühendisliği, Güzel Sanatlar Fakültesi-Seramik, Meram Meslek Yüksek Okulu- İlk ve Acil Yardım, Adalet Meslek Yüksekokulu-Adalet (İ.Ö)

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİNDE KONTENJAN 2 BİN 90 OLARAK BELİRLENDİ

KTO Karatay Üniversitesi’nde 2018-2019 eğitim-öğretim yılı öğrenci kontenjanı 2 bin 90 olarak belirlendi. Tercümanlık ve Arapça bölümlerine ilk kez öğrenci alınacak olup, Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde toplamda 38 lisans ve ön lisans programında eğitim vermeye devam edilecek. Merkezinde daima öğrenci bulunan ve kıstası başarı olan KTO Karatay Üniversitesi, sağlanan burslarla da tam bir vakıf üniversitesi olarak öğrencilerine her türlü imkânı sunmaya devam ediyor. KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine “Üniversiteye Giriş Yüksek Başarı Bursu” veriyor. Akademik yıl boyunca 8 ay olmak üzere ilk 10 binden üniversiteye yerleşen öğrenciler sıralamasına göre 3 Bin TL’ye varan burslardan yararlanabiliyor. Üniversiteyi 1,2,3 ve 4. sırada tercih eden öğrencilere yönelik ise yüzde 25, yüzde 20, yüzde 10 ve yüzde 5 oranlarında “Tercih Bursu” sunuluyor. “Ahilik Bursu” adıyla anılan ticaret odası destek bursu ile de protokol sağlanan ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları üyelerine, birinci derece yakınlarına ve eşlerine de yüzde 15 oranında burs imkânı sağlanıyor. Ayrıca yurt dışı yaz ve kış okulu bursu, dil okulu bursları ile de öğrencilerin yabancı dil alanında kendini en üst düzeyde yetiştirmesine olanak sağlıyor.

GEÇEN SENEYE ORANLA KONTENJAN SAYISI 2 KATINA ÇIKTI

2017-2018 yılı içerisinde 90 öğrencilik kontenjan açan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, kontenjan sayısını 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı için 180’e çıkardı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde 3 ortak program altında 9 bölüm yer almakta olup, Mühendislik Programları altında Bilgisayar Mühendisliği, Biyomühendislik, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümleri yer almaktadır. Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları altında Bitkisel Üretim ve Teknolojileri ile Moleküler Biyoloji Bölümleri bulunmaktadır. İktisadi ve İdari Programlar altında ise Ekonomi ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümleri bulunmaktadır.

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONTENJANI; 2376

2018-2019 yılında ilk defa eğitim verecek olan Konya Teknik Üniversitesi öğrenci kontenjanını 1151’i yüksekokul, 1225 fakülte olma üzere toplam 2 bin 376 olarak belirledi. 2 bin 376 Öğrencinin ilk defa Konya Teknik Üniversitesi’nde eğitim alması bekleniyor.  Fakülte Bölüm ve kontenjanları ise şu şekilde; Mimarlık 100,  Şehir ve Bölge Planlama 70, Bilgisayar Mühendisliği 70, Bilgisayar Mühendisliği (İÖ) 70,  Çevre Mühendisliği 20, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 75, Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İÖ) 75, Endüstri Mühendisliği 70, Harita Mühendisliği 90, Harita Mühendisliği (İÖ) 90, İnşaat Mühendisliği 90, İnşaat Mühendisliği (İÖ) 90, Jeoloji Mühendisliği 10, Kimya Mühendisliği 60,  Maden Mühendisliği 10, Makine Mühendisliği 90, Makine Mühendisliği (İÖ) 90,Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 55 öğrenci alacak.  Yüksekokul; Ayakkabı Tasarım ve Üretimi 15, Basım ve Yayın Teknolojileri 55, Basım ve Yayın Teknolojileri (İÖ) 55, Bilgisayar Programcılığı 65, Bilgisayar Programcılığı (İÖ) 65, Elektrik 65, Elektrik (İÖ) 40, Elektronik Haberleşme Teknolojisi 35, Elektronik Teknolojisi 45, Gıda Teknolojisi 50, Gıda Teknolojisi (İÖ) 30, Giyim Üretim Teknolojisi 15, Harita ve Kadastro 50, Harita ve Kadastro (İÖ) 50,  İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 20, İnşaat Teknolojisi 60,  İnşaat Teknolojisi (İÖ) 60, Kimya Teknolojisi 50,  Kimya Teknolojisi (İÖ) 25, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 35,  Makine 80, Makine (İÖ) 50, Makine, Resim ve Konstrüksiyon 35, Mobilya ve Dekorasyon 20, Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 40, Tarım Makineleri 20, Yapı Yalıtım Teknolojisi 20, Yapı Yalıtım Teknolojisi (KKTC Uyruklu) 1. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim