Sağlık alanında büyük atılımların yaşandığı ülkemizde, çözülmeyi bekleyen bazı sorunlar da bulunuyor. Bunlardan biri de ağız ve diş sağlığı alanındaki diş teli tedavisi. Diş teli tedavisi olmak isteyen vatandaşların randevusu 4 yıla kadar atılabiliyor. Kamu hastanelerinde olmayan bu tedavi, sadece üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde veriliyor. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültelerindediş teli tedavisini uygulayan ve uzmanlıkgerektiren ortodontist sayısı ise sınırlı. Durumun farkında olan ve bu konunun çözümü için çalışmalar yapan Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı, ortodontist sayısını artırarak randevu sürelerini kısaltmayı amaçlıyor. Vatandaşlar ise bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulup, randevuların 4 yıl sonraya değil de daha erken bir sürede verilmesini istiyor. 

TALEP FAZLA, ORTODONTİST YETERSİZ 

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde 3,  Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ise 2 ortodontistöğretim üyesi bulunuyor. Ancak talep yoğunluğundan dolayı ortodontist sayısı yetersiz kalıyor. Diş teli tedavisinin ortalama 2 yıl sürmesi nedeniyle, bir hastanın 2 yıl boyunca kontrole gitmesi gerekiyor. Uzun süreç isteyen bu tedavi nedeniyle ortodontist sayısı sınırlı olunca, randevular da uzun sürelere yayılmak zorunda kalınıyor. 

ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR 

Alınan bilgilere göre YÖK ve Sağlık Bakanlığı ortodontist sayısını artırmak amacıyla çalışma yürütüyor. Çalışma kapsamında YÖK ortodontist mezunlarını artırmak için kontenjanları yüksek tutuyor. Ancak bu çalışmanın meyvesininmezunlar verilmeye başlanınca alınacağı gelen bilgiler arasında. Ayrıca Sağlık Bakanlığı da çalışma yaparak, ortodontistlere belli süre kamuda zorunlu hizmet getirmiş durumda.

YENİ DÖNEMDE AÇIK KAPATILACAK 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, diş hastalıkları konusunda Konya’da iyi bir noktada olunduğunu söyledi.

Diş teli alanındaki sorunun farkında olduklarını ve bu konuda çözüm için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Ağralı, “Ortodonti alanının uzmanlık isteyen bir alan. Konya’da diş sağlığı konusunda Diş Hastanemiz var, Beyhekim var. İlçeler dahil olmak üzere Ağız Diş Sağlığı merkezleri kuruluyor. Diş hastalığı konusunda üniversite hastanelerinden de destek alıyoruz. Bu kapsamda yeni dönemde farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yeni dönemde yapacağımız yatırımlar var. Beyhekim’in fiziki yapısını iyileştirmek için çalışıyoruz. Ortodonti uzmanlarını da bu sisteme dahil ettiğimizde bu sıkıntı çözülmüş olacak. Bina açısından, donanım açısından bir sıkıntımız yok. Bu iş emek isteyen bir iş. Bu konuda yeni dönemde bu açıklar kapatılacaktır” diye konuştu. 

‘DÜNYADA İYİ BİR NOKTADAYIZ’

Diş hizmetlerinin Avrupa dahil dünyanın birçok yerinde sosyal hizmetlere dahil olmadığına dikkat çeken Ağralı, bu hizmetlerin oldukça da pahalı olduğunu söyledi. “Bu konuda biz ülke olarak çok iyi noktadayız” diyen Ağralı şöyle devam etti,“Rutin diş sağlığı ile ilgili hizmetleri ücretsiz verebilmekteyiz. Ama nitelikli ek ödemelerle ilgili bir kısım aksaklıklar yaşanıyor. Bu konuda da vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına çalışma içerisindeyiz. Bu tedavi biraz da uzun bir tedavi süreci gerektiren bir iş. Bu süreyi düşürmek için yeni üniteler açarak bunu çözebiliriz.” 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim