Kadim şehir; Konya'nın dikkat çeken ilçelerinden biri de Bozkır. Orta Toroslar içinde yer alan Bozkır,  ilçeyi ikiye bölen Çarşamba Çayı, soğuk suları, doğal güzelliğiyle görülmeye ve gezilmeye değer yörelerden bir tanesi. Uzun yıllar kaderine terk edilen, alt ve üst yapıda geri kalan ilçe 2014 yılında faaliyete geçen Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası ile makus talihi yenmeye başladı.  Modern parkları, prestij caddeleri, kanalizasyon çalışmaları, çocuk oyun alanları, kaldırım çalışmaları ile yenilenmeye başlayan Bozkır, cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Yapımı tamamlanan Şehir Konağı, KOMEK binası, yapımı devam eden Gençlik Merkezi ile sosyal ve kültürel aktivitelerin de arttığı ilçe, Çay Kenarı Regülasyon Projesi, Modern Otogar Projesinin de bitmesi ile Konya'nın parlayan yıldızı konumuna gelecek. 

Bu durum ilçede sosyo-kültürel yaşamı da olumlu yönde etkiliyor. İnsanlar evlerinde oturmak yerine modern parklarda dinleniyor, KOMEK, Şehir Konağı gibi yerler de ise hem meslek öğreniyor hem de vakit geçirme imkanı buluyor. 

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün,  ilçede sosyal hayatın eskiye göre oldukça değiştiğini söyledi. Hizmet ettikçe, bir şeyler yaptıkça Bozkırlıların mutlu olduğunu ve dışarıdan da çok sayıda insanın Bozkır'ı görmeye geldiğini belirten Başkan Gün, "3,5 yıl içerisinde kenarda köşede kalmakta olan bir ilçeyi şimdi ön plana çıkarıp, burası yaşanabilir hale vaziyete getirmenin güzelliklerini yaşadık" dedi ve ekledi; "Önümüzdeki yıllarda Bozkır'ı daha güzel günler bekliyor."

SOSYO-KÜLTÜREL HAYAT DEĞİŞİYOR

Sosyal hayatın durağın olduğu ilçe bu noktada da kabuğunu kırıyor. Özellikle Şehir Konağı bu anlamda önemli. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu Mimarisi ile yapılan Şehir Konağı, ilçeye değer katmış durumda. "Gençlerin, çocukların yüzme havuzu yoktu. Bir spor kompleksi oldu" diyen Başkan Gün, Şehir Konağı ile bu sorunların önemli oranda çözüldüğünü söyledi. Gün, "Dinlenme alanları, konferans salonları, ders çalışma alanları da yine konakta mevcut.  Böyle bir hizmeti ilçeye kazandırdıkları için Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek'e teşekkür ediyorum. Bunun yanında Ömer Halisdemir kardeşimizin ismini taşıyan parkımızı hizmete açtık. 750 metre uzunluğunda bir park. Sivri Dağı dediğimiz ve kenarından Çarşamba Çayı'nın geçtiği bir alan. Şimdi buraya Çay'dan su verilmek üzere şelale de yapıyoruz. Akşamları tıklım tıklım oluyor. Yaz akşamlarında çok serin bir alan. Çocuklar oyun parkında oynarken, büyükler de çaylarını, kahvelerini içip sohbetini ediyor. Bozkır’ın en büyük aile parklarından bir tanesi olan Mustafa Öz parkının restorasyonu da tamamlanarak hizmete açtık. Bozkır’ın yetiştirdiği en önemli isimlerin başında geliyor Prof. Dr. Mustafa Öz. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Bozkır Belediyesinin işbirliğiyle restorasyonu yapılan Prof. Dr. Mustafa Öz Parkı, daha modern yüzüyle Bozkır’ın en önemli ve en gözde parkı haline geldi. Yine her ay düzenli konferanslar vererek ilçenin kültürel bilgisini de geliştirme gayreti içindeyiz. Başarılı öğrencileri Çanakkale'ye göndererek öğrenciler arasında başarıyı teşvik ediyoruz. En önemli projelerden biri de Gençlik Merkezi. Gençlerimizin vakit geçirecekleri, sportif, kültürel ve bilgi seviyelerini yükseltebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri merkez olacak. Merkezin hayata geçmesinde emeği geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Özçelik ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'a teşekkür ediyorum. Projeleri devam eden spor tesisleri ve yeşil alan çalışmaların da tamamlanması ile ilçede sosyal hayat yıl boyu canlı olacak" dedi. 

KÜLTÜREL VE SOSYAL FAALİYETLER ARTIYOR 

Bozkır eskiye göre sosyo-kültürel faaliyetler açısından oldukça iyi durumda. Düzenli konferanslar gerçekleştiriliyor, geziler organize ediliyor. Başkan Gün, "Kültürel anlamda çok ciddi faaliyetlerimiz oluyor. Özellikle tiyatro faaliyetlerimiz çok iyi gidiyor. Selçuk Üniversitesi’yle işbirliğimiz var. İftar yemeklerimiz ile hemşehrilerimiz ile buluşuyoruz. Çok sayıda konferans düzenliyoruz. Her ay dolu dolu geçiyor. Böylece eğitim ve kültür anlamında seviye ciddi anlamda yükselmiş oluyor. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında 100 öğrenciyi, 101. Yılında 101 öğrenciyi, 102. Yılında 102 öğrenciyi Çanakkale’ye gönderdik. 2 gün orada kalıyorlar.  Milli Eğitim Müdürlüğü’yle görüşmelerimiz neticesinde başarılı öğrencilerimizi de Çanakkale gezisi ile mutlu etmiş oluyoruz. Biz de başarıyı teşvik etmiş oluyoruz" diye konuştu. 

ÇARŞAMBA ÇAYI'NIN ETRAFI GÜZELLİŞİYOR 

Bozkır'ın en önemli doğal güzelliklerinden biri de dağların arasındaki Aygır Pınarı'ndan doğan ve ilçeyi ikiye ölen Çarşamba Çayı. Çarşamba Çayı, Bozkır’ın bir incisi. Yaklaşık 16 kilometre yukarıdan doğup, Bozkır'ı ikiye bölüp, Dinek'in oradan Apa Barajına dökülüyor ve Konya ovasında sulama ve içme suyu olarak kullanılıyor. Başkan Gün, ilçeye değer katan çayın çevresini güzelleştirmek için harekete geçmiş durumda. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleme yapılacak. Gün, "Çarşamba Çayı'nın etrafı Peyzaj Projesi uygulanarak modern bir görünüme kavuşturulacak, oturma alanları, yürüyüş yolları, kamelyalar yapılacak, çayın belli bölümlerinde su fıskiyeleri ve gece ışıklandırması ile güzel bir görünüm kazandırılacaktır. İlçe merkezinin kötü ve bakımsız görüntüsü tamamen değişecektir" dedi. 

KOMEK İLÇEYE DEĞER KATTI 

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursu (KOMEK) Bozkır'da da sosyal aktiviteyi arttırmış durumda. 856 kişinin eğitim aldığı Bozkır KOMEK'te 26 öğretici görev yapıyor. "KOMEK ilçeye hareketlilik getirdi" diyen Başkan Gün, "İnsanlar artık evlerinde sıkılmıyor. KOMEK'e geliyor ve yapabilecekleri bir kursa giderek  hem zamanlarını iyi şekilde değerlendirmiş oluyorlar hem de bir meslek öğrenmiş oluyorlar. Sadece çocuklar değil artık aileler bile KOMEK'e geliyor. 16 tane farklı kurs var. Nakıştan, saz kursuna kadar çok sayıda kurs mevcut" dedi. 

BÜTÜN MAHALLELERE HALI SAHA 

Gençlerin sportif aktivitelerine destek olma amacıyla tüm mahallelere halı saha kazandıracaklarını aktaran Başkan Gün, "Bütün mahallere halı saha yapmaya çalışıyoruz. 5 tanesi bitti, 5 taneyi daha büyükşehir ihale etti, yapıyor. 7 tane daha yapılması için başvuruda bulunduk. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan aldığımız 1 milyon TL ile 5 tane halı sahayı gençlerimize kazandırdık. Gençlerimiz artık tozun, çamurun içinde futbol oynamayacak, spor yapmayacak. Bu noktada gençlere sözümüz vardı ve yerine getirebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Işıklandırılmış vaziyette gece bile top oynuyorlar gençler. Spor dalında çok ciddi çalışmalarımız var. Bozkır Gençler Birliği takımımız var. Spora çok yatkın Bozkır halkı.  Gençlere çok önem vermemiz gerekiyor. Gençliği elimizden kaçırmamız gerekiyor. 28 Şubat döneminde gençliği elimizde tutamadık. Şu anda her şey güzel. Çocuklara maneviyat, vatan sevgimizi daha çok vereceğiz. İnsanımızda müthiş bir vatan, millet, bayrak, ezan sevgisi var. Yeniden Akifler, Fatihler, Yavuzlar çıkarmak adına gençlere sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

SÜNNET ŞÖLENİ İLÇEYE RENK KATIYOR 

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün'ün hizmetlerinden biri de her yıl toplu sünnet organizasyonunu gerçekleştirmesi. Etkinlik ilçe halkı tarafından da oldukça beğeniliyor. "3 yılda yaklaşık 300 çocuğumuzu sünnet ettirdik" diyen  Gün, şunları kaydetti: "Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz geleneksel sünnet şöleninde 90 çocuk sünnet oldu. Çok önemsediğim sosyal sorumluluk alanında yapmış olduğumuz bu etkinlik, yaptığımız tüm hizmetlerden daha öneml. Birinci sünnet şölenimizde 98 çocuğun, ikinci sünnet şöleninde 102 çocuğun ve nihayet bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz sünnet şöleninde 90 çocuğumuzun sünnetini gerçekleştirdik. Yine geleneksel hale getirdiğimiz gibi sünnet olan çocuklarımızın da şölenle birlikte düğünlerini yaptık. Aynı zamanda çocuklarımızın sünnet kıyafetlerini de temin ediyoruz. Sünnet olan her bir çocuğumuza da bisiklet hediyemiz var."

GENÇLİK MERKEZİ İLÇENİN YENİ DEĞERİ OLUYOR 

Konya'da sayıları hızla artan Gençlik Merkezleri gençlerin gelişimi açısından büyük avantajlar sunuyor. Bu anlamda Başkan Gün de yoğun çalışmaları neticesinde ilçeye bir Gençlik Merkezi kazandırıyor. İnşaatı devam eden merkez kısa süre sonra tamamlanacak. Gençlik Merkezi'yle ilgili Başkan Gün, şunları söyledi: "Gençlik Merkezi, Eylül ayına teslim edilecek. Aynı Şehir Konağı gibi. İçinde tüm imkanlar var. Bütün öğrencilerimiz burada günün geçirecek. Çalışma odaları var. 5 yıl önce deselerdi, "Bozkır'a Gençlik Merkezi yapılacak" geç kardeşim işine bak derdim. Ama şimdi hayaldi gerçek oldu. Merkezin kazanılmasında destek olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik'e, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'a teşekkür ediyoruz. Bittiği zaman Bozkır'a ayrı bir değer katacak."

YÜKSEK ÖĞRETİME BÜYÜK DESTEK 

İlçede yükseköğretime de büyük destek verdiklerini aktaran Başkan Gün, "Şu anda yükseköğretim 5 bölüm olmak üzere 850 öğrenciyle eğitimini sürdürüyor. Kredi Yurtlar Kurumu ile de işbirliği içinde yurt sorununu ortadan kaldırdık. Bütün öğrencilerimizi barındıracak şekilde yurtlarımız tamamlandı. Öğrenciler ilçeye katma değer ve kültür seviyesinin gelişimi açısından avantaj. Çocuklarımız buraya çok değer katıyor. Eğitimli insan ileriyi gören insandır. Bu anlamda öğrencilerimize yardımcı olmaya devam ediyoruz. Zaman Zaman kendileriyle biraraya geliyoruz. Onlarla konuştuğumuzda 2-3 yıl önceki Bozkır'ın şimdikinden çok farklı olduğunu dile getiriyorlar. Onların isteklerini de yerine getirme gayreti içinde oluyoruz. Hizmetlerimizle gençlerin vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturuyoruz. Bu yatırımlarımız memurları da burada tutuyor. Eskiye göre artık evden dışarı çıkabilecekleri alanlar var" dedi. 

HASAN AYHAN 

Editör: TE Bilişim