“Yüce Allah, kendi yolunda şehit olanların canlarını ve mallarını cennet karşılığında satın alır. Allah’ın satın aldığı canlara ‘öldü’ denir mi hiç? Diridirler onlar ve Rableri tarafından bol bol rızıklandırılırlar ve kul hakları dışındaki bütün günahları affedilir onların, Peygamberler ve çocukken ölenlerle birlikte sorgusuz-sualsiz cennete girerler.”

*** 

Şehit babası Ferit İnce: “Oğlumun ilk önce şehit haberi geldi, defnettik. Önce şehit sayıldı sonra sayılmadı. 26 yıllık mücadeleyi hiç bırakmadık, başvurmadığımız yer, gitmediğimiz kapı kalmadı ve mücadelemiz sona erdi. Oğlum şehit sayıldı. Cenab-ı Allah bugünleri gösterdi. Güzel bir duygu ve çok mutluyum”

*** 

Şehit annesi Fatma İnce: “İş kazası olsa da benim çocuğum, vatanını, bayrağını beklemeye gitti. Ben şehit annesi olduğumda çok üzüntülüydüm ancak gurur duydum. Her ana kuzusu şehit olmaz, nasip olur. Ben şehit annesi oldum”

*** 

23 Ağustos 1993 yılında Mardin 70. Mekanize Tugayı Destek Kıtaları Komutanlığı’nda vatani görevini yaparken kazan dairesinde meydana gelen patlama sonucu şehit olan ancak şehitliği önce kabul edilip daha sonra iptal edilen Piyade Komando Er Yaşar İnce’nin ailesi, 26 yıllık sürecek bir hukuk mücadelesi başlatırlar, sonunda da kazanırlar: ‘Yaşar İnce şehit’ sayılmıştır. Onlarda şehit annesi ve babasıdır artık. 

“OĞLUM ORAYA VATINIMIZI, BAYRAĞIMIZI BEKLEMEYE GİTTİ”

Baba Ferit İnce, oğlunun askerdeyken 23 Ağustos 1993 tarihinde şehit olduğunu, önce şehit sayıldığını sonra sayılmadığını belirterek, “Benim oğlum, oraya vatanımızı, bayrağımızı beklemeye gitti. Vatanımız, bayrağımız için iş kazası sonucu yaşamını yitirdi. Oğlumun ilk önce şehit haberi geldi, defnettik. Önce şehit sayıldı sonra sayılmadı. 26 yıllık mücadeleyi hiç bırakmadık, başvurmadığımız yer, gitmediğimiz kapı kalmadı ve mücadelemiz sona erdi. Oğlum şehit sayıldı. Cenab-ı Allah bugünleri gösterdi. Güzel bir duygu ve çok mutluyum.  Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak, oğlumun şehit mezarını yaptırdı, Allah herkesten razı olsun” diye konuştu. 

Bugün kadar 3’ü erkek, 3’ü kız olmak üzere 6 evladını toprağa verdiklerini söyleyen şehit babası Ferit İnce, şehit olan oğluyla birlikte 7’inci evlat acısını yaşadıklarını, şuan da bir kız bir erkek evladının hayatta olduğunu kaydetti. 

“ŞEHİT BABASI, ŞEHİT ANASI’ OLARAK KARŞILANDIK”

Şehit annesi Fatma İnce ise, eşiyle 1970 yılında evlendiklerini ve çocukları  Yaşar İnce’nin 20 Haziran 1972 tarihinde dünyaya geldiğini ifade ederek, “Yavrumu askere gönderdim, vatanımızı, bayrağımızı beklemesi için. Dağ komandosu oldu. Dağlarda gezerdi çocuğum. Oğlum, ‘burada da şehit olabilirim. Hakkını helal et anne’ derdi. Tezkeresine yaklaşık 5 ay kala çocuğumu kalorifer kazanı yakmaya göndermişler. Kazan dairesinde patlama olmuş” şeklinde konuştu. 

Çocuğunun yaşamını yitirmesi sonrası askeriyeden arandıklarını, ‘oğlunuz şehit oldu’ denildiğini ifade eden Fatma İnce, o anı şöyle anlattı:

“Yaşar’ımın cenazesi Konya’ya gelmiş. Babasını götürdüler, ‘oğlunuz şehit oldu’ demişler. Babasının dili tutulmuş, sonradan öğrenince ben de baygınlık geçirmişim. Cenazesi defnedilirken,  ‘şehit babası, şehit anası’ olarak karşılandık.” 

“HER ANA KUZUSU ŞEHİT OLMAZ, NASİP OLUR”

“Önce çocuğuma şehit dediler sonra iş kazası” diyen anne Fatma İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş kazası olsa da benim çocuğum, vatanını, bayrağını beklemeye gitti. Ben şehit annesi olduğumda çok üzüntülüydüm ancak gurur duydum. Her koyunun kuzusu nasıl kurban olmaz, her ana kuzusu da şehit olmaz, nasip olur. Ben şehit annesi oldum. Öbür yavrularım küçük yaşta öldü, Yaşar’ımda şehadete erdi.”

“OĞLUMUN ŞEHİT MEZARINI GÖRDÜĞÜM İÇİN RAHAT ÖLEBİLİRİM ARTIK”

Oğlunun şehitlik hakkı için çok uğraştıklarını ve yorulduklarını dile getiren anne Fatma İnce, şunları kaydetti:

“Yavrumun şehit sayılmasın için bu 26 senedir başvurmadığımız, hakkını aramadığımız yer kalmadı. Ben çocuğumun acısıyla kıvranırken, para mı düşüneceğim. Davayı kazındık, zaman aşımı dediler. Yatar kalkar, ‘Allah’ım yavrumu şehit, ben ide şehit annesi olmayı nasip et’ diye dua ederdim. Çok üzülüyorduk, çok yorulduydum. Son dileğim kabul oldu. Oğlum, bu yıl şehit sayıldı. Devletimizden , devlet büyüklerimizden, Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak’tan, yetkililerden Allah razı olsun. Yaşarı’mızın mezarını bir şehit mezarı yaptırabildim. Oğlumun şehit mezarını gördüğüm için rahat ölebilirim artık” dedi. 

“DÜĞÜN YEMEĞİNİ OĞLUMUN ARKASINDAN GÖNDERDİM”

“Oğlumun şehadet belgesini alırsam, o gün benim için bir bayram, düğün günü olacak” diye ahdettiğini anlata anne Fatma Hanım, “Çocuğum ilk aylığını aldığımda, bu diyarda düğününü tutamadım, öbür diyar için arkasından düğün yemeği vereceğim’ demiştim. Bu hayalim gerçekleşti” dedi. 

Anne Fatma Hanım, bu ahdini de yaklaşık iki ay önce gerçekleştirdiklerini ve şehit oğlu adına Konya Şehit Aileleri Derneği’nin bahçesinde verdikleri yemekte, bu mutlu günlerinde kendilerini Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Fidan Yüksel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, protokol üyeleri, askeri ve mülki erkan, eş, dost ve akrabalarının yalnız bırakmadığını söyledi. 

Şehit annesi Fatma İnce, “Düğün yemeğinin çocuğumun arkasından gönderdim. Ömür verirse, Kurban Bayramı’nda da oğlum adına kurban keseceğim. Benim çok dileğim vardı, Allah’ım benim dileklerimi sonradan kabul etti.  Rabbim, devletimize, milletimize zeval vermesin” diye duygularını paylaştı. 

Oğlunun mezarını şehitliğe koydurmak istediğini ancak eşinin ailesi istemediği için Konya’da Araplar Mezarlığı’na defnettiklerini de anlatan anne Fatma Hanım, oğlunun isminin yaşatılması için bir okul, bir park, bir sokağa Yaşar İnce adının verilmesini yetkililerden istedi. 

Yaşar İnce’nin kardeşi Ayşe İnce de "Mutluyuz. Bir davamız vardı 26 yıllık. Abim zaten Allah’ın huzurunda şehitti. Şimdi bunu kanunlar da kanıtladı. Vatan sağ olsun” dedi. 

*** 

Yenigün Gazetesi olarak bu cennet vatanımız için şehadet şerbetini içmiş, aziz şehidimiz Yaşar İnce’yi rahmet ve minnetle andık, babası Ferit İnce ve annesi Fatma İnce’ye plaket takdiminde bulunduk. 

Milletin huzur ve güvenliğini sağlamak, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü koruma uğruna her türlü fedakarlığı gösteren şehidimiz Piyade Komando Er Yaşar İnce’ye bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanı cennet, ruhu şad olsun, ailesine sabırlar ihsan eylesin. 

*** 

Editör: TE Bilişim