“Yediden Yetmişe Herkesin Başkanı” sloganıyla göreve gelen Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven’in ilçeyi kalkındırma ve gelişme adına hizmetlerini sürdürüyor. Engelliler, çocuklar, kadınlar, gençler hizmette öncelikli. Ereğli’nin değerlerini tanıtma noktasında ise yoğun bir gayret var 

Konya’nın önemli kültür ve tarih bölgelerinden biri de Ereğli. Medeniyetlerin yaşam merkezi olmuş olan Ereğli, 1868’de ilçe olduğundan bugüne hızlı gelişen ve büyüyen bir yerleşim alanı. Dünyanın ilgisini çeken İvriz Kaya Anıtı (Hitit Kabartması), beyaz kirazı, siyah havucu,  at yetiştirme merkezi, süt üretimi ile dikkat çeken Ereğli, gezilmesi ve görülmesi gereken mekanlardan biri konumunda. Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü’nün organizasyonu ile Konya Basını olarak Ereğli’ye gittik. Tarihsel, kültürel önemi sahip ilçeyi gezdik, hizmetleri yerinde inceledik. “Yediden Yetmişe Herkesin Başkanı” sloganıyla göreve gelen Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven’in ilçeyi kalkındırma ve gelişme adına hizmetlerini sürdürüyor. Engelliler, çocuklar, kadınlar, gençler hizmette öncelikli. Sosyal belediyeciliğe önem vermiş bir Belediye Başkanı; Özkan Özgüven. “Yol yapmak, alt yapıyı iyileştirmek güzel ama ben asıl mutluluğu sosyal belediyecilik hizmetlerinde alıyorum” diyen Başkan Özgüven, hep birlikte sevgiyle hizmetlerini sürdürüyor. 

Ereğli’de Belediye Başkanı olmak ise hiçte kolay bir şey değil. Çünkü Ereğli halkı çok seçici ve hizmeti ön planda tutuyor. Başkan Özgüven de bunun bilincinde. “Amacımız en kaz edebiyatı, geçmişi eleştirmek değil ama böyle bir gerçeklikte var. Ereğli halkı hizmetleri görüyor ve ona göre değerlendirme yapıyor. Ereğli halkının diğer yerlerden farkı gerçekten çok seçici. Oy farkı bıçak sırtı dediğimiz oranla değişiyor. 97 bin seçmenimiz var ben 2 bin 440 fark oyla belediye başkanlığını kazandım. Bu açıdan Ereğli farklı bir yapı gösteriyor” sözleri ile Ereğli’nin bu özelliğine dikkat çekiyor. 

2023 HEDEFLERİ İÇİN EREĞLİ’Yİ UÇURUYOR  

Başkan Özgüven’e Almanya’dan bir hemşehrisi Anneler Günü olması sebebiylede annesiyle birlikte olduğun fotoğrafın da olduğu bir uçak maketi hediyesi göndermiş. Ereğli’yi temsil eden Beyaz Kiraz resminin de yer aldığı uçağın üzerinde ise Özkan Özgüven yazıyor. Ereğli’yi hizmette uçuşa götüren Belediye Başkanı anlamı veren bu maket oldukça ilgi çekmekle birlikte son 4 yılda yapılanlara bakıldığında gözle görülür bir değişiklik var. Bu açıdan Başkan Özgüven için, “Hizmetlerle Ereğli’yi 2023 hedeflerine uçuruyor” diyebiliriz. 

Bunun yanında Ereğli’nin bir özelliği de dışa kapalı olmaması. Güney Kore’nin Kwangin şehri ile kardeş şehir. Orada kardeşliği temsil eden parkta yapılmış. Seul’un yakınlarında 300 bin nüfuslu bir şehir, 1999 yılında dönemin belediye başkanı tarafından kardeş şehir ilan edilmiş. Karşılıklı gelip gitmeler var ama kültürel ve ticari bir bağ henüz gelişmemiş. Kore gazileri zaman zaman Güney Kore’ye geziye götürülüyor.  

HİZMETTE REKORLAR KIRILIYOR 

“Asfaltta, alt yapıda, parklarda, temizlik işlerinde, yeşil alan çalışmalarında en iyi belediyecilik hizmetini sunmak için yoğun gayret gösteriyoruz” diyen Özgüven, “Ereğli, Konya'nın en büyük ilçesi, 144 bin nüfusa sahip. Konya merkezi uzaklığı 152 kilometre. Tarihi, kültürü, sosyal yaşamı ile en gözde ilçelerden bir tanesi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, İvriziyle diğer kültürel, tarihsel dokusuyla önemli bir yer. Konya'nın ilçesinin olmasının yanında Adana ve Mersin gibi iki metropol şehre yakın ilçeyiz. Bu anlamda iç turizmi canlandıracak projeler üzerinde duruyoruz. Ereğli'ye iç turizmde daha fazla gündemde tutmak için çeşitli çalışmalarımız var. Altyapıya önem verdik. 2009-2014 kullanılan sıcak asfalt miktarı 78 bin tonken bizim 4 yılda yaptığımız asfalt miktarı 203 bin ton. Soğuk asfalt miktarı 222 kilometreydi, göreve geldiğimiz süre içinde 413 kilometre soğuk asfalt yaptık. Ereğli'ye ilk kez kapalı pazarı kazandırdık. Dönemler itibariyle asfaltta, yeşil sahada, diğer çalışmalarda kendi rekorlarımızı kırıyoruz. Vizyoner parklara önem veriyoruz. Engellilere yönelik bir park açıyoruz. Yeni imar planlarımız bitmek üzere. Kişi başından ada bazına geçen bir imar uygulamasını yapıyoruz. Bütçe dengesini ve bütçe disiplinini ortaya koyduk. Göreve geldiğimiz Nisan 2014'in ardından Haziran ayındaki parti toplantımızda en büyük eleştiriyi çöplen toplanmasıyla ilgili sorunlardan almıştım. Aslında işin özünde çöp kamyonlarına mazot alacak paramız olmamasıydı. Şu an itibariyle yaptığımız her ihaleye 8-10 tane firma giriyor. 4 yıllık süre sarfında hiçbir yerden takas yapmadan, kredi almadan 10 milyon 160 bin liralık da arsa ve gayrimenkulü Ereğli Belediyesi'ne kazandırdık. 6 milyon liraya yaklaşan araç filomuzu yeniledik. Belediye yıllar sonra ilk defa bir asfalt finişeri aldı, yaklaşık 900 bin liraya. Çöp kamyonuna mazot alacak parası yokken bugün öz kaynaklarıyla arsa temin eden, arsa alan bir belediye var. Gençlere önem veriyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıkları dışında 18 tane halı saha yaptık. Toplam bedeli 1,5 milyonu geçti. 460 bin lirasını süper toto teşkilatından aldık. Güneş enerji santrali kuruyoruz. Hem kendi enerjimizi üreteceğiz hem de fazlasını satacağız. İhalesini yakın zamanda yapacağız. Kadınlarımıza yönelik semt lokalleri açtık. Kadınların kendilerine ait yer olmalarını istedik. Konya Büyükşehir Belediyesi de KSOKİ’ye birlikte 100 milyona yakın yatırımı Ereğli’ye gerçekleştirdi. Kendilerine hizmetler için teşekkür ediyorum. Alo 710 07 07 hattımız var. 7/24 hizmette. Günlük 60-70 civarında talep ve şikâyetler geliyor. Hizmetlerin ve taleplerin bittiği yerde hayat biter diyoruz. Bu amaçla halkımızın tüm beklentilerini yerine getirme gayreti içindeyiz” dedi. 

SOSYAL BELEDİYECİLİK’TE EREĞLİ FARKI 

Sosyal Belediyecilik anlamında hizmetlere dikkat çeken Başkan Özgüven, “Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz. Haftada iki gün kanser hastalarımızı Umut Otobüsü ile Konya'daki onkoloji hastanelerine götürüyoruz. Hastalara maddi manevi destek sağlıyoruz. 9 bin 600 kadını Konya'ya kültür-tarih gezilerine götürdük. Bunların önemli kısmı ilk defa Konya'ya gitmiş oldu. İlk defa lokantada yemek yiyenler oldu. Çok mutlu oldular, onların mutluluğu bizi de mutlu ediyor. İkram aracımız ile hemşehrilerimize okullarda, camilerde, toplumsal etkinliklerde çeşitli ikramlarda bulunuyoruz. Aş ocağımız ile günlük 1500 kişiye yemek ulaştırıyoruz. Türk-İslam coğrafyasında yaşayan mazlumlara yönelik yardımlarımız oluyor. Onların acılarını hafifletmek yanlarında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Evde bakım hizmeti ile hemşehrilerimize, ‘Kimseniz yoksa biz varız’ diyoruz. Kişisel bakımlarından ev ihtiyaçlarına kadar her türlü yardımda bulunuyoruz. ‘Hoş geldin Bebek’ projesi ile ailelerimizi ziyaret ediyoruz. Gençlik Merkezi ile gençlerimizi geleceğe bağlıyoruz. Özellikle ekonomik durumu zayıf olan aileler için kreş imkanı sunduk.  3-6 yaş grubu çocuklar eğitim alıyorlar. Çocukların toplum içine girmesi, sosyalleşmesi ailelerini çok mutlu ediyor. Çeşitli nedenlerle hayattan kopmuş, madde bağımlısı olmuş gençlerin ellerinde tutuyoruz onları yeniden topluma kazandırıyoruz. Şu anda ellerinden tutuğumuz gençlerin yüzleri gülüyor, bağımlılıktan kurtulup iş hayatında kazandıkları parayla ailelerine hediye almanın mutluluğunu yaşıyorlar. Gençlerimiz geleceğimiz. Geleceğimizin kararmaması için yoğun gayret içindeyiz. Emeklilerimize yönelik hoşça vakit geçirebilecekleri 15 Temmuz Kıraathanesi’ni açtık. Halk Günü etkinliklerimiz ile hemşehrilerimizi dinliyoruz, sorunlarına çare olmaya çalışıyoruz. ‘Ereğli Okuyor, Türkiye Okuyor’ sloganı ile 7’den 70’şe herkesi kitap okumaya teşvik etmek için Ereğli’de ilk defa kitap fuarı düzenledik. Gençlerimiz yoğun ilgi gösterdi. Farklı konularda alanında uzman ve tanınmış kişilerle konferanslarımız, tiyatro gösterilerimiz devam ediyor. Konferanslar ile bilgileniyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz. Hemşehrilerimiz de teşekkürlerini ifade ediyor” diye konuştu. 

HAYATA TUTUNAN ELLER PROJESİ KADINLAR İŞ SAHİBİ OLUYOR 

Kadın girişimcilere yönelik projelerden de bahseden Başkan Özgüven, “Ereğli Kadın Girişimciler derneğimiz var. Bu dernek ile hazırladığımız Hayata Tutunan Eller Projesi ile 50 bin liralık destek geldi. Yöresel ürünlerin, geleneksel ürünlerin satıldığı stant da oluşturduk. Çocuğunun dershane, servis ücretini buradan kazandım diyen kadınların olduğu proje. Hanım semt lokalleri açıyoruz. Sağlık, dini, yemek konusunda lokaller dolu dolu geçiyor. Okuma-yazma öğreniyorlar. Engelliler, çocuklarımız, kadınlarımız, gençlerimiz bizim için öncelikli. Yine kadınlarımız için arıcılık ve mantarcılık kursu açıyoruz. Mantarcılığı öğrenmek için Antalya’nın Korkuteli ilçesine gidecekler. Kadınlarımız için 5 yıldızlı otelde yer ayarladık. Çok mutlu oldular çünkü ilk defa 5 yıldızlı otelde kalacaklar” dedi. 

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR HAYATA BAĞLANIYOR 

En güzel hizmetlerinden biri de Sevgi Down Cafe Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi. Bu alanda Türkiye’de açılan ilk kafe. Down Sendromlu çocukların, gençlerin elinden tutan Başkan Özgüven, mutluluklarına ortak oluyor. Down Sendromlu, Serdar Duman’ı Özel Kalem Müdürü dahi yapan Başkan Özgüven, “Onların mutluluğu tüm yorgunluğumu alıyor. İşlerini de çok iyi yapıyorlar. Onları yetiştiren Vefa Demirkan’a çok teşekkür ediyorum. Onunla birlikte bu gençleri hayata bağlamak çok güzel” dedi. 

OĞUZ ATA TESİSLERİ EREĞLİLİLERİ BULUŞTURUYOR 

Ereğli’ye değer katan mekanlardan biri de Oğuz Ata Tesisleri. Eski Sümerbank binaları Ereğli halkının kullanımına sunulmuş vaziyette. Sosyal yardım, şehit aileleri ve gaziler, gençler, öğrenciler, down sendromlu çocuklar, girişimci kadınlar tesisler içerisinde restorasyonu yapılan binalarda güzel işlere imza atıyorlar. Yaz akşamlarında Ereğlilerin buluştuğu noktalardan biri. Diğer yandan Ramazan’da iftarların verildiği, etkinliklerin yapıldığı Oğuz Ata Tesisleri her yönüyle ilgili çekiyor. 

EREĞLİ İL OLUR MU OLMAZ MI TARTIŞMASI?

Ereğli’nin il olmasıyla ilgili tartışmalarla ilgili olarak ise Özgüven, “Ereğli üzerinden kimse tribünlere oynamasın” mesajı verdi. Özgüven, “Rahmetli Menderes'in zamanında bile Ereğli'nin il olması söz konusuymuş. Geçenler de buraya bir Ermeni vatandaşımız geldi. Ereğli'de Ermeniler de yaşamış, burada ermeni mezarlığı da var. O Ermeni vatandaşımız bana dedi ki; ‘Benim babam o zaman Menderes'e giden heyetin için de yer almıştı. Ereğli il olsun diye.’ O zamandan beri bütün iktidarlar döneminde AK Parti hariç Ereğli halkımız olarak bu durumumuz suiistimal edilmiş. Rahmetli Demirel gelmiş, ‘Plakanız 83, Kırat'ın heybesinde’ demiş. Rahmetli Özal gelmiş, o zamanki milletvekili adayımız Ali beymiş, ‘Ali verin alın valiyi’ demiş. Ama 2002'den itibaren AK Parti hükümetleri bunu gündeme getirmedi.  Zaten Ereğli'nin de tek başına il olması mümkün değil. Zaten Büyükşehir Yasası ile her şey değişti. Ama ileride yeni bir gelişme olur, il sayısı 90-100 olacak denir Ereğli de bundan payını alır. Şimdi bunu hem dışarıdan gelen siyasetçiler hem de içeride muhalefetlik yapan kişiler de kullanıyor. Bir muhalefet milletvekili Meclis'e Ereğli'nin il olmasıyla ilgili bir önerge verdiği zaman sanıyor ki toplum nezdinde büyük bir iş yaptım. Bunlar çok gerçekçi değil, bunlar tribünlere oynamak. Ereğli gibi Türkiye'de nüfusu 100 bini aşan 18 tane ilçe var. Her birinin bu isteği, talebi vardır. Bazen toplantılarda bizden büyüklerimize artık yeter diyoruz, iki saat anıları anlatmayın, Ereğli il olacakmış diye. Bu bizi yoruyor ve birazda yanlış anlaşılıyor. Sanki Ereğli bayrağı eline almış bağımsızlığını ilan etmiş, il olacakmış gibi. Ama bu konjektörle ilgili. Bu noktada AK Parti hükümetlerinin başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın böyle bir politikası yok. Bazen diyorlar; imza toplayalım, Meclis'in önünde yatalım. Bu devirler bitti. Belediye Başkanı olarak Ereğli’yi daha çok nasıl geliştirebilirimin derdi içindeyim. Tüm hemşehrilerimiz de ilçenin gelişmesi için çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

İVRİZ DAHA FAZLA TURİST ÇEKECEKTİR 

Halkapınar sınırları içinde yer alan ancak Ereğli’nin de kültürel ve tarihsel değerleri arasında yeralan İvriz’in önemiyle ilgili Başkan Özgüven şunları söyledi: “UNESCO tarafından aday listeye alındı. 15-20 yıl önce silah atan kişiler tarafından zarar verilmiştir.  İvriz dünyanın sayılı merkezlerinden birisi. Özellikle Hitit İmparatorluğu dönemi ve sonraki medeniyetlerin buradan geçmesi, tarımsal anlamda ilk kaya anıtının burada olması, doğal kaynak suyunun bulunması buranın cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. Yalnız bugüne kadar hem İvriz tam anlaşılamamış, anlatılamamış hem de sahip çıkılamamış. Kültür Bakanlığı, Ereğli Belediyesi, Halkapınar Belediyesi, KOP idaresiyle birlikte güzel bir proje hazırlıyoruz. İvriz’in tüm insanların yararlanabileceği, düzenli ve sürdürülebilir şekilde kullanıma açık ve aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışından turist çekebilecek bir kompleks hazırlıyoruz. Bu anlamda onların bir gece ya da 2-3 gün kalabilecekleri köy evlerinin oluşturulması için proje düşünülüyor. İvriz’in doğal güzelliklerinin gün yüzüne çıkması gecikmiştir. Bundan sonraki süreç itibariyle daha da önem kazanacaktır. İvriz’in suyu en kaliteli sulardan birisidir. Bunlar bir değerdir, Allah’ın bir nimetidir. Yaz aylarında burası dolup taşıyor. Adana-Mersin tarafından çok fazla ziyaretçi geliyor. UNESCO tarafından dünya miras listesine alınmasıyla yabancıların da bölgeye ilgi göstereceğini düşünüyorum.”

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI RESTORASYONU 

Tarihi dokuya da sahip çıktıklarını belirten Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Rüstem Paşa Kervansarayı’nın restorasyonuna başladıklarını belirtti. Uzun yıllar bakımsız kalan ve son olarak ucuzluk pazarı olarak kullanılan tarihi yapı Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile onarılıyor. “Tarihi Dokuya Sahip Çıkıyoruz” diyen Özgüven, “Bu kervansaray Şehzade Mustafa’nın Ereğli’de öldürülmesinin ardından halktan gelen tepkileri bastırmak üzere Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugüne kadar ayakta kalmış tarihi bir eserdir. Restorasyon sonrası bu bölge şehrimizin can alıcı noktalarından biri olacak” ifadelerini kullandı. 

ULU CAMİİ MEYDANI’NDA DÜZENLEME 

Tarihi Ulu Camii’nde de düzenlemenin yapılacağını belirten Başkan Özgüven, seçim öncesi yapılan taşların oynamaya başladığını ifade ederek, “Ulu Cami'yi, Karamanoğlu İbrahim Bey'in oğlu Mehmet Bey 1426 yılında yaptırmış.  Tarihi ve mimari yönden dikkat çeken bir camidir. Caminin bulunduğu meydanın taşları bizden önceki belediye başkanı tarafından seçim öncesi aceleyle bitirilmiştir. Fakat döşenen bu taşlar bugün yerinden kalmış ve meydanda yürümeyi zorlaştırmakta. Burada güzel bir çalışma gerçekleştireceğiz ve kervansarayla birlikte Ulu Camii ve meydan ilgi çeken bir yer olacaktır” diye konuştu. 

HASAN AYHAN 

Editör: TE Bilişim