Hazreti Mevlana'nın 746 'inci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, “Vefa Vakti" yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mevlana Meydanında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

‘ŞEHİR MÜZESİNİN ÇALIŞMALARINA 2020’DE BAŞLAYACAĞIZ’

Konya’ya Şehir Müzesini kazandırılmasını konusunda çalışmalarını olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehirle ilgili çalışmalarını inceledik. İki yıl önce ara verilmiş büyük bir şehir müzesi projesi vardı. Onu tekrar ihya etme kararı aldık. İnşallah 2020’de çalışmalarına başlayıp, 2021 yılında belediyemiz ile birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca Konya’nın çok fazla turizm potansiyeli var. Başta Çatalhöyük olmak üzere birçok Selçuklu eserleri var. Bütün bunların toplu şekilde değerlendirilip Konya’nın turizm potansiyelinin inanç turizmi ile sınırlandırılmamasını, tarihi özelliklerini ön plana çıkaran yeni bir turizm hikâyesini belediyemiz ile beraber yazacağız. Bununla ilgili yoğun tanıtımı 2020 yılında başlayacağız. Öncelikli olarak bir eylem planı gerçekleştireceğiz. Belirlenen eylem planı kapsamında güzergahtaki yapılarının modernizasyonu, hem e turizm tanıtım planına dahil edilerek Konya’nın artık günlük ziyaretçi değil, geceleyici ziyaretçi kalması için bir plan oluşturacağız. Planı hızlı bir şekilde uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÖZÜMÜZE YAKIŞIR BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Tüm dünyaya dostluğu, barışı, kardeşliği  Hz. Mevlana aracılığıyla anlatmaya gayret ettiklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “İnşallah bu etkinlikler vesilesi ile Vefayı tüm dünyaya anlatacağız. Mevlana Türbesi civarında Kentsel Yenileme Projesini düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, Bakanlığımız ile bu projeyi ortak yürütecek. Hem finansman anlamında, hem de proje destek anlamında Belediyemize her türlü desteği sağlayacağız. Burada da vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde, onlara taşınma kira desteği vermek sureti ile onların hiçbir şekilde mağdur olmayacağı süreçte Konya’mıza, Mevlana’mıza yakışır yatay mimari, bizlerin özümüzü kültürümüzü yansıtan bir projeyi gerçekleştireceğiz. Belediyemiz vatandaşlarımız ile görüşmeleri tamamladı. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde inşaatımıza başlamak istiyoruz.  Projemiz etaplar halinde sürecek. Mevlana civarında önümüzdeki yıl inşaat çalışmalarına başlayarak 12 ay içerisinde bitirerek bir sonraki 2021 Şeb-i Arus’una yetiştirmek istiyoruz. Günümüzde Hz. Mevlana’yı anlamamıza çok ihtiyaç var” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim