Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, KOMÜT Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de katıldığı toplantıda inşaat sektörünün genel durumunu geleceğe yönelik bakış açılarını değerlendirdi. İnşaat sektörünün sıkıntılarını anlatan KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Ülke olarak çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz, Bu sıkıntılı dönemden Bildiğiniz gibi bir çok sektör olumsuz etkilendi ve bunların en üst sıralarında inşaat sektörü geliyor. İnşaat sektörü 4-5 yıldır ekonomik krizden olumsuz şekilde etkilenmektedir ve önümüzdeki 3-4 yıl boyunca bu sektörde herhangi bir toparlanma veya düzelme olacağını düşünmüyorum. 2019 yılı nerdeyse bitmiş bulunuyor 2020 yılını baz alarak olayı yönlendirirsek, 2023 yılında devletin ciddi anlamda inşaat sektörünü desteklemesiyle ancak bir düzelme gözlemlememiz mümkün olacaktır. Vatandaşların inşaat sektörüne olan güvenin kaybolması da kolay olmayacaktır. Bunu geri yerine getirmek için kooperatif alternatifine başvurmak güzel bir yol olabilir. Bu sayede vatandaşın sektöre olan güvenini geri getirme adına büyük bir adım atmış oluruz” dedi.

‘KONUT SATIŞLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞLER YAŞANDI’

Ülkemizin çeşitli sorunları, ekonomik krizi, inşaat sektöründe devam eden sorunlar ve Barış Pınarı Harekatı gibi konulara değinen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, konuşmasına; “Son yıllarda ekonomimizde yaşanan sorunlar sektörümüzü önemli ölçüde etkilemiş, elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere artan fiyatlar ve genel olarak enflasyondaki artış, maliyetleri artırırken konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Bu olumsuzluklar sektörün ciddi anlamda daralmasına neden olmuştur. Ülke olarak ekonomimizin yeniden istikrara kavuşması için gerekli çalışmaların yapılmasını temenni ediyoruz. Türkiye’de ve özel olarak Konya’da inşaat sektörünün karşılaştığı sorunların başında, merkezi yönetim tarafından imar planı uygulama yönetmeliğinde sık sık değişikliklerin yapılması gelmektedir. Yönetmelikteki sıkı değişiklikler sektörün uyumunu zorlaştırmaktadır. Konya’da ilçe belediyelerinin imar yönetmeliğini farklı yorumlaması söz konusudur. Uygulama standartlarının değişmesi gerek şehrin imar dokusu gerekse müteahhitlerin konut üretimi açısından sorunlara neden olmaktadır” şeklinde devam etti.

‘ABONELİKLERDE SIKINTI YAŞANIYOR’

Basın toplantısında konuşan Bulut, “Temel ihtiyaçlarımız olan elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinde farklı sıkıntılar yaşanmaktadır. Doğalgaz ve elektrik aboneliklerinde ilgili kurumlar katılım bedellerini abonelik işlemi sırasında alırken, KOSKİ inşaat ruhsatı alımı sırasında katılım bedelini müteahhitlerimizden almaktadır. Konu ile ilgili KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile yapılan görüşmeler sonucu konunun Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a iletileceği ve bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını dile getirdiler. Bizde KOMÜT olarak sorunlarımızın çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz. İnşaat sektörünün ekonomide istikrarla paralel olarak büyümeye ve ülkenin lokomotifi olmaya devam edecektir. Biz müteahhitler olarak şehirlerimizin tarihi dokusu korunarak, sağlıklı ve güvenli konut ihtiyacının karşılanması, daha yaşanabilir konutların üretilmesi adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Konya Müteahhitler Birliği, mesleki dayanışmanın olduğu gibi sektörün sağlıklı büyümesinin de çatı kuruluşlarından biri olmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

‘OPERASYONU SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ’

Barış Pınarı Harekatına da değinmeyi ihmal etmeyen Bulut, “Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaş Türkiye’nin bekası adına zor süreçleri de beraberinde getirdi. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarının ardından Barış Pınarı Harekatı başlatıldı. Ülkemizin güneyinde bir terör koridoru veya terör devleti oluşturulmasına yönelik dış güçlerin çabalarını yok etmek adına yapılan ve adından da anlaşılacağı üzere bölge ve ülkemiz için barış kaynağı olacak bu operasyonu KOMÜT olarak sonuna kadar destekliyoruz. Barış Pınarı Harekatı’nda ülkesi için canını feda eden aziz şehitlerimize ve önceki gün ebediyete uğurladığımız Konyalı Kahraman Şehidimiz Yunus Mermer’ yüce Allahtan rahmet diliyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz ve ayaklarına taş değmeden harekatı tamamlamalarını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz” şeklinde konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim