Yetki belgesi, ekspertiz zorunluluğu ve ilanlara yanıltıcı bilgi yasağı gibi ikinci el araç satışına yönelik çok sayıda düzenlemeyi bünyesinde barındıran yönetmeliğe ilişkin yeni düzenlemeler geçtiğimiz hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle birlikte artık ikinci el araç satışı yapanların faaliyetlerini devam ettirmeleri için bakanlığın yetki verdiği kuruluşlar üzerinden yetki belgesi alması zorunlu olacak. Belgeyi almayanlar ise bir yıl içerisinde 3'den fazla araç satışı yapamayacak. Yapması halinde ise vergi mükellefi yapılarak beyanname cezası kesilecek. Söz konusu cezanın araç başına 5 bin TL olacağı öngörülüyor. Kayıt dışı satışların tespiti için Türkiye Noterler Birliğinden alınan veriler esas alınacak ve aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışlar incelenecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan galerici esnafı karardan memnun.

ARANACAK ŞARTLAR

İkinci el araç satışı yapanlara yetki belgesi verilebilmesi için, işletmelerden meslek odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının ise en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, konkordato talebinde bulunmamış olması ve kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmaması gibi şartlar aranacak.

ARAÇ KİRALAMA FİRMALARINA 1 YIL ZORUNLULUK GETİRİLİYOR!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile birlikte kiralama firmaları araçlarını 1 yıl süre ile kiralamadan satışa sunamayacak. Araçlarını satmak isteyen şirketler ise yetki belgesi almaları gerekecek.

BİREYSEL ARAÇ SATACAKLARA 3 ADET SINIRI GETİRİLDİ

Bireysel araç satışı gerçekleştiren veya aracılık edenler için yeni yönetmelik ile birlikte 3 adet sınırı getirildi. Yani bireysel satış yapanlar bir takvim yılı içerisinde 3 adet araç satışı gerçekleştirebilecek. 3 adetin üzerine çıkıldığında ise ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti olarak kabul edilecek.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI İÇİN YETKİ BELGESİ ZORUNLU OLACAK

İkinci el araç satışı yapan firmalar, kurumlar ve galeriler, yetki belgesi almadan satış yapamayacak. Araç bilgilerinin yer aldığı tanıtım kartlarında da artı yetki belgesi numarası yer alacak. Buna ek olarak İnternet üzerinden yapılacak satışlarda da yetki belgesi numarasının yer alması gerekiyor. İşte “İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı” başlıklı 13. maddede: “Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir”

YETKİ BELGESİ KALİTEYİ ARTIRACAK

Yetki belgesi, ekspertiz zorunluluğu ve ilanlara yanıltıcı bilgi yasağı gibi ikinci el araç satışına yönelik çok sayıda düzenlemeyi bünyesinde barındıran yönetmelik ile oto galericilik mesleğinin kalitesinin artacağına dikkat çeken Konya Ticaret Odası (KTO) Oto Galeri ve Oto Acenta Hizmetleri Meclis Üyesi Mustafa Akkese, “Yetki belgesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ticaret Odaları kararı ile uzun zamandır uğraştığımız bir işti. Konu üzerinde uzun yıllardır bu yana uğraşıyorduk. Çalışmalarımız sonucunda 1 Eylül itibariyle araç alım ve satımlarında yetki belgesi zorunluluğu getirildi. 2. el araç alım satımlarda 1 Eylül’den itibaren bir konsept gelecek. Kayıtsız hiç kimse araç alım ve satımı yapamayacak. 2. el araç alım ve satımı belli kurallar içerisinde gerçekleşecek. Yine araç alım ve satımlarda, ekspertiz zorunluluğu getirildi. Bu işlem de 3 gün geçerli olacak. 2. el araç alım satımı yapmak için Yetki Belgesi zorunlu olacak ve bu belge almak için de işyeri vergi numarası olmak zorunda olacak. Yine araç alım ve satımlarda alıcı ve satıcı arasında para Takasbank ‘ın kuracağı sistem ile bankadan satıcının hesabına geçecek. Bu işlem ile noterlerde para takasının elle teslimi sona erecek. Takasbank garanti bir sistem olacak. Satıcının hesabında 20 TL kesilecek. Para Takasbank’a bırakılacak. Alıcı ve satıcı arasında anlaşma olduğu halde para satıcının hesabına aktarılacak. Satış gerçekleşmediği taktirde para tekrardan sahibine teslim edilecek. Meslektaşlarımızın da bu alınan kararlara uyması gerekiyor. Konyalı galerici esnafının bir çoğu belgesini hazırladı. Kalan esnaflarımız da hazırlıklarını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik ile birlikte ikinci el araç fiyatlarının dengelenmesi bekleniyor. Zira yetki belgesi düzenlemesi ile birlikte kayıt dışı araç satışının önüne geçilmesi birlikte haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. 2. el araç alım satımlarda kalitenin artması amacıyla Yetki Belgesi çalışmamızda desteklerini esirgemeyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk’e teşekkür ederiz. Belge zorunluluğu, oto galericilik mesleğinin kalitesini artıracak” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim