İkinci el araç pazarında son yıllarda önemli bir gelişme yaşandı. Buna bağlı olarak, vatandaşların 2. El araç alımlarında güvenli ve sorunsuz alışveriş yapmalarının da önemi daha da arttı. Bu da kurumsal ikinci el araç satıcılarını ön plana çıkarıyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da bu konuda önemli bir boşluğu doldurarak, vatandaşların ikinci el araçta güvenli bir alışveriş yapmasını sağlayan DOD Gökmen Otomotiv, güvenli alışveriş sunarken, satış sonrasında da müşterilerinin çözüm ortağı oluyor. Volkswagen Yetkili Satıcısı Gökmen Otomotiv Satış Müdürü Hakan Tarhanlıoğlu, DOD Gökmen Otomotiv’in ikinci el araç alım satımıyla ilgili önemli bilgiler verdi. 

Şu anda Türkiye'deki ikinci el otomobil sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İkinci el araç pazarı ülkemizde 2016 yılında, 2015 yılına göre önemli bir gelişme kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, geçen yıl toplam ikinci el araç el değiştirme adedi 4 milyon 727 bin 73 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 7,5 oranında artış meydana gelen yılda ikinci el araç pazarı, ülkemizde otomotivin en güçlü sektörü olmaya devam ediyor. Konya özelinde değerlendirdiğimizde, 11.361 adet el değiştirme ile Türkiye genelinde 7. şehir olduğumuzu görüyoruz.

Tüketicilere neden kurumsal ikinci el markalarıyla çalışmalarını önerirsiniz?

Türkiye, Avrupa’da en dinamik ikinci el otomotiv pazarına sahip olan ülkelerden biridir. Pazarın büyüklüğü aynı zamanda oyuncu çokluğunu da beraberinde getirmekte ve bu durum pazarda farklıdinamikler oluşturmaktadır. Aracını yenilemek veya herhangi bir acil harcama için aracını değerlendirmek isteyenlerin ilk tercihi, araçlarını satmak oluyor. Kurumsal bir kimliği olmayan merdiven altı işletmeler, internet aracılığıyla yapılan satışlar ve hukuki bağlayıcılığı olmayan işlemler araçlarını almak veya satmak isteyenler için risk oluşturabiliyor. İkinci el araç alım, satım ve takas hizmetlerini, Türkiye genelinde kurumsal olarak gerçekleştiren firmalar, müşterilerinin araç alım işlemlerini güven içinde gerçekleştirmelerini sağlarken, satarken de hızları dolayısıyla zaman kazandırıyorlar.

Mevcut aracını satmayı veya takasta değerlendirmeyi düşünenler hiçbir işlemle uğraşmadan, kendileri adına tüm satış sürecinin yürütüldüğü ve hızla araç bedelini alabildikleri kurumsal firmaların hizmetlerini değerlendirerek, özellikle para transferi konularında kendilerini güvene alabilirler. Aynı şekilde ikinci el araç almayı planlayanlar, aracın geçmişi ve son durumuyla ilgili detaylı bilgileri ekspertiz raporuyla direkt paylaşan, DOD gibi şeffaf ve güvenilir firmaları tercih ederek araç arama sürecini kısaltabilir, yorulmadan, güven içinde yeni araçlarına kavuşabilirler. Tamamlayıcı ürünler olan DOD Garanti, Kasko DOD, DOD Finans gibi ek hizmetlerle müşterilerin araç sahibi olma süreçleri daha da kolaylaştırılmakta ve kullanıcılar kendilerini güvende hissetmektedirler. 

Türkiye'nin öncü kurumsal ikinci el markalarından biri olarak bu güne kadar sektöre katkılarınız nelerdir?

101 nokta ekspertiz hizmetimiz, sektörde en kapsamlı ekspertiz uygulaması olarak öne çıkıyor. Araçlara verdiğimiz DOD Garanti hizmeti ise yine sektörde bir ilktir. DOD.com.tr üzerinden yayına aldığımız Sanal Ekspertiz hizmeti ile kullanıcılar kendi araçlarının ekspertiz öncesi tahmini fiyatını görebilmekteler. Markamızın vizyonu ve çalışmaları doğrultusunda bu gibi birçok hizmetimizle sektörü ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

İkinci el otomobil almak isteyenlerin sizi tercih etmesi için neler yapıyorsunuz? Tüketiciye ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

DOD Gökmen Otomotiv olarak tüketicilere birçok farklı çözüm sunarak, hem alım-satın sürecinin hızlı ve kolay, hem de güvenilir kılmaya gayret gösteriyoruz. 

Öncelikle alanında uzman personelimizle tüm müşterilerimize hizmet veriyoruz. Araç alım – satım sürecinde tüm soruları şeffaflıkla yanıtlayan ve ihtiyaç analizi yapıp, doğru yönlendirmeler yapan ekibimizle müşterilerimizin yanında oluyoruz. Satışa sunduğumuz tüm araçları 101 Nokta Ekspertizine tabii tutuyoruz. Müşterilerimizle paylaştığımız ekspertiz raporuyla ve opsiyonel olarak sunduğumuz DOD Garanti hizmetiyle araç satışı sonrasında da müşterilerimizin karşılarında kurumsal bir muhatap olarak bulunuyoruz. Kasko DOD ve DOD Finans gibi tamamlayıcı ürünlerimizle müşterilerimizin tek noktada tüm süreçleri sonlandırmalarını sağlayarak onlara zaman kazandırıyoruz. Satışa ilişkin devir, noter ve ruhsat işlemleri; uzman personelimiz tarafından gerçekleştiriliyor.

DOD Satar hizmetiyle araçlarını satmak isteyenlere, hiçbir işlemle uğraşmadan ve kolayca araçlarını satma imkanısunuyoruz. Kriterlerimize uygun olan araçlarını satmak isteyen müşterilerimizin araçlarını direkt nakit alım yoluyla satın alabildiğimiz gibi, dilerlerse takasta da değerlendirebiliyoruz. Müşterilerimiz ikinci el bir araçla takas işlemi gerçekleştirebilirken, tercih etmeleri durumunda satışını yaptığımız 0 km Volkswagen marka araçlarla da takas edebiliyorlar. Araçlarının fiyatını kendileri belirleyerek satışa sunmak isteyen müşterilerimize ise emanet alım hizmetimizle yardımcı olabiliyoruz.  Emanet alım hizmetinde aracın fiyatı müşteri tarafından belirleniyor ve araç belirlenen fiyat üzerinden stok alanımızda ve dijital platformlarda (www.dod.com.tr, DOD Mobil uygulama) adresinde sergileniyor. Bu hizmet kapsamında araç özel sigorta güvencesine alınmakta ve uzman satış ekibimiz tarafından satışı gerçekleştirilmektedir.

Rakamsal ve stratejik olarak baktığımızda 2017 hedefleriniz nelerdir?

Gökmen olarak DOD yetkili satıcısı olduğumuz içinikinci el araç sektöründe ilk günden beri belli standartlarda hizmet veriyoruz. Müşteri memnuniyetini sağlamak ve onlara hak ettikleri güveni sunmak zaten bizim öncelikli hedeflerimizin başında geliyor.Bu yıl mevcut hizmetlerimizi daha ileri götürmek için çalışacağımız ve sektördeki yeni yatırımlarımıza ağırlık vereceğimiz bir yıl olarak görüyoruz. 2018 yılının ilk yarısında ise yeni showroom yatırımları planlıyoruz.

SAMİ KAYALAR 

Editör: TE Bilişim