Yeni tip koronavirüse karşı örnek bir mücadele sergileyen Türkiye, zorunlu olarak 16 Mart tarihinde cemaatle namaz kılınmasına bir süre ara verilmesi kararı almıştı. İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile duyurulan kararla ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda Sahabe-i Kiram'ın namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının bilindiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullanmıştı; "Asr-ı Saadet ve Sahabe-i Kiram dönemlerine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan İslam alimleri toplu halde eda edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Dolayısıyla yeni tip koronavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir. Ayrıca İslam'ın şiarı olan ezanların okunmaya devam edilmesi ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir. Milletimiz ve İslam alemi için hayrılara vesile olmasını diliyorum.” Aradan geçen yaklaşık 2 buçuk ayın ardından, koronavirüsle mücadele belli bir aşama kaydedilmiş, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni süreçle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Alınan kararlarla 1 Haziran itibariyle yeni normalleşme süreci başlığı altında birçok kararlar alınmıştı. Bunlardan biri de cemaatle namazın yeniden kılınmaya başlamasıydı. Dün Cuma namazıyla birlikte alınan tedbirlerle birlikte her ilde belirlenen camilerde uzun bir aradan sonra Cuma namazı kılındı. 2 buçuk aydır hüzünlü olan camiler, sosyal mesafeye göre ayarlanan cemaatle yeniden eski günlerine kavuşmuş oldu.

YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ

Çarşamba günü toplanan Bilim Kurulu, koronavirüsteki son gelişmeleri değerlendirmiş, bu yapılan değerlendirmeler yeni kararları da beraberinde getirmişti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni normalleşme süreciyle ilgili alınan kararları açıklamıştı. Bu kapsamda; Camilerde cemaatle namaz alınan önlemlerle Cuma namazıyla birlikte yeniden başlayacak, havuz, kafe, restoran, kreş, spor salonları gibi işletmeler de yine alınan önlemlerle 1 Haziran itibariyle yeniden açılacak. Ancak tüm bu süreç yaşanırken, tedbirler de unutulmayacak. Özellikle sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyularak yeni normalleşme sürecine geçiş yapılmış olacak.

2 BUÇUK AYIN ARDINDAN İLK CUMA

Alınan kararlar kapsamında yaklaşık 2 buçuk ay önce yasaklanan cemaatle namaz, Cuma namazıyla birlikte yeniden başladı. Uzun zamandır Cuma namazı kılamayan vatandaşlar, heyecanlı bir şekilde camilere akın etti. Sadece açık alanlarda kılınabilen namazla, uzun süre cemaatsiz kalan camilerdeki hüzün verilen aranın ardından kılınan ilk Cuma namazıyla birlikte sona ermiş oldu.

BELİRLENEN CAMİLERDE KILINDI

Cemaatle namazın yeniden başlaması kararının ardından İl Müftülükleri harekete geçerek, açık havada kılınabilecek camiler belirlendi. Bu kapsamda Konya genelindeki bu vasfa uyan camilerin listesi oluşturularak Valilik kanalıyla vatandaşlara duyuruldu. Böylece vatandaşlar, önceden belirlenen camilere giderek yerlerini almış oldu.

SIKI ÖNLEMLER ALINDI

Uzun sürenin ardından yeniden cemaatle Cuma namazının sorunsuz bir şekilde kılınması için sıkı önlemler alındı. Namaz kılınacak camilerde sosyal mesafe kuralına uyulması amacıyla cemaatin oturma aralıkları önceden belirlendi. Belirlenen yerlere Büyükşehir Belediyesi ekipleri her cemaat için tek kullanımlık seccadeler bıraktı. Ayrıca yine Büyükşehir Belediyesi ekipleri cami girişlerinde maskesi olmayan vatandaşlara maske dağıttı, dezenfektanla vatandaşların ellerini dezenfekte etmesi sağlandı. Bunun yanında namaz kılınan her camiye bekçi ve polislerden oluşan güvenlik birimleri görevlendirildi. Güvenlik birimleri vatandaşları yönlendirerek, sosyal mesafe, hijyen ve maske konusunda vatandaşları uyardı. Cuma namazında sadece ilk sünnet ve farz kılındı. İmamlar son sünnetin evde kılınabileceği belirterek yapılan duayla namaz sonlandırıldı. Namazın bitmesiyle birlikte sosyal mesafenin sağlanması amacıyla cemaat görevliler tarafından birbirine yaklaştırılmadı. Görevliler, beklemeden vatandaşların dağılmasını istedi. Böylece 2 buçuk ayın ardından kılınan ilk Cuma namazı, sıkı tedbirlerle birlikte sorunsuz bir şekilde kılınmış oldu.

MEVLANA MEYDANI’NDA GÜZEL GÖRÜNTÜLER

Uzun bir aranın ardından Mevlana Meydanı da cemaate kavuştu. Vatandaşların sosyal mesafeye uyarak kıldığı cuma namazında cemaatin arası en az 1 metre olarak ayarlandı. Haftalar sonra kılınan ilk cuma namazını Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu kıldırdı.

300 BİN ADET TEK KULLANIMLIK SECCADE DAĞITILDI

Konya Büyükşehir Belediyesi vatandaşların Cuma namazlarını sorunsuz şekilde kılabilmesi için gerekli tüm tedbirleri aldı. 31 ilçede Cuma namazı kılınan noktalara dezentektan kurulumları yapan Büyükşehir, camiye gelen vatandaşlara da 300 bin adet tek kullanımlık seccade ve maske dağıttı. Mevlana Meydanı’nda Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ramazan Bayramı’ndan sonra ikinci bir bayram olan mübarek Cuma gününü yaşadıklarını belirterek, Konya olarak tüm camilerde gerekli hazırlıkları gerçekleştirdiklerini ifade etti.

AMACIMIZ KONYA’DA HERKESİN SORUNSUZ ŞEKİLDE İBADETİNİ YAPMASI

Cuma namazı için alınan tedbirleri sıralayan Başkan Altay, “Sosyal mesafenin korunacağı şekilde işaretlemeleri yaparak, 300 bin tek kullanımlık seccade dağıttık. Maske dağıtımıyla ilgili de gerekli tedbirleri aldık. Ayrıca el dezenfektanları hazırlandı. Sonrasında maskelerin, eldivenlerin ortada bırakılmaması için geri dönüşüm kutularıyla birlikte tüm tedbirleri müftülüğümüzle birlikte aldık. Amacımız Konya’da cumaya gelen herkesin sorunsuz şekilde ibadetini yerine getirebilmesi. Zaten sürecin başından itibaren Konya’da hiçbir sorun yaşanmaması için bütün belediyelerimizle birlikte çok yoğun bir gayret sarf ettik. İnşallah bu Cuma gününde de vatandaşımız gönül rahatlığı içinde ibadetini gerçekleştirebilecek.” dedi.

GÖNÜLDEN SELAMLAŞACAĞIZ

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koordinasyonunda salgın sürecini olağanüstü bir başarıyla yürüttüğünün bir kez daha altını çizen Başkan Altay, “İnşallah bundan sonra da normalleşme döneminin başlangıcına Cuma namazıyla birlikte başlamış oluyoruz. Ama vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gereken kurallar var. Mutlaka abdestli camiye gelmemiz gerekiyor. Biz seccade versek de kendi seccadesini getirmesi gerekiyor. Sosyal mesafeye ve el hijyenine de dikkat etmek gerekiyor. Birbirimizi çok özledik, camiyi çok özledik ama sosyal mesafeye dikkat edeceğiz, musafaha etmeyeceğiz, gönülden selamlaşacağız.” açıklamasında bulundu.

EL ELE BU SÜRECİ ATLATACAĞIZ

1 Haziran’dan sonra yavaş yavaş seyahat yasağının da kalkmasıyla birlikte tüm ülkede normalleşme adımlarının atıldığını kaydeden Başkan Altay, “Milletimiz, devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız hep birlikte el ele bu süreci atlatacağız. Konyalıların daha sonra tüm Türkiye’nin ve İslam aleminin cumasını kutluyorum. Rabbim böyle zorlukları bir daha yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

CEMATİMİZE KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞADIK

Cuma namazını kılmak için camiye gelen Ali Kemal Töke, “Çok hüzünlüydü. Çok güzel oldu. Camimizi ve cemaati özlemiştik. İstanbul Fethi’nin yıldönümünde camilerimize elhamdüllah kavuştuk. Rabbim bizleri camilerimizden ve cemaatlerimizden ayırmasın. Camilerimizde tüm vakit namazlarını kılmak için sosyal mesafe kurallarına uyulmasına ve maske takmaları konusunda gerekli hassasiyeti devamını istiyoruz” dedi. Hasan Büyükmatur isimli vatandaş ise, “Camilerimize kavuşmanın mutluluğunu yaşadık. Bu yaşıma kadar camilerin kapandığını görmemiştim. Camilerimize 16 Mart’tan bu yana camilerimize ve cemaate hasret kalmıştık.  Bugün elhamdülillah camilerimize kavuştuk. İnşallah Koronavirüs belasından kısa süre içerisinde kurtulacağız. İnşallah Müslümanlar olarak yaşadığımız bu süreçten ders alırız” ifadelerini kullandı.

CAMİ VE CEMAATİN ÖNEMİNİ ANLADIK

Cami ve cemaatin önemini daha iyi anladığımızı belirten Emekli Öğretmen Mustafa Keleş, “Ne büyük nimetlere sahip olduğumuz bu günlerde daha iyi anladık. Nimetler elimizde iken nimetlerin farkından değilmişiz. Camilerimizin kapalı kaldığı sürece cami ve cemaatin önemini daha iyi anladık. İnşallah bundan sonraki hayatımızda cami ve cemaate daha çok önem vermemiz gerekiyor” dedi. Aliye İzzetbegoviç Cami İmamı Mehmet Çağlar da, “Cami imamları olarak uzun süredir camilerimize ve cemaatimize hasrettik.  29 Mayıs itibariyle İstanbul’un fethinde camilerimize kavuştuk. Elhamdüllah. Camilerimiz tekrar cemaatine kavuştu. Bizler de ona çok mutluyuz. Rabbim bizleri her türlü kaza , bela ve salgın hastalıklardan korusun. Bizleri bu süreçten sağlıcakla çıkarsın” şeklinde konuştu.

CAMİMİZ GERÇEK SAHİPLERİNE KAVUŞTU

Aliye İzzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay ise, şunları kaydetti, “Camilerimiz Mart ayından bu yana toplu bir şekilde Koronavirüs sebebiyle ibadet gerçekleştiremiyorduk. Elhamdüllah bugün camimizde mahalle sakinlerimiz ile birlikte sosyal mesafeyi dikkate alarak, maske takarak ibadetlerimizi gerçekleştirmenin heyecanını yaşadık. Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Rabbim camilerimizde cemaatimizi ve ezan seslerini eksik etmesin. Camiler hayatımızın merkezidir.”

HUTBENİN KONUSU FETİH VE KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

2 buçuk aylık aranın ardından kılınan Cuma namazının hutbesinin konusu ise koronavirüs tedbirleri ve İstanbul’un Fethi’ydi. Hutbede bu iki önemli konu hakkında müminlere şöyle seslenildi; “Cumanız mübarek olsun. Bu icabet vaktinde, gönlünüz, hâneniz, ömrünüz ve rızkınız cumanın bereketiyle dolsun. Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı günde, bizleri saf saf huzuruna kabul eden, cemaat olma coşkusunu yeniden yaşatan Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun. “Hamd, bizden hüznü gideren Allah’a mahsustur. Şüphesiz Rabbimiz çok bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.”  Ümmetine temizliği ve tezkiyeyi, maddi ve manevi her türlü kirden ve kirli işten uzak durmayı öğreten Habîb-i Kibriyâ Muhammed Mustafa Efendimize salât ve selâm olsun. 

Cuma günü müminlerin bayramıdır ve bu bayram Asr-ı Saadetten bugüne en güzel hâliyle camilerde, cemaatle kutlanır. Yeryüzünde Allah’ın mescitlerindeki huzur ve güveni başka hangi mekân sağlayabilir? Tevhidle çarpan yürekler vahdetle secdeye varırken, bu kardeşliğin sevinci başka nerede yaşanabilir? Umut ve inanç, teselli ve teslimiyet, muhabbet ve samimiyet başka hangi ortamda böylesine güçlenebilir? Camiden ilim ve hikmet alınır; edeb ve ihsan yayılır. Ezan-ı şerifler yediden yetmişe müminleri birlik ve beraberliğe çağırır. Şükürler olsun bu çağrıya uyduk. Özlemle, hasretle bugünü bekliyorduk. Şimdi vuslat zamanı. Hislerimizi anlatmaya kelimeler kâfi değil! Vakit, Rabbimize kulluğumuzu, şükrümüzü, duamızı ve niyazımızı arz etme vaktidir.

Aziz İstanbul’un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam bir fetihle İslam’a ve şanlı medeniyetimize açılmıştı. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Salgın hastalık sebebiyle bir süredir kapalı olan camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve değerli cemaatimize açılıyor. Fethin coşkusu ile camilerimize kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Tedbirlere hassasiyetle uyalım.

Şimdi inşallah Cuma namazının farzını kılacağız. Ardından birbirimizle musafaha etmeden, fizikî mesafeye dikkat ederek ve görevlilerimizin yönlendirmelerine uyarak buradan ayrılacağız. Cuma namazının sünnetini evlerimizde kılacağız. Cenâb-ı Hak ibadetlerimizi kabul buyursun. Bizleri bu salgın hastalıktan en kısa zamanda kurtarsın. Hutbemi Peygamber Efendimizin şu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım eyle!””

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim