Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, KOP Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Meram Belediyesi, Karatay Ziraat Odası Başkanlığı ve Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği tarafından finanse edilen “KOP İle Doğru Fide, Verimde Kalite Projesi” kapsamında yaptırılan Fide Üretim Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ve çok sayıda davetli katıldı. 

GÜZEL BİR İŞ

Programda konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, projede dikkat çeken unsurun el birliğiyle atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu durumun Konya’da önemli projelerin birlikte hayata geçirilmesine büyük katkı sağladığını dile getiren Vali Toprak, “Bütün kurumlarımız bir yerinden bir hizmet olduğunda büyük bir heyecanla harekete geçiyorlar. Bu manada belediye başkanlarımıza, bütün kurum müdürlerimize, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Meram Belediye Başkanımız buranın arazi tahsisini hallettik diyor, bundan daha önemli bir şey olabilir mi? Dünyada küresel ısınmadan dolayı, nüfusun artmasından dolayı, hayvan ve bitki türlerinin yok olmasından dolayı kaynaklarda gittikçe daralma yaşıyoruz. Kaynaklar bu anlamda çok önemli. Artık israf edebileceğimiz bir durumda değiliz. Bu çalışmaların yanında, ürün çeşitlenmesinin de bu yönde olmasını değerlendiriyoruz. Suyu az isteyen ama verimi çok olan ürünlere yönlenmemiz gerekiyor. Konya her konuda olduğu gibi tarımda da yoğun bir şekilde çalışarak kaynakların verimli kullanmasına adına güzel işlere imza atılıyor. Onlardan biri de bu tesis” diye konuştu. 

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, tarımın önemine dikkat çekti. “Artık tarımın askeri güç kadar önemli olduğunu tüm dünya konuşuyor” diyen Erdem, “Küresel ısınma, ülkemizi çok daha önemli kılıyor. Bilhassa Konya’yı. İnşallah hep birlikte örnek çalışmalarla kalkınmaya katkı vereceğiz” diye konuştu. 

TARIMA DESTEK SÜRECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 12 milyon fide üretilecek olan etsisin önemli bir adım olduğunu söyledi. Tesisin hayırlı olmasını dileyen Başkan Altay, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma olan desteğinin süreceğini belirterek şunları söyledi, “Bildiğiniz gibi Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 31 ilçede tarıma destek veriyoruz. Şehrimizin bütün ilçelerle birlikte topyekun kalkınmasını sağlamak adına 2014’ten buyana toplam 178 milyon TL’lik sulama projesini hayata geçirdik. Toplam 20 bin hektarlık alanın sulanmasını bu bölgede çiftçilerin sulu tarımla üretim yapmasını sağladık. Yine 5 yılda 72 bin çiftçiye fidan ve fide desteği verdik. Bu süreçte 120 bin çiftçiye tarımsal konularda eğitim gerçekleştirdik. Bu ve benzeri çok sayıda projeyle üreticinin yanında yer almaya, katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

GÜZEL BİR BEREKET

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti’nin 2002 yılından buyana tarıma verdiği desteğe dikkat çekti. Bu kapsamda Mavi Tünel gibi büyük bir projeyi hayata geçirdiklerini, KOP İdaresini aktif hale getirdiklerini dile getiren Angı, “Cumhurbaşkanımız yerli üret yerli tüket diye bir kampanya başlattı. Bu ülke kendine yetebilecek bir ülke yeter ki biz doğru projeler üretelim. Bu proje ile tüm kurum ve kuruluşların biraraya gelip nasıl bir bereket ortaya koyduğunun örneğini yaşıyoruz. Biz birlikte olduğumuz zaman böyle güzel tesisler ortaya çıkabiliyor. Katkı veren herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu. 

FİDE ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR TESİS

Üreten çiftçi anlayışını yerleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Meram Kaymakamı Resul Çelik, bu hedef doğrultusunda projelere destek verdiklerini söyledi. Konya’da sebze üretiminin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti, “Konya’da 874 bin dekarlık alanda Meram’da 40 bin dekarlık alanda sebze üretimi yapılıyor. Bu kadar geniş alanda üretim olmasına rağmen fide üretimi yapılmamakta. Geleneksel usullerle bir miktar üretilse de ilimizin 100 milyonluk fide ihtiyacının yüzde 70’i dışarıdan temin edilmekte. Bu nedenle bu projeyi hazırladık. Bu tesisle çiftçilere düşük maliyetli, iklimimize uyumlu fideler üretilecek.”

KONYA’DA BİR İLK

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, açılan tesisle farklı bir projenin ortaya konduğunu kaydetti. Projenin ortaklarından olmanın kendilerine gurur verdiğini vurgulayan Başkan Kavuş, “Projeye arsa tahsisi ile projeye başladık ve maddi destek vererek de projenin ortağı olduk. Projeye destek veren KOP İdaresi’ne, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne, Karatay Ziraat Odası’na ve diğer ortaklara teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberlik içinde hareket edilince güzel işler ortaya çıkıyor. Maliyet olarak çok büyük bir proje değil ama Konya tarımı adına büyük bir adım olacak. Tarıma destek vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

DOĞRU FİDE ÖNEMLİ

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak, bölgenin kaynaklarını ve potansiyelini harekete geçirerek kırsal refahı artırmak amacıyla başta tarım olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet yürüttüklerini hatırlattı. Sebzeciliğin önemli olduğu Konya bölgesinde doğru fideyi toprakla buluşturmak gerektiğini vurgulayan Bostancı, “Bölgemize uygun, hastalıklara dayanıklı ve kaliteli sebze fidesi ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlarla karşılamayı amaçlıyoruz. Bu tesisin üreteceği fidelerle daha kaliteli üretim yapmalarını sağlayacağız” dedi. 

12 MİLYON FİDE ÜRETİLECEK

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya’da yaklaşık 900 bin hektar sebze ekimi yapıldığının bilgisini verdi. Bu rakamlar ışığında, sebzecilik ve yapılan yatırımla ilgili bilgiler veren Ergin, şunları söyledi, “1 yılda yaklaşık 100 milyon civarında sebze fidesi kullanılıyor. Bu da gösteriyor ki 12 milyon fide üretecek bir tesisin yapılmasının büyük fayda sağlayacaktır. Bu tesis 2 milyon 100 bin TL’ye yapılmış. Bu miktarın 1,5 milyon TL’si KOP İdaresi tarafından karşılandı. Böyle bir tesisin ne gibi faydası olacak? Bugüne kadar bu fideleri biz böğle illerimizden alıyorduk, hastalıkların taşınmasını engelleyeceğiz. Böylece sebzecilik yapan çiftçilerin daha fazla kar elde etmesini sağlayacağız. İkinci olarak farklı illerden gelen fidelerin uyumda yaşadığı sıkıntı giderilecek ve verim, kalite artışı sağlanacak. Üçüncü olarak, fideler taşıma sırasında zarar görüyor, bu zararı da önlemiş olacağız. Fide üretiminin bölgede üretilmesinin ne kadar önemli olduğu böylece ortaya çıkıyor.”

FİDE ÜRETİMİNE İHTİYAÇ VAR 

Sebzecilikte fidenin üretiminin önemine değinen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de, “Bugün açılacak tesisin önemi şudur. Biz üreteceksek mutlaka tohum ve fidelerin kaliteli olması gerekir. Onun için bu tesisi birlikte hizmete açacağız. Bizim dünya piyasası ve Türkiye ile rekabet edebilmemiz için iyi bir tohuma ihtiyaç vardır. Bu olursa tarımda üretimi kaliteli hale getiririz” diye konuştu.  Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez ise, “Açılışını yapacağımız tesisimiz 3 bin 700 metrekare alan içine oturmuş olmakla birlikte, son sistem tohum atma makinesi ve sulama sistemi ile oluşuyor. Tesiste yılda 12 milyon fide çıkarmayı hedeflemekteyiz. Tesis özelliği bakımından Konya’da ilk ve tek. Konya’da önemli bir yere sahip olacak” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri Vali Cüneyit Orhan Toprak eşliğinde tesisi gezerek, yetkililerden tesis hakkında bilgi aldılar. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim