Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı ile ortaklaşa yürütülen proje tam not alırken, kampanyaya eğitim kurumları yoğun ilgi gösteriyor. Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent,  'Geleceğin Kan Bağışçıları Kazanım Projesi'ne Konya’daki eğitim kurumlarının göstermiş oldukları ilgi ve alakan memnun oldukları belirtti. 

Levent, "Kanın tek kaynağı insan. Bu hayati sıvının başka bir muadili yok. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer. Hiç tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak derman olabilir, hatta kan bağışlayarak kendi sağlığınızı da koruyabilirsiniz.  Kan bağışına olan ilgiyi artırmak, gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek ve öğrencileri kan bağışı hakkında bilinçlendirerek bu konuda bir davranış biçimi geliştirmelerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı ile ortaklaşa yürütülen, “Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi Konya’da yoğun ilgi görüyor” dedi. 

TOPLUMDA KAN BAĞIŞI BİLİNÇİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ülke genelinde hastanelerin ihtiyaç duyduğu kanı karşılama görevinin  Türk Kızılay’ın görevi olduğunu ifade eden Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Türk Kızılay’ın kan ihtiyacını karışılabilmek için düzenli ve gönüllü kan bağışçıları var.   Gönüllü olarak düzenlenen kan bağışı programlarımıza valilikler, belediyeler, STK kuruluşları, üniversitelerden destek alıyoruz. Zaman içerisinde geleceğe yönelik kan bağışçılarını kazanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte projesiyi yürütüyoruz. Bu projemizin amacı gönüllü ve karşılıksız kan bağışının önemi konusunda okul idarecileri, öğretmenleri ve personelinde farkındalık oluşturmak. Öğrencilerin kan bağışı konusunda edindikleri farkındalığı velilerine aktararak toplumda kan bağışı bilincinin artmasını sağlamakta hedefimiz. Diğer yandan okullarda gerçekleştirilen kan bağışı kampanyalarına okul aile birliklerini, mahalle muhtarlarını, din görevlilerini ve esnafı da katarak toplumsal duyarlılık oluşturacağız. Böylece toplumun her kesiminin kan bağışı ile tanışmasına imkan tanıyacağız” dedi  

KÖPRÜ VAZİVESİ OLUYORUZ

Hastanelerin  kan ihtiyaçlarını gönüllü vatandaşların kan bağışı ile karşıladıklarını ifade eden Levent, “Konya'ya bakıldığı zaman her sene kan bağışı konusunda ilgi ve alaka gittikçe artıyor. Bu gösteriyor ki her yıl vatandaşlarımız daha az kan arıyor.  Türk Kızılayı gönüllü kan bağışçıları ile hastalar arasında bir köprü oluşturuyor. Buradaki temel amacımız zamanında ve hızlı ve güvenli bir şekilde bu köprüyü oluşturabilmek ve ayakta tutabilmek. Konya merkezde birçok yerde bulunan kan alma merkezlerimiz ile vatandaşlarımız ile buluşuyoruz. Ayrıca kan bağışı düzenlemek isteyen kurum ve kuruluşlarımıza mobil ekiplerimizi gönderiyoruz.  Düzenlenen kan bağışı kampanyaları sonucunda düzenli kan bağışçıları kazanmanın yanında  kanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Kızılay, düzenli kan bağışlayanları madalya ve plaket ile ödüllendirerek bağışları teşvik etmeye çalışıyor . Örneğin düzenli kan vererek 10 bağışta bronz, 25 bağışta gümüş, 35 bağışta altın madalya, 45 bağışta ise plaket kan bağışı yapan vatandaşlarımız kazanabiliyor.  Geçmiş yıllarda okullarımızda yapmış olduğumuz kan bağışı programlarının bu sene 2. Hazırlıyoruz ve buda bizleri mutlu ediyor. Konya Kızılay Kan Merkezi olarak önümüzdeki yıllarda daha çok vatandaşlarımıza ve geleceğimizin teminatı gençlerimize ulaşarak kan bağışının önemini anlatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

BİR KAN BAĞIŞI 3 CAN KURTARIYOR

18-65 yaş arasında sağlığı el veren herkes kan bağışında bulunabileceğini belirten Levent, “Önemli kalp hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları gibi bazı hastalıklar kan bağışına engel olabilir. Alınan her ilaç, ağrı kesici kan bağışına engeldir diye genel bir kaide yoktur. Bayanlar 4 ayda bir, erkekler 3 ayda bir olmak kaydıyla kan bağışında bulunabilirler. Bir kişini verdiği kan bağışıyla üç ayrı hastanın sağlığına kavuşmasına katkı sağlayabilir. Kanlar sadece trafik kazalarında değil çok geniş bir yelpazede kullanılıyor” dedi. 

KAN VERME İŞLEMİ 30 DAKİKADA GERÇEKLEŞİYOR

Kan verme işleminin çok uzun süre almadığını belirten Levent, “Kan verme işlemi, kapıdan girdiğiniz andan itibaren yaklaşık 30 dakikanızı alacaktır. Kan merkezlerine başvurduğunuzda öncelikle sizin ve kanınızı alacak kişinin sağlığını korumaya yönelik sorulardan oluşan, evet-hayır şeklinde cevaplayacağınız bir form doldurmalısınız. Bu form donör değerlendirme formudur. Mahremiyet açısından yanıtlarınız gizli tutulur. Bu esnada aklınıza takılanları görevli doktor ve hemşirelere sorabilirsiniz. Formdaki sorular doğrultusunda, geçmişte geçirdiğiniz hastalıklar, operasyonlar ve kullandığınız ilaçlar hakkında doktora bilgi vermeniz gerekir. Daha sonra kayıt aşamasına geçilir. Resimli ve resmi bir kimlik ile kimlik bilgileriniz ve adresiniz kayıt altına alınır. Formunuz değerlendirildikten sonra boyunuz, kilonuz, tansiyonunuz ve kan hemoglobin düzeyiniz ölçülür. Gerekli görülen diğer muayenelerin ardından bir sorun yoksa yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır. Test sonuçlarında kan alınmasına engel bir sonuç çıkarsa konuyla ilgili donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır. Testlerde kan alımına engel bir durum çıkmazsa ve sağlık durumunuz müsaitse, kan vermek için özel tasarlanmış yataklara geçebilirsiniz. Burada kan alma konusunda özel eğitimli hemşireler, kolunuzdaki dirsek çukurunu antiseptik solüsyonlarla temizler, steril ve tek kullanımlık iğneler ile damara girerler. Bu açıdan kan verirken herhangi bir hastalık kapma riskiniz yoktur. Kan alınırken sadece iğne dokuya girerken acı hissedersiniz, sonrasında ağrı olmaz. Kan torbası dolmaya başladıktan itibaren yaklaşık 4-8 dakikada bir ünite kan alınır. İşlem bitince iğne damardan çıkarılır ve ardından kanamayı durdurmak için kolunuza nasıl baskı yapacağınız gösterilir. Kan verdikten sonra 10-15 dakika boyunca gözlem altında tutulursunuz. Bu arada bağışçılara yiyecek ve içecek ikramı yapıyoruz. Kan Bağış kampanyası organizasyonları ile bugüne kadar yanımızda olan kamu kurum ve kuruşlarımız başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Bağışçılarımızdan almış olduğumuz güç ve gayretle çalışmalarımıza devam ediyoruz”  diye konuştu. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim