Sayıları gün geçtikçe azalan bakır ve kalay ustaları, mesleklerini zorluklara rağmen sürdürüyor. Konya’da 1 tane bakırcı, 3 tane kalaycı ve 5 tane de alüminyumcu bulunuyor. Meslekte sayıların azalmasından dolayı bakır ve kalayda fiyat artışları da yaşanıyor. Gazetemize konuşa ve odaya bağlı mesleklerin sorunları ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri Ve Hırdavatçılar Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Torus, kalaycı ve bakırcıların sayılarının gün geçtikçe azaldığı ifade ederek; “Alüminyumun hammaddesinin tonu şuanda 12 bin TL. Hurdadan üretilen hammaddemizin fiyatı ise 10 bin 500 TL. Satışlarımız 13 bin TL civarında. Kilosu ise 13 TL. Konya’da da şuanda 1 tane bakırcı, 3 tane kalaycı, 5 tane de alüminyumcumuz kaldı.Kalaycılık bitmek üzere olan bir meslek bizde bunu canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca kaçak ürünler ile ilgilide sorunlarımız var. 3 TL’lik bir malzeme sattığını 7 bin TL’de ceza yazıldığını söyledi. Üyemiz dükkânı devren almış. İçinde çakma ürünlerin bulunmasından dolayı ceza yazmışlar. Esnafımız bu dükkânı devren alırken içerisinde ki malzemelerin orijinal olup olmadığını bilemiyor. Mali polisler de kaçak ürünlerden dolayı ceza uyguluyor. Bununla ilgili de bir çözüm bulmamız lazım” dedi. 

120 OLAN ÜYE SAYISI 540’A YÜKSELDİ

Oda hakkında bilgiler veren Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri Ve Hırdavatçılar Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Torus, 1965 yılında odanın dernek olarak kurulduğunun altını çizerek üye sayısının geldiklerinde 120 olduğunu ve bu rakamı 540’a çıkarttıklarını ifade etti. Başkan Torus, üyelerin sorunlarına çözümler aradıklarını da söyleyerek “1965 yılında Bakırcılar, Kalaycılar odası dernek olarak kurulmuştur. 1993 yılında da ben kendi işyerimi açtım. 2000 yılında Bakırcılar ve Kalaycılar odasının yönetimine girdim. Son iki dönemdir başkanlık yapmaktayım. Şuanda odamızdaki üye sayısı 540 civarındadır. Ben başkanlık görevini devir aldığımda da 120 üyemiz vardı” diye konuştu. 

17 SENE ÇIRAK VE KALFALIK YAPTIM

Hayat hikâyesinden de kısaca bahseden Başkan Torus 17 sene çıraklık ve kalfalık yaptığını söyleyerek 1993 yılında ilk dükkânını açtığını belirtti. Daha sonra ise bir dükkân satın aldığını ifade eden Torus cümlelerini şu şekilde aktardı; “İlkokulu bitirdim ve köyden Konya’ya gelmemi istediler. Bende Konya deyince sevine sevine memlekete yerleştim. Demirciler sanayisinde 17 sene çıraklık ve kalfalık yaptım. 1993 yılında ilk işyerimi açtım. Karatay Sanayisinde bir dükkân satın alarak faaliyetlerime devam ederken oda yönetimine girdim. Daha sonra da Allah nasip etti başkanlık görevine seçildim. İki dönemdir de başkanlık görevimi sürdürüyorum. Önümüzdeki seçimlerde yine adayım.”

BAKIR VE KALAYCILAR AZALIYOR!

Hammadde fiyatları hakkında bilgiler veren Başkan Torus bakırcı, kalaycı ve aliminyumcuların azalmasından dolayı fiyat artışlarının yaşandığını ifade ederek ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Alüminyumun hammaddesinin tonu şuanda 12 bin TL. Hurdadan üretilen hammaddemizin fiyatı ise 10 bin 500 TL. Satışlarımız 13 bin TL civarında. Kilosu ise 13 TL. Konya’da da şuanda 1 tane bakırcı, 3 tane kalaycı, 5 tane de alüminyumcumuz kaldı. Eğer bakır 5 TL ise kalayda 5 TL. Vatandaşımız bir tane bakır tava alıyor 15 TL’ye kalayda zaten 15 TL.  Kalaycılık bitmek üzere olan bir meslek bizde bunu canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

BİR ESNAFIMIZA 7 BİN TL CEZA KESİLDİ!

Esnafların bilmeyerek aldığı kaçak ürünler nedeniyle mali polislerin ceza uyguladığını dile getiren Başkan Torus bu konu ile ilgili devletin çözüm bulması gerektiğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti; “Sorunlar elbette üyelerimizde bitmiyor. Geçen bir üyemizin yanına ziyarete gittiğim zaman; 3 TL’lik bir malzeme sattığını 7 bin TL’de ceza yazıldığını söyledi. Üyemiz dükkânı devren almış. İçinde çakma ürünlerin bulunmasından dolayı ceza yazmışlar. Esnafımız bu dükkânı devren alırken içerisinde ki malzemelerin orijinal olup olmadığını bilemiyor. Mali polisler de kaçak ürünlerden dolayı ceza uyguluyor. Ceza tutarları çok yüksek olunca üyelerimiz bizlere gelerek bu sorunlarını dile getiriyor. Bizlerde birlik olarak bu konu ile ilgili müracaatlarımızı yaptık. Ama sonucunda esnaflarımız haksız yere kesilen bu cezalarını yatırdı. İkinci bir seferde yakalandığı takdirde 14 bin TL ceza kesiliyor. Esnaflarımız bir kaçak durumu olduğunda bize danışsın bizlerde bunu araştıralım. Kaçak ürünler kozmetik üzerinde daha fazla. Birde milyoncu şeklinde çalışan esnaflarımız bu sorunlar ile daha fazla karşılaşıyor. ” 

BELEDİYELER ESNAFIMIZA TOLERANS SAĞLAMALIDIR

Dükkanların önüne malzeme koyma noktasında belediyeler ile esnafların sorun yaşadığını bildiren Başkan Torus belediyelerin esnaflara tolerans tanıması gerektiğini belirtti. Esnafın da bu konu hakkında duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekleyen Torus; “Esnafımızın belediyelerle sorunları oluyor. Bunlardan birisi de kapının önüne malzeme koymaları. Belediye üyemizin kapısının önüne 1 metre yer müsaadesi vermiş. Esnafımızda 5 metre yeri işgal ediyor. Hırdavatçı üyelerimizden bir tanesi müşterisi ile kavga etmiş. Dükkânının önüne bazı malzemeleri asmış. Vatandaşta bu malzemeye kafasını vurarak yaralamış. Belediyemizin müsaade ettiği şekilde uyum sağlamaları daha iyi olur ama belediyemizde biraz tolerans tanımalıdır” dedi. 

KOSGEP KREDİLERİNDEN BİR ÇOK ESNAFIMIZ YARARLANAMADI!

KOSGEP kredilerinden bir çok esnafın yararlanamadığını vurgulayan Torus, bunun nedeninin ise faturalardaki gecikmeler olduğunu belirtti. Bu konuda esnafa anlayış gösterilmesi gerektiğini söyleyen Torus, “KOSGEP kredilerinde bazen sıkıntılarımız oldu. Vatandaşımız elektriğini geç ödediği için bu kredilerden yararlanamadı. Üyelerimize KOSGEP kredilerinin zamanında mesajlar gönderdik. Ancak bazı üyelerimiz bu kredilerden hiç yararlanamadı. Ama bir kredi kartı gecikmesi ve ya elektrik faturasını gecikmesiyle bu haklarının ölmesi doğru değil. Kesinlikle bununla ilgili bir çalışma yapılması gerekir. Çünkü hiçbir esnafımızın mağdur olmasını istemeyiz. Keşke bütün esnafımız KOSGEP’ten yararlansa” diye konuştu. 

BAKIR VE KALAYCILARIN ALAN İHTİYACI VAR

Bakır ve kalaycıların bir alana sahip olması gerektiğini belirten Başkan Torus bu projelerini Belediyeye ilettiklerini söyleyerek çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 50 metreden 300 metreye kadar alanlara ihtiyaçlarının olduğunu da vurgulayan Başkan Torus sözlerini şu şekilde kaydetti; “Esnaflarımız belediyelerden bir dükkan yeri istemektedir. 50 metreden 300 metreye kadar toplu dükkan alanları olur ise ben esnafımızın rahatlayacağını düşünüyorum. Siz alt yapısını yapın uygun şekilde de bizlere arsasını verin bizde üyemizin durumuna göre belirleyelim. Büyükşehir Belediye Başkanımı Sayın Tahir Akyürek ile bunları da görüşüyoruz. Kendileri de bizlere araştırma içerisinde olduklarını söyledi”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim