Kalbimiz vücudumuzda en çok anlam yüklediğimiz organımız. Aşık oluyoruz ona yüklüyoruz, birisi hoşumuza gitmeyen bir davranışta bulunuyor o kırılıyor. Yani aslında duygularımızı kalbimize yüklüyoruz. Oysa ki bilimsel olarak her şey beyinsel. Bununla birlikte vücudumuzun yaptığı salgıların etkisini kalbin ritminin değişmesi ile hissettiğimiz için kalbi sorumlu tutuyoruz bizler çoğu zaman. Bu yüzden kalbimizi seviyoruz.

Ülkemizde olduğu gibi ABD’de de ve diğer dünya ülkelerinde de Kalp ve damar sağlığına verilen önem büyük. Sizlere bu yazımda kalp sağlığımızdan bahsedeyim istiyorum. Madem ki o kadar duygunun yükünü yüklüyoruz kendisine iyi bakmak da boynumuzun borcu.

Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları geliyor. Peki kalp ve damar sağlığımızı neler tehdit ediyor ve kalbimizi korumak için neler yapmalıyız? 

Hipertansiyon, kolesterol, obezite (aşırı şişmanlık), şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigaranın içerisindeki zararlı maddeler ve kandaki yüksek şeker damar duvarını zedeleyerek damar tıkanıklığına ve sonuçta kalp krizi ve inme gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Yüksek kolesterol ve obezite ise damarların içinin tıkanmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak tüm bu etmenler ölüme giden yolda birer kardiyovasküler risk faktörüdür.

Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Bunlara ek olarak hareketsiz yaşamdan uzaklamak ve düzenli hareket etmek kalp sağlığı için gereklidir. 

Ailesinde kalp damar hastalığı olanların riskin farkında olarak önlem alması da gereklidir. Düzenli kalp sağlığı kontrolleri ve kalp sağlığına faydalı olan omega -3 ve koenzim Q10 içerikli destekler bu konuda önemlidir. Omega -3 desteği için balık yağı, keten tohumu yağı ve chia tohumu yağı gibi yağlar tercih edilebilir. 

Kaynaklar:

  • • http://www.istanbulhalksagligi.gov.tr/duyuru/12-18-nisan-kalp-sagligi-haftasi/125
  • • https://millionhearts.hhs.gov/files/4_Steps_Forward_English.PDF