Aslında bu temenninin bir tarafı çok da doğru değil. Çünkü çalışmalar diyor ki bir miktar stres iyidir. Vücudu uyanık tutar. Savunma sistemini çalıştırır. Bununla birlikte stres arttıkça zararlı hale gelmeye başlar. Stresi kontrol altında tutmak bu nedenle çok önemlidir. Hayatın içinde pek çok stres faktörü olduğu şüphesiz... Bununla birlikte vücudun en önemli özelliği strese karşı uyum sağlama yeteneğidir. Bu yetenek vücudun aşırı stres ile başa çıkmasını sağlamaktadır.

Peki stres çok artınca vücuda ne zarar verir? Stres belli bir düzeyde olunca vücutta alarm sistemleri harekete geçer ve başta bağışıklık sitemi olmak üzere tüm salgı sistemleri çalışmaya başlar. Bu sistemler kısa süreli çalışmalarında vücudun pek çok durumla başa çıkmasını sağlayan önemli savunma mekanizmalarıdır. Kandaki şekeri artırırlar, vücudun yağı depolamasını sağlarlar, beyni alarmda tutarlar, kanı güçlü pompalarlar, bağışıklık hücrelerini daha çok harekete geçirirler. Ancak bir süre sonra strese karşı uyum sağlama süreci başlamazsa kan şekeri yükselir, vücut kilo almaya başlar, bağışıklık zayıflar ve pek çok psikolojik / fizyolojik sorun ortaya çıkar. 

 

Stressiz bir yaşam olabilir mi? diye sorarsanız olmaz; olmamalıdır da... Sadece yapılması gereken streslerimizle başa çıkmayı öğrenmek ve vücudun doğal çalışma sistemini aksatmamaktır. Stresle alakalı pek çok salgı beyin tarafından kontrol edildiği için bedenimizin ve aklımızın koordine çalışmasını sağlamak önemlidir.  Bunu sağlayabilmek için de olaylara daha akılcı bakmayı öğrenmeli, kişisel gelişimimiz için zaman harcamalı, olayları daha mantıksal değerlendirme yetimizi geliştirmeye çalışmalıyız. Bunları yaptıkça vücut strese karşı daha fazla uyum sağlamayı öğrenecek ve kronik stresin yıkıcı etkilerinden daha az zarar görecektir. Bununla birlikte özellikle de yoğun iş / aile yaşamında bu her zaman çok kolay olmamaktadır. Bu nedenle de zihni ve bedeni güçlü tutmak üzere bazı önlemler almakta fayda vardır. Bunlar bir yandan zihni rahatlatıcı egzersiz ve uygulamalarken diğer taraftan da bedeni daha güçlü tutacak bazı destekler almak da çok önemlidir. Zaman zaman enerji destekleri, zaman zaman savunma sistemi destekleri vücut strese uyum sağlarken faydalı olabilir. 

 

2016'nun bu ilk gününde sizlere stresi az, neşesi bol bir yıl dilerim. Bu yıl her şey gönlünüzce olsun. Mutsuzluklardan uzak, sevgi ve barış dolu bir yıl yaşamamız dileğiyle esen kalın.

 

Kaynakça:

 

Virginia Hill Rice. Theories of stress and its relationship to health. Chapter 2. pp.23-38.