Bir yılı daha geride bıraktığımız bu günlerde 2018 için planlama yapma zamanı. Planlama yapabilmek için de ilk önce bir analiz yapmak gerekli. Hayatın her alanında analiz yapıp bir sonraki yılı planlayabilirsiniz. Bununla birlikte biz bugün sağlıktan bahsedelim. 

Uzun ve sağlıklı yaşamanın ip uçlarından çok kereler bahsetmiştik. Sağlıklı beslenmek, hareket etmek, eksik kalan besinleri destekleyici ürünler kullanarak telafi etmek, stresi kontrol edebilmek ve gülümsemek. Bunlar sağlıklı ve uzun bir hayat için olmazsa olmazlarımız. Peki bunların ne kadarını gerçekleştirebildik. 2017’de ne kadar sağlıklı yaşadık ve ne kadar bu konuda kafa yorduk. Aslında yıl sonlarını bunu düşünmek için önemli zamanlardır. Bedenimiz bir yıl daha eskidiğine göre daha özenli ve daha dikkatli olmalıyız. 

Planlama yapmak için ilk önce 2017’yi değerlendirelim. Genel sağlık sorunlarımızı bir kenara yazalım. Sık sık hastalanıyor muyuz? Kendimizi sıklıkla yorgun hissediyor muyuz? Sindirim problemlerimiz var mı? Rahat uyku uyuyabiliyor musunuz? Şeker ve kolesterol düzeyleriniz nasıl? 

Başka bir tarafta ne kadar hareket ettiğimizi değerlendirelim. Düzenli spor ya da yürüyüş yapıyor musunuz? Yürüyorsanız kaç adım atıyorsunuz? Spor yaparken herhangi bir sıkıntı yaşıyor musunuz? 

Ya beslenmemiz nasıl? Sağlıklı besleniyor musunuz? Sağlıklı beslenme ne demek biliyor musunuz? Düzenli besleniyor musunuz? Beslenmenizde eksik olan önemli öğeler var mı? Bunları tamamlamak için bir şey yapıyor musunuz? Destekleyici ürünleri tanıyor musunuz? Kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız doğru kullanıyor musunuz? 

Başka önemli bir konu da zararlı alışkanlıklarınız var mı? Sigara içiyorsanız ilk başa bunu koyun. Tüm değerlendirmelerinizin en önünde o gelsin ve 2018 planınızın en başına da sigara bırakmayı koyun.

Yıl sonunda bu değerlendirmeleri yapmak çok önemli. Bir yılı daha sağlıksız geçirmek yerine yeni yıla sağlıkla başlamak için hadi şimdi harekete geçin. Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra tıbbi desteğe ya da danışmanlığa ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz de mutlaka bir uzmana danışın. Aile hekiminiz, eczacınız ya da diyetisyeniniz size bu konularda seve seve yardımcı olacaktır. 

Geçen yılların bizden götürdüğü en önemli şey sağlık. Sağlığınız ne kadar iyi bakarsanız o kadar size olumlu sonuçlarla geri dönecektir. Size son bir yeni yıl tavsiyesi ise gülmeyi unutmayın. Gülmek en iyi ilaçtır. Her sabah aynaya baktığınızda kendinize gülümseyin ve kendinizden ne kadar mutlu olduğunuzu söyleyin. Bedensel iyiliğinizin en önemli destekleyicisi ruhunuzun iyiliğidir. 

Hepinize sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir 2018 diliyorum.  Sağlıcakla kalın.