Dış ticaret sürecinde en zor ve maliyetli kısım, potansiyel müşteri bulma ve ihracatın gerçekleştirilme diğer bir ifadeyle uluslararası pazarlama sürecidir diyebiliriz. İşte bugünkü yazımda bu süreçleri gerçekleştirebilmek için faydalanacağımız bir modelden( e ihracat)  ve bu modelin hazır olarak kullanabileceğimiz bir portal olan PTTtrade.com sitesinden bahsedeceğim.

AMA ÖNCESİNDE 

Öncelikle ihracatta lider konumunu koruyan, yıllardır dünya ticaretine ve direkt yatırımlara ev sahipliği yapan Çin devletinden ve Çin’in bu süreçleri gerçekleştirebilmek için desteklediği iki temel unsurdan bahsetmek istiyorum. Genellikle herkesin bildiği  “alibaba” sitesi vardır. Hani uluslararası alım satım portalı olan site. Şu an itibariyle baktığımızda ise, dünya da kendi klasmanında lider. Başlangıcı ve kuruluşunun Çinliler (özel sektör)  olduğundan yola çıkarsak, bu firma nasıl buralara kadar gelebildi? Elbette ki ilk başlardan beri Çin devletinin desteği fazlasıyla olmuş. Bir diğer konu ise, özellikle numune gönderimlerinde yapılan “kargo süreci” Çin ile ticaret yapan çoğu firma özellikle önceki yıllardan bilir ki, Çin’den gelen numunelerin paraları çok fazla tutmaz hatta ne kadar tutuğunu bilmezlerdi bile, çoğunlukla Çinli firmalar bunun masrafını bile alıcıdan istemezdi. Çünkü bu gibi gönderimler için Çin devletinin firmalara verdiği ayrı bir destek vardı. 

PEKİ, NEREYE GELMEK İSTİYORUM 

Geçen hafta Perşembe günü İzmir’de Meclis başkanımız Binali Yıldırım ile Ulaştırma Bakanımız Mehmet Cahit Turan’ın katılımı ile PTT Trade.com sitesinin tanıtım toplantısı İzmir Ticaret Odasında geniş bir katılım ile yapıldı. Öncelikle PTT nezdinde devletimize ve tüm ihracatçılarımıza hayırlı olsun. Ptttrade.com sitesi, uluslararası B2B (Business to Business/ İşletmeden İşletmeye) özellikle dış ticaret firmaları için dizayn edilmiş uluslararası bir portal sitesi AMA onun çok daha ötesinde. Detaylara girmeden önce,  Çin ile karşılaştırma yapmak istiyorum. Alibaba Çin’de kurulmuş bir özel teşebbüs iken, ptttrade.com ise bir nevi devlet iştiraki yani PTT’nin vermiş olduğu bir hizmet. Dolayısıyla devletimiz bu olayı gecikmeli de olsa ne kadar ciddiye aldığının göstergesi ama yeterli mi? Örneğin, Alibaba gibi birçok uluslararası B2B sitesine rakip olarak ortaya çıkan ptttrade.com sitesi henüz Ticaret Bakanlığının Ön Onay Almış E Ticaret siteleri içinde değil. Yani ihracatçı firmamız bu siteye paralı olarak tüm hizmetlerinden faydalanmak istediğinde (şu an için) ödemiş olduğu ücret için devletten teşvik alamıyor. Tam tersine rakip sitelere üye olanlar ise, bu teşvikten fazlasıyla faydalanıyorlar. Görece olarak haksız rekabet gibi gözüken bu durum karşımızda dikilmiş ve bize bakarak duruyor.  Dolayısı ile en kısa sürede hatta hemen ptttrade.com sitesi bu alan içerisine dahil edilmelidir. (Elin oğlu; kastım Çin devleti, kendi firmalarını yıllardır desteklerken, bizde acilen devletimizin iştiraki olan bu siteyi destek kapsamına almalıyız)  

PTTTRADE.COM SİTESİNİN FARKLILIKLARI 

PTTtrade.com, klasik olarak tüm sitelerin vermiş olduğu uluslararası alım satım ilanlarının ve sanal ürün kataloglarının ötesinde birçok farklılık yaratan hizmetleri ihracatçı veya potansiyel ihracatçılarımıza sunmuş bulunmakta peki bunlar nelerdir? 

  • 10’dan fazla yabancı dil tercümanlık desteği ile ihracatçılarımızın en büyük sıkıntılarına çözüm oluyor. Bu diller arasında; İngilizce, Rusça, Çince Arapça Fransızca, Farsça,  Almanca vb. birçok dil var.
  • (SEO hizmeti) belki de en önemlilerinde birisi; özellikle ihracatçı firmalarımızı hedef pazarlarında en aktif olan arama motorlarında öne çıkarılma ve bulunabilirliğini artırma çalışmaları ayrıca hedef ülkeler bazında sosyal medya pazarlama çalışmaları 
  • Dış ticaretin temel konularında sistem üzerinde eğitim ve bilgilendirme videolarına ulaşma imkânı 
  • Ülke raporları
  • Firma istihbarat bilgilerinin sağlanması (En kısa ifade ile görüştüğünüz firma gerçekten var mı? Yoksa fake yani gerçekte olmayan bir firma ile mi iletişime geçiyorsunuz sorusunun cevabı 
  • Sistem üzerinden yapılan görüşme raporları 
  • Sistem üzerinden e fatura kesebilme ve birçok farklı hizmeti aynı anda alabilme imkânı

Maalesef sayfa sınırını aşmamak için öne çıkan farklı hizmetlerin ancak bir kısmını paylaşabiliyorum. 

PTT BUNDAN SONRA NE YAPMALI? 

Aslında PTT yapmış olduğu iş itibariyle rakiplerine nazaran birçok “stratejik yeteneği” bünyesinde barındırıyor ve bu farklı yeteneklerini PTTtrade.com üzerinden ihracatçılarımızla paylaşmalı ki hem kendi karlılığını artırsın, hem rakiplerinin önüne geçsin hem de ihracatçılarımıza farklı hizmetleri İle uluslararası pazarlarda öne geçirsin. Peki, PTTtrade.com kapsamında bunlar neler olabilir? 

  • “Para transferlerinde”
  • “Kargo gönderimlerinde” vb. kendi bünyesindeki “stratejik yeteneklerini”  PTTtrade. com üzerinden ihracatçı firmalarımıza ayrıcalık tanımalıdır. En basitinden bile bir evrakın yurtdışına gönderimi kargo ile piyasada ortalama 100 Euro civarında, bunlar ihracatçılarımız için önemli ve süreklilik gösteren maliyet kalemlerini oluşturmakta. Eğer bunları da sağlayabilirse, süreçlerdeki “görece rekabet avantajı” ihracatçı firmalarımıza da otomatik olarak yansıyacaktır.

SONLARA DOĞRU 

Konya Yeni Gün gazetesinin katkıları ile geçen haftaki 17. Müsiad EXPO fuarına özel çıkarmış olduğu dergideki performansları ve katkıları için tebrik ederim. Dergide çıkan “İHRACAT 4.0” başlıklı yazımda ifade ettiğim gibi günümüz rekabet unsurlarından biriside, ihracatçılarımızın dijitalleşmeye ayak uydurabilme yeteneği ve dijital firmalarımızın dünya piyasasında öne çıkma durumları. İşte bu kapsamda, PTTtrade.com sitesi ayrı bir önem taşımakta olduğunun altını tekrardan çizmek isterim. Hem devletimiz hem de dış ticaret firmalarımızın PTTtrade.com gibi rekabet avantajı oluşturacak yapılara destek vermesi gerekmekte. PTTtrade.com sitesinin ülkemize ve tüm ihracatçılarımıza hayırlı olması dileği ile. 

SONUÇ: “ Sen kendi malına sahip çıkmazsan, kimse çıkmaz”