Partiler   7 Nisan'da  aday listelerini   Yüksek Seçim Kuruluna teslim etti.

 

Salı gününden beri bütün kanallarda, basında  enine boyuna konuşuldu..

 

Genelde adayların öz geçmişinden; tecrübesinden , mesleğinden ,cinsiyetinden,partilerin amaçları ile ilgili fikirlere ulaşılmaya çalışıldı.

 

En belirgin olan:

 

Partilerin ekonomi ağırlıklı bir program hazırlayacakları; özellikle AKP,  kadrolarına yeni isimler, İbrahim Turhan, Maliye eski müsteşarı, Naci Ağbal,Danışman Prof. Emine Nur Günay, TUİK  Başkan Yrd. Musa Yılmaz, Ziya Altunyaldız, Hulusi  Şentürk  gibi yeni İsimleri meclise taşımak isterken, CHP, Faik Öztırak, İlhan Kesici, Zekeriya Temizel  gibi tecrübeli insanlar ve dışarıdan Bakan olmayı kabul eden Kemal Derviş'le Ekonomi ye ağırlığını koymak istiyor.

 

MHP, Merkez Bankası Eski Başkanı, Durmuş Yılmaz, Murat Başeskioğlu, Erhan Usta gibi  adaylarla ekonominin rotasını çizecek..

 

Bu seçimin en ilginç özelliği şimdiye  kadarki adaylık süreçlerinin içerisinde ,en fazla kadın adayın gösterilmiş olması.Her ne kadar yeterli olmadığı ileri sürülse de , nitelikli kadınlarımızın da aday olmak için sıraya girmediği gerçek..Belki yoğun bir başvuru olsa daha fazla aday olabilirdi. En fazla kadın aday % 48 ile HDP'de... İlerleyen seçimlerde kadınlarımıza bu seçimin cesaret vereceğini daha fazla kadının Meclis'te Sorumluluğa talip olacaklarını düşünüyorum.

Diğer bir özellik partiler, seçilme kapasitesinin yanında adayların etnik yapısı, inancı, fikri,kimliğinin dikkate alındığını görüyoruz. Kürt, Roman, Alevi, Ermeni vatandaşların  her partide farklı ağırlıklarla listede yer aldığını görüyoruz. Bu özelliği ile daha cumhurlaşmış bir seçim, temsil gücü daha yüksek bir meclis göreceğiz...

 

Bunun yanında her parti diğer partilerin düşünce yapılarındaki adaylarla, karşı görüşleri ve fikirlere de göz kırpmayı ihmal etmemiş.

 

Adayların çokluğu da bu seçimin farklı bir boyutu;Özellikle iktidar partisinde.Adaylığın çoğunluğu sadece vekillik  için değil; Gelecek seçimde üst sıralarda yer bulmak, Mesleğinin kariyer basamaklarında daha hızlı yükselmek, Kendisine daha iyi iş bulmak, Daha iyi iş kurmak,

 

İhalelerde tercih sebebi olmak,

Bu yönü ile adaylık süreci bireysel lobi çalışması haline de bürünmüş oldu..

 

Adayların eskisi gibi çok da popüler insanlardan oluşmuyor..Yeni yüzler  yeni bakış açıları geliyor.

AKP'nin üç dönem kuralı, HDP'nin ! iki dönem kuralı, meclisin içerisinde önemli bir adım ve ilke. Diğer partilerin de benzer ilkelere tüzüklerinde yer vereceklerini düşünüyorum.

 

Bu ilke ile toplumun siyasi kariyer koridorlarının dinamik, ama bir o kadar ürkmüş yeni bakış açılarına sahip insanları , cesaretlendirip ülke yönetimine taşıyacağını düşünüyorum.

 

MHP Seçim öncesi kurultayla, hem yönetimde taze kana ulaştı, hem de aday belirleme sürecini kolaylaştırdı.Aynı zamanda kendi seçmenine bence bu seçim  değil ama gelecek seçimin önemli bir köşe taşı olma mesajını verdi.Başardı da .Kurultaydan öncece %13 seviyelerini düşünen tahminciler, şimdi 17- 20 bandını normal görüyor.Ayrıca Bahçeli rakiplerine de ön yargısız yer vererek  MHP'nin gelecekte belirlenecek liderinin uzlaşma ile belirleneceğinin de mesajını vermiş oldu.

 

CHP ön seçime giderek,  halka geri dönüşü hatırladı.Teşkilatları sevince boğdu.Merkeziyetçi, elit bakış açısının yerine kendi seçmeninin kararını koyarak büyük bir özgüven sergiledi.

 

Darısı diğer partilerin aynı derecede partililerine güvenebilmesi..

 

AKP daha şirketimsi bir yapıyla aday belirledi, daha profesyonelce idi.STK'lar, Belediye başkanları, teşkilat başkanları, Akil adamlar, Meyil yoklamaları, araştırma sonuçları ile aday belirledi. Demokratik olarak zayıf bir yöntem olsa da daha profesyonelce idi. İnşallah sonraki seçimlerde delegelerinin, ve seçmenin ağırlığı daha fazla olur.

 

Bu aday belirleme sürecinde lider etkisi,  şimdiye kadarkilerin en azı olandı..Ya da öyle bir algı oluştu.

 

Dönüşen, Cumhurlaşan, yenileşme adına yumurtanın çatladığı, iletişimin daha kaliteli olacağına inandığım bir seçime doğru gidiyoruz..

Sıra programlarda, sabırsızlıkla bekliyoruz!