Renk evrensel bir anlatımdır, insanları, duyguları, kültürleri harekete geçirir, yaşamı şekillendirir. Hayat hem enerji veren hem ruhu yükselten renklerle zenginleşir.  Tüm duygu durumlarına karşılık gelebilen büyük bir yelpazeye sahiptir. Renklerin kişilerin duygu durumu üzerine olan etkisi ise yadsınamaz bir gerçektir. Eski zamanlardan beri medya, dekorasyon, pazarlama, tedavi gibi hayatın her alanında renklere başvurulur. Tedavi alanın da renklerin kullanımı ise Mısır ve Çin uygarlıklarına kadar dayanmaktadır. Renk terapisi olarak bilinen kromoterapiden insanların iyileştirilmesinde ve tedavisinde faydalanılmıştır, günümüzde ise alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre tedavide, sıcak renkli placebo haplarının, soğuk renklilere göre daha etkili olduğu belirtilmiştir, 

Renklerin etkilerinden bahsedecek olursak;

Siyah: Işığı emen özelliği bulunan siyah renk, yalnızlık, hüzün, endişe ve sıkıntı sembolü olarak karamsarlığı arttırır. Bazı toplumlar için ölümün rengi kabul edildiğinden, matemi anlatmaktadır. Kötülüğün sembolü olarak da kabul edilir. Siyah aynı zamanda soyluluk, güç, hırs, ağırbaşlılık ve tutkunun ifadesidir. Bulunduğu ortamları daha gizemli hale getirir.

Beyaz: Bütün renkleri içine alan beyaz, masumiyet, saflık ve temizlik sembolüdür. Asalet, istikrar ve devamlılık anlatan beyaz, insanlara huzur veren bir renktir. Bazı toplumlarda matem rengi olarak kullanılır. Beyaz rengin hakim olduğu yerler ferah ve geniş olarak algılanır. Dengeleyici ve tamamlayıcı olarak benimsenir.

Mavi: Yeryüzünde en fazla görülen renk olan mavi, huzuru, özgürlüğü ve sonsuzluğu anlatır. İnsana huzur veren, rahatlatıcı etkileri bulunmaktadır. Bu rengin müdavimi olan kişiler, düzenli, sakin, güvenilir ve sadık olurlar. Gözleri rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Koyu tonlarda bir mavi sıkıntı, açık tonlardaki mavi ise yalnızlığı çağrıştırabilir.

Kırmızı: En sıcak renk olan kırmızı, gençliği, dinamizmi ve hareketi ifade eder. Kişileri duygusal olarak mutlu, azimli ve kararlı yapar. Azmin ve gücün sembolü olarak kabul edilir. İnsanlara şevk verir, hareketli olmalarına neden olur. 

Sarı: Sevinç, ışık ve verimliliğin sembolü bir renktir. Kişilere ilham verir, sevinç ve coşku duyguları yaşatır. Hem canlılığı, hem de hüznü anlatabilir. İki etkiyi uyandırdığından, zihinlerin karışmasına neden olabilir. Bu sebeple çalışma odaları ve dinlenme yerleri için uygun olmayacaktır.

Yeşil: Doğayı simgeleyen renk olan yeşil, huzurun ve rahatlamanın kaynağıdır. Kişiye güven verir ve iç huzuru sağlar. Gençlik ve canlılık duygularını harekete geçirir. Kişileri uyumlu ve dengeli olmaları konusunda uyarır.

Mor: Asalet, zenginlik, lüks duygularını çağrıştıran mor renk, hayal gücünü arttırır. Kişilerde konsantrasyonu arttıran, şevk veren bir renktir. Bu rengi seçen kişiler, ruhsallığı dikkate alan, asil ruhlu ve ağır başlı özellikler taşır.

Lacivert: Bu renk sezgilerin artmasına, kararları kolaylaştırmaya etkilidir. Düşüncenin rengi olarak kabul edilir. Göze batmayan bir renktir. Kişiler için otorite ve sonsuzluk sembolüdür. Kişilere kendini karizmatik hissettiren bir renktir.

Crozier, W. Ray. "The meanings of colour: Preferences among hues." Pigment & Resin Technology 28.1 (1999): 6-14.

http://www.psikolojik.gen.tr/renklerin-psikolojik-etkileri.html