İnsan da tabiatın bir parçası elbette. Yazın gelmesi ile, içimiz kıpır kıpır olur, her sabah heyecanla uyanır, hayata çok daha iyimser bir şekilde bakarız. Ama değişim, tüm tabiatta olduğu gibi insanda da sancısız olmaz. Bir tohumun büyümesi, ağaçların yavaş yavaş çiçeklenmesi! Kısaca canlıların yaza hazırlanması vakit alır. İnsanın da aynı doğa gibi, diğer canlılar gibi yaza hazırlanması gerek. Bu hazırlık aşamasında; 

Hava değişiminin sizi hasta edebileceğini unutmayın.

Yazı zinde karşılayın.

Yaz yorgunluğunu atlatmak için egzersiz ve kır yürüyüşleri yapın.

Evinize yazın girmesini sağlayın.

Güneşin tadını çıkarın.

Yaza girerken kısa sürede kilo vermek ve daha ince görünebilmek için uygulanan yanlış diyetler, çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bunlardan en önemlisi kalp problemleri olmaktadır, bu etkilerden bazıları;

 

Uzun süreli açlıklar tansiyonda ve kan şekerinde dalgalanmalara neden olur.

Şok diyetleri bırakınca hızlı bir şekilde alınan kilolar, şeker hastalığı riskini artırır.

Ani kilo alıp vermek kalp krizi riskini artırır.

Protein diyetleri kolesterol dengesini bozabilir.

Spora aniden yüklenmek kalp krizi riskini artırır. 

 

Sağlıklı kilo vermek için;

Sağlıklı beslenme programınızı egzersizle destekleyin, aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin, sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şeklini benimseyin, kafeinli ve alkollü içecekleri azaltın.

 

Su tüketimini artırmak gerektiğini kesinlikle unutmayın. Özellikle yaşlılar ve çocukların risk altında olduğu güneşli günlerde sodyum, potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladığından, bol bol meyve, sebze, peynir ve yoğurt tüketilmelidir. 

Yaz aylarında ishal vakaları artış gösterir bu durumda bol sıvı tüketimi hayati önem taşır. Ülkemizde su kaybından ölen birçok bebek ve çocuk oluyor maalesef. Bu yüzden ebeveynlerin bu noktada dikkatli olması gerekmektedir. Bu nedenle aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde dışarıda olmamalılar. 

Son olarak, güneşin zararlı etkilerinden cildinizi korumak için, dışarı çıkarken yüzünüze ve vücudunuza koruma faktörlü bir nemlendirici ya da güneş losyonu uygulamayı unutmayın.

Yazın gelişi bizleri ne kadar mutlu etse de daha dikkatli olmalı, sağlığımıza ve cildimize özen göstermeliyiz. Herkese keyifli bir yaz dilerim!

http://www.goodhealthacademy.com/beauty-tips/5-proven-tips-to-protect-your-skin-this-summer/

http://www.healthywomen.org/content/blog-entry/top-10-ways-protect-yourself-sun