Okullar kapandı, havalar iyice ısındı artık. Şimdi tatil planları başladı. Tatil demek, dinlenmek demek, eğlenmek demek. Tatilin tadını çıkarmak için dikkat edilmesi gerekenler var. İlk olarak tatile çıkmadan önce bavula konulacakları planlamak lazım. Bunu söyleyince aklınıza hemen mayolar, havlular, deniz terlikleri geliyor değil mi? Ancak ben daha önemli konulardan bahsediyorum. 

Tatil yapmak güneşle buluşmak, tatil yapmak deniz ya da havuzda yüzmek ile eşleştiğine göre bu anlamda dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatalım. Güneş yaşamın kaynağı olmasına ve pek çok yararları bulunmasına karşın bazı tedbirler almazsak zararları da olabilir. Bu yüzden tatile çıkarken güneşin zararlı olabilecek ışınlarından korunmak için güneş koruyucu kremimizi yanımıza almalıyız. Kremi alırken cildinize en uygun olanını tercih etmek önemlidir. Ayrıca da her suya girip çıktıktan sonra yenilemeniz gerektiğini unutmayın. Bunun dışında doğrudan güneş altında iken bir şapka ile korunmak da faydalı olacaktır.  Güneş sonrasında cildin kurumasını ve lekelenmesini önlemek için de bir ürün kullanmanız yararlıdır. Bu konuda “Susam Yağı ve Ceviz Yağı” karışımı doğal bir çözüm olacaktır. Güneş ışınlarının cildimizin alt tabakalarına olan zararlı etkilerinden korunmak için de antioksidan desteği önerilebilir. Bu konuda “Likopen ve C Vitamini” faydalı olabilir. 

Yaz aylarında deniz ve havuz kenarlarında geçirilen zamanlarda ıslak mayoların neden olduğu idrar yolu enfeksiyonları da artmaktadır.  Bu nedenle seyahate çıkarken özellikle kadınların sistite (idrar yolu enfeksiyonu) karşı yanlarında önleyici bir ürün bulundurmaları faydalı olacaktır. Bu konuda “Cranberry (yaban mersini)” içerikli ürünler tercih edilebilir.  

Islak ortamları seven mantarlar da özellikle havuza girmeyi tercih edenler için risk oluşturmaktadır. Havuz kenarlarında hem mantardan korunmak hem de kaymayı engellemek için terlik giymenizi öneririm. Havuz kenarı dediğimizde dikkat edilmesi gereken başka bir konuda çocuklardır. Islak yerler nedeniyle çocukların ayaklarının kayıp bir yerlerini yaralama riskini dikkate almak gerekir. Tatilde çocukların ufak yaralanmalarıyla sık karşılaşılmaktadır. Bu nedenle tatil çantanızda yanık ve yaralara sürülmek üzere “Sarı Kantaron Yağı” bulundurmanızı öneririm.

Tatilde aklımızda bulundurmamız gereken konulardan biri de sivrisinekler ve böcek ısırmalarıdır. Tatilin zehir olmaması için sinekleri kaçıracak doğal içerikli kremler tercih edilebilir. Tatil çantasında da mutlaka olası böcek sokmalarına karşı bir krem bulundurulmalıdır. 

Hepimizi tatile çıkma ve dinlenip eğlenme heyecanı sardığı bu günlerde özellikle tatilden maksimum keyif almak yukarıda bahsettiğim konulara dikkat etmekte fayda vardır. Heyecanla gerekenler unutmamak için ilk önce kendinize bir ihtiyaç listesi hazırlayın. Sonrasında da seyahate çıkmadan önce hekiminize ya da eczacınıza danışın.

Hepinize bol güneşli bir yaz ve çok keyifli bir tatil dilerim.