Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi ile Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şubesi Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Çelik yaptığı açıklamada, tatil sezonunun başlamasıyla trafik yoğunluğunun karayolunda artacağını söyledi. 
Bu yoğunluğunda kazaları beraberinde getirdiğini belirten Çelik, Türkiye'de trafik kazalarının bir çok nedeninin bulunduğunu ancak en önemli unsurun hız olduğuna dikkat çekti. 
Türkiye'de ölümlü trafik kazalarının önemli bölümünün yüksek hızdan kaynaklandığını vurgulayan Çelik, sürücünün artan hız nedeniyle görüş açısının düştüğünü, bu durumun hız körlüğü olarak adlandırıldığını dile getirdi. 
Yaptığı hız nedeniyle hız körlüğüne kapılarak aracın hızını olduğundan daha az zanneden sürücünün çevredeki olan bitenleri ayırt etmesi, tanımlaması için gereken süreyi azalttığını ya da yok ettiğini, her şeyin daha geç fark edebildiğini ve algıladığını anlatan Çelik, şunları kaydetti:  ''Bir an önce gitmek istedikleri yere ulaşmak için sabırsızlanarak hız yapan sürücüler telafisi olmayan hatalara da davetiye çıkarmış oluyor. Sürücüleri yakınları olarak mutlaka tavsiyelerle uğurlamalıyız. Yakınları tarafından ''yavaş git'', ''hız yapma'' gibi tavsiyelerle yola çıkan sürücünün bilinç altına bu tür söylemler yerleşir ve zaman zaman kendini yapması basit ancak sonuçları ağır olan hatalardan koruyabilir. Hız yaptığında sürekli kendine söylenen tavsiyeleri hatırlar. Sevdikleri gözünün önüne gelir ve hızını düşürür. Sürücü psikolojik olarak etki altında kalır.'' 
Çelik, kimsenin canının acımaması için gençlisi, yaşlısı, tecrübeli, tecrübesizi herkesin trafikte duyarlı ve hoş görülü olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim