Dramix fiber çelik tel, betonun mukavemetini artıran çelik tellerden oluşan malzemelere Dramix deniyor. Çelik tel donatılı ve özellikle Dramix’li betonlar 25 yıldan fazla bir süredir tünel takviyesi için referanstır ve gelecekte de olmaya devam edecektir.

Uçları kancalı çelik teller beton içerisinde homojen dağılım sağlamaktadır. Çelik fiber tel, hazır beton içerisine konulan ince ve kısa çelik teller olup değişik çap ve uzunluktadır. Betona ilave edilmesi ise ayrı bir özelliğini oluşturur. Tellerin ise kancalı oluşu ankrajı sağlamaktadır. Kanca uçlu çelik beton teli soğuk çekme yöntemi ile üretilen betonda eğilme ve çekme mukavemetini arttırarak çatlamayı azaltan çelik tel malzemedir. İnşaatta ise %15 – %30 daha hızlı zamandan tasarruf sağlar. Dramix çelik fiber tel donatılı beton hidrolik bağlayıcı, agrega ve çelik telin karışımı ile üretilen bir betondur. Betona ikamesiyle matriste süresiz ve rastgele dağılı olarak bulunan çelik teller, yükler ve çevresel değişiklikler altında betonda çatlak gelişimini önler. Aynı zamanda köprüleme etkisi yapar. Dramix Çelik Fiber Tel, yeteri kadar dayanıma sahip olmakla birlikte çelik tel-matris bağı yeterli ve uygun miktarda kullanılırsa çatlak genişliğini küçük düzeyde tutar. Betonun tepe yükü sonrası büyük şekil değiştirme yaparak yük taşımasını sağlar. Böylece yüksek sünekliğe sahip betonlar elde edilmesi mümkündür.

Dramix Çelik Fiber Tel betona katılmasıyla betonun sünekliği artar. Böylelikle çatlak direnci büyük ölçüde iyileştirilmiş olur. Dramix Çelik Fiber Tel betonun çatlak oluşumundan sonra ise yük taşımasını sağlar.

Ayrıca karışım içerisinde homojen bir şekilde dağılı bulunan fiber çelik teller, betonun sertleşmesi sırasında çekme gerilmeleri ile hamur içerisinde oluşan çok sayıda oluşan küçük boşlukları ve çatlaklara karşı köprüleme etkisi yaparak çatlakların oluşumunu ve gelişimini büyük ölçüde en aza indirgerme özelliği gösterir.

Çelik telli betonun esneme özelliği artar. Betonun enerji tutma kapasitesi artar. Donatı bütün betona dağıldığı için çatlak kontrolü mükemmel olarak sağlanır. Dinamik ve ani yüklemelere karşı fiber çelik telli saha betonu daha yüksek dirençlidir. Özellikle zımbalama etkisine karşı direnci kanıtlanmıştır. Klasik uygulamalardaki derz açıklığından daha fazla derz açıklığı sağlanır.

Ekonomik olarak ise betonun dayanıklılığı artar ve çelik telli beton ile döşeme kalınlığı azaltılması sağlanır. Çelik teller ile inşaat süresi kısaltılır.

Dramix çelik tel donatılı betonun performansı esas alınarak belirlenir;

-Matristeki çelik telin performansı

-Beton matrisin performansı

-Karışımdaki çelik tel miktarı

Dramix çelik teller, dayanıklı çözümler yaratmak için kanıtlanmış bir teknoloji olarak görülebilir.

"Kaynak: Techo Endüstriyel Zeminler"

Editör: TE Bilişim