ABD'de özellikle 2008 küresel ekonomik krizi döneminde insanların alternatif konut arayışlarının ardından batı ülkelerinde de gelişmeye başlayarak kendine bir sektör oluşturdu. Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan karavan Türkiye’de de git gide yaygınlaşıyor. Özellikle yolculuk etmeyi seven kişileri otel ve konaklama gibi birçok masraftan kurtaran karavan herkes tarafından seviliyor. Gerek aracın arkasına takılarak gerekse kendisi karavan olan araçlar kullanıcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Adeta bir ev gibi tasarlanan karavan özellikle tatile gitmek isteyen vatandaşların ilk tercihleri arasında yer alıyor.  Son zamanlarda insanlar karavan satın almak yerine kendileri yapmayı tercih ediyor. Yapılan karavanlar satın alınanlarla aynı özellikleri taşımasının yanı sıra hem daha az maliyetli oluyor hem de isteğe göre dizayn edilebiliyor. Kendi karavanını yapan kişiler tarafından karavanlarda normal mobilyaların kullanılması değil, Huş ağacından elde edilen malzemelerle yapılan mobilyaların kullanılması tavsiye ediliyor. Kendi karavanını yapan kişiler Huş ağacının seyahat esnasında alınan darbelerden normal mobilyalardan kat kat dayanıklı olduğunu öne sürüyor.

‘İSTEĞİME GÖRE DİZAYN ETTİM’

Kendi karavanını dizayn eden ve kendi işçiliği ile yapan Behçet Büyükgökmen, “Özellikle emekli olduktan sonra içimde ülkemizi gezme hevesi filizlendi. Seyahat ederken otel ve pansiyonları tercih etmektense kendi yaşayacağım yeri yanımda taşıma planı aklıma geldi. O zamanlar bir minibüsüm vardı. Karavan olup olmayacağı konusunda araştırmalar yaptım. Araştırmalar sonucunda elimde bulunan minibüsün karavana dönüşebileceğinin yasal olduğunu gördüm. İnternetten karavanın nasıl olduğuna, nasıl yapılacağına dair bilgi topladım. Gereken tüm bilgileri edindikten sonra kendi mobilya atölyemde karavan yapma işlemlerine başladım. Karavan yapımını tamamladıktan sonra minibüsümün karavan olması için yasal işlemlerine başladım. Türk Standartları Enstitüsü yaptığım karavanın karavan olmaya engel teşkil etmediğine dair uygunluk belgesi verdi. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra kendim dizayn ettiğim ve maliyeti satın almaktan çok daha düşük olan bir karavana sahip oldum” şeklinde konuştu.

‘KARAVAN BİR HAYAT BİÇİMİ’

Büyükgökmen, “Kendi karavanımı yaptıktan ve yasal süreci tamamladıktan sonra seyahat etmenin ne kadar rahat bir şey olduğunu keşfettim. Geçtiğimiz süre boyunca ülkemizde birçok şehir gezdim. Ege ve Karadeniz turları yaptım. Ülkemizde turizm sadece sahil veya kaplıca alanlarında olur diye düşünülüyor. Karavanların git gide artması bu düşünce biçimini değiştirecektir. Batıda karavan modası çok yaygın. Git gide bizim ülkemizde de yaygınlaşıyor. Bu konuda en büyük problem karavan park yeri problemi. Karavanların park ettikleri zaman fosseptik atıklarını atabileceği ve içindeki insanlarla birlikte güvenlik sorunları giderebilecekleri park yerleri olması hem karavan modasının yaygınlaşması adına hem de ülkemizin daha çok turist çekmesi adına çok yararlı olacağını düşünüyorum. Karavan bir hayat biçimi. Ve bununla ilgili devletimizin çalışmalar yapmasını istiyoruz” dedi

‘MALİYETİ DAHA DÜŞÜK’

Satın alınan karavanlara göre yapmanın daha düşük maliyetli olduğunu söyleyen Büyükgökmen, “Kendi atölyemizde tasarladığımız ve tamamladığımız karavan, satın alınanlara göre çok daha düşük maliyetli oldu. Bütün işlemlerini 60 bin TL gibi bir rakama bitirmiş oldum. Bir karavanda olması gereken tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor. Aracın dışını taş yünü ile kaplayarak yalıtım yaptım. Bazı insanlar karavan yaparken normal ev mobilyaları kullanıyor. Karavan için Huş ağacından yapılan daha sağlam ve darbelere karşı dayanıklı mobilyalar kullanılmasını tavsiye ederim. Huş ağacından yapılan mobilyalar seyir esnasında alınan darbelere karşı da kat kat daha dayanıklı durumda. Yapılan karavanları ev dizayn etmek gibi düşünebiliriz. İnsan kendi yaşayacağı evi nasıl düzenleyebiliyorsa, kendisi yaptığı karavanı da o şekilde düzenleme şansına sahip oluyor. Fakat satın aldığınız karavanlarda bu pek mümkün olmuyor. İlerleyen süreçte kendi karavanını yapmak isteyen vatandaşlara da yardımcı olmayı düşünüyorum” diye konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim