KTO-Karatay Üniversitesi'nde görev yapan Hindistanlı Dhinaharan Nagamalai ve Çinli Yina Xiao, Konya'nın çok sakin ve huzurlu bir şehir olduğunu belirterek, Konya'nın yemek kültürünü ve insanlarını çok sevdiklerini söyledi

Konya, kurulan 3 yeni üniversiteyle birlikte Türkiye'nin en önemli yüksek öğrenim şehirlerinden birisi haline geldi. 4 üniversiteye sahip Konya'da Türkiye'nin ve dünyanın birçok ülkesinden gelmiş öğrenciler öğrenim hayatlarını sürdürürken, alanlarında uzmanlaşmış yabancı öğretim üyeleri de önemli katkılar sağlıyor. ABD, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden öğretim üyeleri Konya'daki üniversitelerde derslere giriyor.
3 yıl önce eğitim-öğrenim hayatına başlayan KTO-Karatay Üniversitesi de yabancı öğretim üyelerini istihdam ediyor. Üniversite bünyesinde kurulan Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dhinaharan Nagamalai ve Çince derslerine giren  Yina Xiao, gazetemizin sorularını yanıtladı.
HİNDİSTANLI HOCA'DAN ÖVGÜLER
12 yıl Güney Kore'de yaşadıktan sonra Konya'ya yakın bir dostunun davet üzerine gelen 2 çocuk babası  Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dhinaharan Nagamalai, KTO-Karatay Üniversitesi'nde dijital sistemler dersine giriyor. Çeşitli ülkelerde öğretim üyesi olarak görev yapan Dhinaharan Nagamalai, 5 yıl boyunca da Girne Üniversitesi'nde derslere girdi. 1 ay önce yakın bir arkadaşının daveti üzerine Konya'ya gelen Hindistanlı Öğretim Üyesi Dhinaharan Nagamalai, Konya'ya yavaş yavaş alıştığını belirterek, “Konya'dan önce Güney Kore'de 12 yıl boyunca yaşadım. Ailem de Güney Kore'de yaşıyor. Güney Kore'de çok hızlı ve herkes çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Güney Koreliler de çok kibar insanlar fakat çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Kimseyle konuşamıyorsunuz. Konya'da hayat çok sakin ve huzurlu. İnsanlar yardımsever ve sıcakkanlı. Herkesle sohbet edebiliyorsunuz. Konya'nın yemek kültürü çok hoşuma gidiyor. Türk mutfağı çok zengin. Türkiye, sebze ve meyve zengini bir ülke. Türk yemekleri çok lezzetli” dedi.
ÖĞRENCİLER DERSLERE ÇOK İLGİLİ
KTO-Karatay Üniversitesi'nin iyi bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Dhinaharan Nagamalai, “Bu üniversitede alanında uzmanlaşmış insanları bir araya getirmişler. Öğretim üyeleri çok gayret gösteriyor. Öğrencilerimizi iyi eğittikten sonra üniversitenin daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” diye konuştu. Öğrencilerin derslere olan ilgisinin kendisini çok memnun ettiğini ifade eden Dhinaharan Nagamalai, “Bu üniversitedeki öğrenciler zengin ailelerin çocukları. Derslere laptop, Ipad gibi cihazlarla geliyor. Dersleri pür dikkat dinliyorlar. Çok çalışkanlar ve efendiler. Güney Kore'de derslere girerken öğrenciler derste ağzını bile açmazdı. Buradaki  öğrenciler de öyle.  Bugüne kadar öğrencilerle çok iyi anlaştık. Bundan sonra da öyle olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye ve Türk insanını çok sevdiğini dile getiren Dhinaharan Nagamalai, Konya'da görev yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Daha önce de Türkiye'ye seminer vermek için geldiğini belirten Nagamalai, Konya'yı ise daha önce Hz. Mevlana'dan dolayı duyduğunu söyledi. Hintçe, Korece ve İngilizce'nin yanı sıra bir de Afrika yerel dili konuştuğunu aktaran Nagamalai, en kısa zamanda Türkçe'yi de öğrenmek istediğini de sözlerine ekledi.
KONYA'DA ÇİNLİ BİR GELİN
KTO-Karatay Üniversitesi'nde Çin Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yina Xiao ise Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Refik Çağlar Kızılırmak ile evli. Üniversitede Çince derslerine giren  Yina Xiao, 3 yıldır Konya'da yaşıyor. Refik Kızılırmak ile Japonya'da tanışan ve daha sonra evlenerek, hayatını birleştiren  Yina Xiao hem üniversitede derslere giriyor hem de evde kızları Ece ile meşgul oluyor. 2 yıldır KTO-Karatay Üniversitesi'nde Çince derslerine giren  Yina Xiao, geçen yıl 10, bu yıl ise 20 öğrencisinin olduğunu söyledi. Öğrenciler ilk zamanlar Çince'yi öğrenmede zorluk çektiklerini kaydeden  Yina Xiao, “Çince, grammer olarak İngilizce'ye benziyor. Sadece alfabe farklı. Alfabenin farklı olması yüzünden insanlar Çince'yi öğrenmekten korkuyor. Fakat çok zor bir dil değil. Çince dünyanın en önemli dillerinden bir tanesi. Çince bilen kimse işsiz kalmıyor. Öğrenciler de bu bilinçle derslere yoğun ilgi gösteriyor” dedi.
Çin'den sonra Japonya'da da 7 yıl yaşadığını dile getiren Yina Xiao, “3 yıldır da Konya'da yaşıyorum. Burada hayat çok sakin ve huzurlu. İnsanlar çok sıcakkanlı ve samimi. Konya yemekleri de hoşuma gidiyor. Ailemle de internet üzerinden sık sık görüşüyoruz. Yılda bir defa Çin'e gidiyorum. Ailem de İstanbul'a ve Konya'ya geldi. Onlar da Türkiye'yi çok seviyor. Benim için en güzel şehir İstanbul. Tarihi ve doğal güzellikler bir arada. Türkiye'de yaşamaktan mutluyum” diye konuştu.
BİR EVDE 3 DİL KONUŞULUYOR
Türk mutfağı ile Çin mutfağını da kıyaslayan Yina Xiao, “Evde bazen Türk bazen ise Çin yemekleri yapıyorum. Çin yemekleri çok sıcak ve acı oluyor. Çinli kadınlar günün büyük bir kısmını mutfakta geçiriyor. Eşim çok acı yemediği için yemekleri ona göre yapıyorum. Evimizde iki farklı mutfak kültürü var.  Türk yemeklerini gayet iyi pişirmeye başladım” şeklinde konuştu. Kızları Ece'nin hem Türkçe hem Çince konuştuğunu belirten Yina Xiao, şunları söyledi: “Evimizde 3 farklı dil konuşuluyor. Kızımız benimle Çince konuşuyor. Eşimle Türkçe. Bazen iki dili de karışık konuşuyor. İleride her iki dili de ana dili gibi konuşacaktır. Ben de Türkçemi geliştirmeye çalışıyorum. Üniversite bünyesinde kurulan TÖMER'de derslere girererek, Türkçemi geliştireceğim. Türkçe'yi çok iyi bir şekilde konuşmak istiyorum.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Editör: TE Bilişim