Cidde Havaalanı'nda Suudi yetkilileri, uzak yollardan gelen hacı adaylarının fazla beklememesi için bu yıl daha hızlı çalışıyorlar
 
Gümrük işlemleri kısa sürede halledilen misafirler, hemen kalacakları otellere sevk ediliyorlar. Bu yıl işlemler için kullanılan barkodların Türk hacı adaylarına daha Türkiye’de uçağa binerken verilip doldurulması da Ciddi Havaalanı'ndaki işleri hızlandırıyor.

Beyaz ihramları içerisinde Cidde Havaalanı'na inen hacı adayları, gümrük, otobüs biletleri kesilmesi gibi muamelelerinin halledilmesinden sonra, otellerine gönderiliyor. Harem-i Şerif’e 100 metre ile 4 kilometre arasındaki uzaklıklardaki otellerde abdest tazeleyen hacı adayları hemen umre tavafı için Kabe-i Muazzama’ya koşuyorlar. İhram yasakları sebebiyle son derece sakin ve birbirlerine saygılı davranan hacı adayları, birbirlerine en ufak bir eza vermemek için dikkatlice davranıyorlar. Kabe-i ilk defa görecek olanlar, Bab-üs Selam kapısından başları öne eğik olarak girip, revakların altına gelince başlarını kaldırıp dualarını yapıyorlar. Hacı adayları ilk vazife olarak 7 şavttan oluşan umre tavaflarını tamamlayarak, Safa ve Merve tepeleri arasında say etmeye geçiyorlar. Hazreti Hacer validemizin, oğlu İsmail’i (as) kaybederek telaşe ile aradığı duygusunun yaşanması için Safa ile Merve arasında gidip gelirken, yeşil ışıklarla belirlenen yerlerde hacı adayları koşturarak say yapıyorlar.
 
BEYTULLAHA YÜZ SÜRMENİN HUZURU
Hacı adayları, Arefe gününe kadar Mekke-i Mükerreme’de vakitlerini ibadetle değerlendiriyorlar. Kabe-i Muazzama’ya yüz süren hacı adayları dakikalarca gözyaşları ile dua ediyorlar. Hacer’ül Esvet’e dokunabilmek için birbirlerini incitmeden imkanları değerlendiren hacı adayları, Kabe’nin rük’nü yemani köşesinde göz hastalıklarına iyi gelen taşlara da dokunabilmek için uğraşıyorlar. Tavaf’tan sonra 2 rekat namazı yüzleri kabeye bakarak kılan Müslümanlar, manevi iklimin verdiği iç rahatlığı ile 40 dereceye varan sıcakları umursamıyorlar.
 
KABE-İ MUAZZAMA ŞANTİYE GÖRÜNTÜSÜNDE
Yeni Mekke projesi kapsamında devasa vinçler Harem-i Şerif etrafında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu yıl, Harem’in Kureyş kapısı tarafında çalışmalar yoğunluk kazanıyor. Kraliyet Sarayı önüne kurulan devasa vinçle, hac dönemi sonrasında eski sarayın yıkımına başlanması bekleniyor. Bu arada sarayın önündeki minarenin yanına konulan vinçlerle de Kabe’yi çevreleyen 2 katlı bölümün 3. katının inşasına başlanacağı intibaı alınıyor.
 
KABE-İ MUAZZA ŞANTİYE GÖRÜNTÜSÜNDE
Bu yıl hac organizasyonda Aralık ayında başlayacak yoğun inşaat faaliyetleri sebebiyle ülkelere ek kontenjan verilmedi. Her ülkeye verilen Müslüman nüfusun binde 1’i kadar olan kontenjanların arttırılmaması da Harem-i Şerif etrafındaki inşaat şantiyelerinden kaynaklanıyor. Özellikle Harem-i Şerif’in Kureyş Kapısı civarındaki çalışmalar için şimdiden konteyner ve bariyerlerle şantiyeleri kurduran Suudlular, bu bölgede girişlerde hacıların izdiham yaşamalarına sebep oluyor. Daha önce yaya tüneli olarak hizmet Aziziye yolundaki 4 tünelden 2 si de tamamen otobüslere ayrıldı. Tünellerden hacılar yaya olarak geçemiyorlar. Bütün hacılar Şise Bölgesi’ndeki Mahbes’ül Cin’den otobüslerle alınıp 2 kilometre uzaklıktaki Harem’i Şerif’e taşınıyorlar.
İRAN HACILARI AZALDI SURİYE'DEN KİMSE YOK
İran’da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle en kalabalık ülkelerin başında gelen İran’dan bu yıl kutsal topraklara gelenlerin sayısı gözle fark edilir bir şekilde azaldı. Geçen yıl 3 büyük devalüasyon yaşanan İran’daki birçok kişinin ekonomik sıkıntı sebebiyle hac programını iptal ettiği konuşuluyor. Suriye’deki iç savaş sebebiyle bu ülkeden de bu yıl resmi organizasyon yapılmaması dikkat çekiyor. Suriye bayraklı hacı grubu gözükmüyor. Bu yıl kutsal toprakların en kalabalık gruplarını ise, Endonezya, Türkiye, Hindistan, Pakistan, Irak ve Cezayir’den gelen hacılar oluşturuyor.
 
BU YIL MEKKE-İ MÜKERREME DAHA BAKIMLI
Terviye gününe 10 gün olmasına rağmen, Hac için Mekke-i Mükerreme’ye geleceklerin yüzde 50’si şehre geldiler. Yaklaşık 1.5 milyon misafiri şu anda ağırlayan Mekke’de caddelerin bu yıl daha bakımlı ve temiz olması dikkat çekiyor. Bu temizlik ve düzeni korumak için hacılarda yerlerde çöp atmamaya özen gösteriyorlar. Hacı sayısının geçen 3 yıla göre hem ek kontenjan verilmemesinden hem de İran ve Suriye’den hacı olmamasından dolayı yüzde 30 eksik olması şehirlerdeki hizmetlerin kalitesini de arttırıyor. Her yıl olduğu gibi Mekke-i Mükerreme’nin halkı, gelen misafirlere yardımcı olmak için her türlü fedakarlığı yapıyorlar. Araçları ile yollardan topladıkları hacı adaylarını Harem-i Şerife götüren Mekkeliler, bol bol ikramlarda bulunuyorlar.
 
TÜRK DOKTORLARI BÜTÜN HACILARIN HİZMETİNDE

Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait Mekke ve Medine’de hastane, sağlık ocağı ve sağlık merkezlerinde 68 uzman ve 69 pratisyen hekim olmak üzere 423 sağlık personeli hizmet veriyor. Sağlık merkezlerinde11 ambülans, 270 kalemden oluşan 3 tır dolusu ilaç bulunuyor. Mekke Hastanesi'nde dahiliye, KBB, göz ve göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, üroloji, kadın doğum, cildiye, ortopedi, ultrason, diş ve acil polikliniği olmak üzere 17 birim hizmet veriyor. 132 yataklı hastane ve sağlık merkezlerinde sadece Türk hacılarına değil, acil vak’alarda bütün hacılara hizmet veriyor. Türkçe konuşan bütün hacı adayları da Türk sağlık birimlerinden hizmet alabiliyorlar.
İHA

Editör: TE Bilişim