Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu yaptığı açıklamada, son yıllarda kuruma tehlikesi yaşayan Meke Krater Gölü'nün bu yıl kar yağışlarıyla yeniden hayata döndüğünü, bahar yağışlarıyla da canlandığını söyledi.  Son aylardaki yağışlarla göldeki su seviyesinin geçmiş yıllara göre yükseldiğini ve göçmen kuşların yeniden Meke Krater Gölü'nde gözlenmeye başladığını belirten Mugayıtoğlu, ''Eskiden bir çok kuş türüne ev sahipliği yapan Meke Gölü adeta bölgenin kuş cennetiydi. Ancak su seviyesinin azalmasına bağlı olarak son 4-5 yıldır yerel kuş türleri dışında göçmen kuşlar gölü terk etmişti. Bu yıl yağışların ardından su seviyesinin yükselmesiyle birlikte göçmen kuşlar yeniden Meke Gölü'nde gözlenmeye başladı'' dedi.  Meke Krater Gölü'ndeki geçici canlanmayla birlikte, Türkiye'de ''allı turna'' olarak da bilinen flamingoların da gölde gözlenmeye başladığını kaydeden Mugayıtoğlu, şunları ifade etti:  ''Meke Gölü'nde bahar yağışlarıyla birlikte geçici bir canlılık yaşanıyor. Gölde kendine yaşam alanı bulan ve yumurtalarından çıkan artemia salinalar özellikle flamingo ve çeşitli yaban ördeklerini Meke'ye çekiyor. Artemia salinalar daha çok Tuz Gölü ve çevresinde gözlemlenirken, bu canlı ile beslenen binlerce flamingo da kışı geçirmek ve kuluçkaya yatmak bölgeye akın ediyor. Göl çevresine de dağılan flamingolar, artemia salinaların yaşam imkanı bulduğu Meke Gölü'ne de geliyor.'' 
Meke Krater Gölü'nün göçmen kuşlara ev sahipliği yapması için kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Mugayıtoğlu, ''Havaların ısınmasıyla birlikte buharlaşma ve bilinçsiz sulama sonucu gölde yaşayan canlılar gölü terk ederken, çölleşme ile birlikte bu cennet hayal olacak korkusunu yaşıyorum. Bu duruma engel olmak için DSİ ve sulama kooperatifleri üzerlerine düşen görevi yerine getirmeli ve çiftçiler de su kullanımında tasarruf yapmalıdır'' diye konuştu. Mugayıtoğlu, Konya Ovaları Projesi (KOP) kapsamında ihalesi tamamlanan Hotamış göletinin tamamlanmasıyla birlikte yeraltı sularının yükseleceğini ve Meke Krater Gölü'nünde bu yükselmeden olumlu etkilenerek doğal hayatın canlanacağını, eski güzelliğine ve ihtişamına kavuşacağını sözlerine ekledi. 
FLAMİNGOLAR FOTOĞRAFÇILARI MUTLU ETTİ
Meke Krater Gölü'nün muhteşem manzarasına tanıklık eden fotoğrafçılar da yıllar sonra bölgede flamingoları görmenin mutluluğunu yaşadı. Ereğli Anadolu Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Memduh Ekici, Meke Krater Gölü'nün yaklaşık 6 yıldır fotoğrafını çektiğini belirterek, ''4-5 yıldır görmediğimiz flamingoları az sayıda da olsa Meke Krater Gölü'nde görmek bizi mutlu etti'' dedi. 
Editör: TE Bilişim