Okula yeni başlayan çocuklarda görülen sorunların önemli bir kısmının mükemmelliyetçi aileler olduğuna değinen Psikolojik Danışman Ersin Tokdemir, “ Çocuklar asla eleştirilmemeli ve diğer öğrencilerle mukayese edilmemeli” dedi.

Psikolojik Danışmanı Ersin Tokdemir, 4+4+4’ün ilk kez uygulandığı 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk 1,5 ayını değerlendirerek, “Çocuklarda tedirginlik ve belirsizlikler beklenen düzeyde olmadı. Hatta okula ilk kez başlayan çocuklarda görülen stresin bu yıl daha az olduğunu gördük. Daha önce okul öncesi eğitim alanların okula uyum süreci ise diğerlerinden çok daha kolay oldu” dedi.
Okula yeni başlayan çocuklarda görülen sorunların önemli bir kısmının ‘mükemmelliyetç aileler olduğuna değinen Ersin Tokdemir, “1.sınıf öğrencisi başarma ve takdir edilme, merak ve kabul edilme duygusu ön planda olan bir yapıya sahiptir. Öğretmenler ve ebeveynler bu duygusal yapıları uzak durmalılar. Çocuklar asla eleştirilmemeli ve diğer öğrencilerle mukayese edilmemeli. Bu yaş dönemindeki kazanımların kalıcı olduğu bilgisi tüm anne babalar ve öğretmenler tarafından bilinmektedir. Bu nedenle, ‘çocuğum her alanda başarılı olsun, hem iyi bir müzik yeteneği olsun, hem akademik başarısı mükemmel olsun, çok iyi spor yapsın, bilgisayar teknolojilerini en üst düzeyde kullansın, toplum karşısında rahat olabilecek bir özgüvene sahip olsun’ gibi olağanüstülükler çocuklardan beklenmemelidir. Yeteneklerin gelişimine önem verilmeli, ancak bunun doğal süreçte ve çocukların öğrenebilirliği nispetinde dikkate alarak çocuklara karşı tutum ve davranış geliştirmeli, mükemmelliyetçilikten  desteklenmesinde fayda vardır” şeklinde konuştu.
Okula alışma süresinde anne ve babaların çocukları destekleyerek motive etmeleri gerektiğini belirten Ersin Tokdemir, okul ve öğretmenle ilgili olumlu cümleler kullanarak duygusal bağ kurmanın önemine işaret etti. Ebeveynlere yaşanılan ufak tefek sıkıntılarda, asla okulu ve öğretmeni çocuğun yanında eleştirmemesi uyarısında bulunan Tokdemir, öğretmenlerin de bu süreçte öğrencileri, başarabilecekleri etkinliklerle ve iltifatlarla desteklemesinin önemli olduğunu aktardı.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim