KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesince ''Batı Trakya Türk Azınlığı ve Hukuki Sorunları'' konulu program düzenlendi.  Batı Trakya liderlerinden Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet’inde katıldığı konferansta Batı Trakya’da yaşanan Yunan zulmü masaya yatırıldı. Işık Sadık Ahmet, Yunan zulmünü anlatırken, gözyaşlarına hakim olamadı. Panele Vali Aydın Nezih Doğan, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Neyzen Özcan, KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Okka, KTO-Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı, MHP Konya İl Başkanı Ali Yücel, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Batı Trakya Türklerini çok iyi tanıdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Türkiye çok büyük bir medeniyete sahiptir. Büyük medeniyet olmak ise birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Önemli olan bu sorunlarla mücadele edecek ve bu sorunları aşacak azme sahip olmamızdır. Çok şükür ki Türk milleti olarak bu azme sahibiz. Geride bırakılan her toprağın bizde hakkı ve hukuku var. Bunu ödeyebilmek için daha fazla gayret göstermeliyiz.”
ASIL ZULÜM TÜRKLERE YAPILDI
KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı da tarihteki en köklü milletlerden birinin Türk milleti olduğunu söyledi. Tarih sahnesine çıktığı günden itibaren Türklerin sayısız devletler kurduğunu belirten Akıncı, ''Yalnız Türkler gittikleri her yere adaleti götürmüştür. Huzur ve güven sağlamıştır. Ancak zayıf oldukları her yerlerde ise baskı ve zulümle karşılaşmışlar ve katledilmişlerdir. Bugün Doğu Türkistan’da 21. yüzyılda Türkler Çin zulmü altında soykırıma uğruyor. Geçmişte Stalin döneminde Rusya’da Kırım ve Ahıska Türklerine soykırım uygulanmıştır. Bosna ve Hocalı da katliamlar yapılmıştır. Bu zorlu dönemlerde göçler ve acılar yaşanmıştır. Bugün Fransa Meclisi’nde görüşülen sözde Ermeni soykırımı masalı bizzat kendileri tarafından uydurulmuştur. Çünkü Osmanlı Çanakkale’de savaşırken emperyalistlerin oyunuyla Ermeniler Müslümanları katletmiştir. Ancak şimdi emperyalistlerin soykırımlarını açıklama vakti bizdedir” dedi.  Batı Trakya Türkleri'nin de Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın zulmü altında inlediğini aktaran Akıncı, ''Her türlü hakları, en tabi insan hakları ellerinden alınmıştır. Fakat bu olaylar çok büyük kahramanları da yetiştirmiştir. Türk milletinin bağrından tarih boyunca her zaman büyük kahramanlar çıkmıştır. Bu kahramanlardan biri Dr. Ahmet Sadık’tır'' diye konuştu.
CUMA NAMAZI YASAKLANDI
Konuşmaların ardından Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’nin kurucusu olan ve 24 Temmuz 1995'de Lozan Anlaşmasının 72. yıl dönümünde trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık Ahmet,  ''Batı Trakya Türklerinin Dünü ve Bugünü'' hakkında bilgi verdi. Konya’da olmaktan mutlu olduğunu ve Konya’yı evi gibi gördüğünü anlatan Işık Sadık Ahmet, Batı Trakya’da Türk olmanın ve Türk demenin suç sayıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Sadık Ahmet, Türk olduğunu söylediği için 26 ay hapis yattı ve bunun üç ayını adi suçluların bulunduğu hücre de geçirdi. Biz bugüne kadar bir Vali’yle bir savcıyla yan yana oturamadık. Dertlerimizi anlatamadık. Çünkü konuşmak yasaktı. Cuma namazı kılmamızı yasakladılar. Fakat Sadık Ahmet mücadeleden vazgeçmedi ve açık havada toplu Cuma namazı kıldık. Avrupa Birliği bir ülke olan Yunanistan’da bizi dışladılar, aşağıladılar. 150 bin nüfus olmamıza rağmen Lozan Antlaşmasındaki haklarımız bize verilmedi. Hiçbir gencimiz resmi dairelerde iş bulamadığı gibi hiçbir işe de alınmadı.”
ZULMÜN ÖZETİ: YOK OĞLUM YOK
AB raporunda Avrupa’da en geri kalmış bölgenin Batı Trakya olarak yer aldığını aktaran Ahmet, Türkiye’ye 400 kilometre uzakta bulunan Batı Trakya’nın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısında yer alması da bizim için bir şanstı. “Türkiye’ye karşı devamlı bir özlem içinde olduk. Sürekli Türk televizyonlarını izliyoruz” diyen Ahmet, şu değerlendirmeler de bulundu: “Geçmişte nüfusumuz 110–120 bin arasındaydı. Şu anda yüzde 2’lik bir artış olarak hesap edersek nüfusumuz 500 bini bulması gerekirdi. Ancak Yunan hükümeti sürekli asimile ederek nüfusun artmasını engelledi. Bugün Türkiye’de 500 bin Batı Trakya Türk’ü yaşamaktadır. 60 bin 4 kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. Daha sonra 1-2 tanesi göstermelik tekrar vatandaşlığa alındı. Şu anda on binlerce insan Batı Trakya’da vatansız olarak yaşamaktadır.”
Kendi müftülerini bile seçmelerine izin verilmediğini anlatan Ahmet, “Din bir azınlık için milliyetçilik kadar önemlidir. Onun için din adamlarımızı seçmemize izin vermiyor. Vakıf malları tahrip ediliyor. Ezanın okunmasını yasaklıyorlar ve Müslümanlara zorla Yunanca ayin dinlettiriyorlar. Onun için bayrağı ve ezanı kaybetmek çok zordur. Hele başka bir devletin himayesinde bunları yaşamak daha da zordur. Yerel televizyon kurulmasına izin verilmiyor. Bir üniversitemiz yok, üniversitelerde Türkçe kürsüsü yok. Coğrafi yerlerin isimleri sadece Yunanca yazılmaktadır. Müzemiz, kütüphanemiz, arşivimiz, bankamız yok. Ziraat bankamız şuanda Batı Trakya’ya bir şube açtı ve para işlemlerinin tamamını Ziraat Bankası ile yapıyoruz. Yaşlıları emanet edeceğimiz bir huzur evi bile kurulmasına izin verilmiyor. Kısacası yok oğlum yok. Peki, ne var, yasak, zulüm ve hepsinden öte kültürümüzü yok etme projesi var” dedi.
TÜRKÇE KİTAPLARINI KABUL ETMEDİK
Eğitimde Yunan hükümetinin Türkçe öğreten kitaplar çıkarttığını ama kitapların tamamen asimile etmek amacıyla hazırlandığının altını çizen Ahmet, şöyle konuştu: “Sadık Ahmet ‘Türk’ten başka kimse Türkçe öğretemez’ diyerek bu kitapları toplayıp Yunan milli Eğitim Bakanlığının önüne bırakarak iade etti. Bunun üzerine davalar açıldı ve tutuklananlar da oldu. Sadık Ahmet iki defa Batı Trakya’da bağımsız milletvekili seçilince bu sefer Yunan Hükümeti Yüzde 3’lük seçim barajını getirerek Sadık Ahmet’in Meclis’e girmesini engelledi. Fakat Yunan Hükümeti Sadık Ahmet’i mücadelesinden vazgeçiremediğini anlayınca, Sadık Ahmet’i önüne traktör çıkarıldı ve Lozan’ın yıldönümü olan 24 Temmuz’da şehit edildi.  Bir toplum sürekli lider çıkaramıyor. Liderlik vasıfları oluşmuyor. Sadık Ahmet Batı Trakya için bir liderdi. Ölünceye kadar kendi çıkarı için çalışmadı hep milletinin yanında yer aldı ve milletinin gözyaşlarıyla ebediyete uğurlandı. Bugünde her 24 Temmuz’da tüm Batı Trakyalılar olarak merhum Sadık Ahmet’i rahmetle anıyoruz.”  Işık Sadık Ahmet’in konuşmasının ardından KTO-Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı, ‘AB Kriterleri ve Batı Trakya Türk Azınlığı’, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Mor da ‘Batı Trakya Türk Azınlığı Sorunlarının Temel Dinamikleri’ konulu konferans verdi.
HASAN AYHAN 
Editör: TE Bilişim