Aslında bir yaşam felsefesi olan Ayurveda, 5000 yıllık bir doğal şifa sistemidir.  Hindistan’da en eski şifa bilimi olarak birçok kişi tarafından kabul edilir. Hint yaşam bilgeliği olarak da kabul edilir. Ayurveda'nın temel prensiplerinden biri ve onu batı tıbbından ayrı kılan, biyo-bireysellik ve bir hastanın tüm vücut-zihin-ruh bağlantısını dikkate almasıdır. Ayurveda uygulayıcıları, vücudu dengede tutmak için sağlıklı bir diyet, yaşam tarzı değişiklikleri, stres atma ve çeşitli bitkisel tedavileri kullanırlar.

Zerdeçal (curcumin) yüzyıllardır Hint tıbbında  (Ayurveda) kullanılmıştır. Özellikle son zamanda yapılan birçok bilimsel çalışmada zerdeçalın hastalıkların tedavisinde çok faydalı olduğu ortaya konmuştur. Zerdeçalın sağlık faydalarını ortaya koyan 12.500'den fazla hakemli makale bulunmaktadır.  

Zerdeçalın baharat olarak yaygın bir kullanımı vardır. Ancak bu şekilde kullanıldığında biyoyararlanımı oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Bu nedenle besin desteği olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle gelişen teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları ile 185 kat formları üretilmiştir. Özellikle tedaviye destek olarak tercih edilebilecek formlardır. 

Sağlıkla kalın!

Referanslar

Chopra A, Doiphode VV. Ayurvedic medicine. Core concept, therapeutic principles, and current relevance. Med Clin North Am. 2002 Jan;86(1):75-89, vii.