Türk alışveriş kültürünün tarihî dokusunu oluşturan semt pazarları, Türkiye’de açılan on binlerce kapalı alışveriş merkezine karşı hâlâ ayakta duran, canlılığını koruyan ve alışveriş geleneğini sürdüren bir yapı oluşturur. Sokak alışveriş kültürünün mihenk taşı olan ve her türlü sesi, rengi, kokuyu içinde barındıran semt pazarları büyük, küçük her yaştan insanın uğrak yeri olur. Pazar alışverişi Türkiye’deki her evin vazgeçilmezidir. Haftanın belli günleri, belli semtlerde kurulan pazarlarda birçok farklı ürünü bulmak mümkündür.

Semt pazarlarının Türk alışveriş kültüründeki en önemli yeri ise insanların kaynaştığı, selamlaştığı ve konuştuğu yerler olmasıdır. Her hafta düzenli olarak pazara giden kişiler bir süre sonra birbirlerini tanır ve konuşmaya, ilişkiler kurmaya başlarlar. Toplumsal kaynaşmanın ve millî bilincin oluştuğu noktalardır pazarlar.

Türk kültüründe önemli bir yer tutan pazarlar ile ilgili dikkatimi çeken bir konuyu sizlere aktarmak istiyorum. Çocukluğumdan bu yana Nişantaşı Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. Perşembe günü sabahın erken saatlerinde kurulan semt pazarımız akşam saatlerine kadar vatandaşların yoğun ilgisi ile karşı karşıya kalır. Sabahın erken saatlerinde helal rızık kazanmak için evlerinden çıkan pazarcı esnafı halden o gün satacağı ürünleri arabasına yükleyerek semt pazarına doğru yola çıkar. Akşama kadar halden aldığı ürünleri satan pazarcı esnafı ne yazık ki kalan ürünlerini ya da gün içerisinde eline geçirdiği çöpleri tezgâhın altına dökerek pazar alanından ayrılır. İlçe belediyeleri pazarcı esnafından bir miktar ücret alır. “Nasıl olsa işgaliye ücretini ödedim, Belediye temizlesin” diyerek çöplerini pazar yerine bırakmak pazarcı esnafına hiç yakışmıyor. Bizler her ne işi yaparsak yapalım çevremize örnek olmalıyız. Bu konuda pazarcı esnafımızın daha duyarlı olacağına yürekten inanıyorum.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile göreve gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Konyalı hemşerimiz Murat Kurum sıfır atık ve çevre konusunda önemli adımlar atıyor. Sayın bakanımızın bu konu ile ilgili de Büyükşehir ve İlçe Belediye başkanları ile ortak bir çalışma yapacağını düşünüyorum. Semt pazarlarının belli noktalarına pazar tezgâhlarında kalan ürünlerin geri dönüşümünün sağlanabileceği kutular koyulabilir. Atıkların buraya atılması hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış olur hem de pazar yerleri daha temiz olur. Böylelikle pazar alanını temizleyen temizlik ekiplerinin işleri de daha kolaylaşır.

Selametle, baki selamlar…