Futbol kamuoyunun merakla beklediği “Video Yardımcı Hakem (VAR)” uygulaması tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de her geçen gün hızla denenmeye devam ediyor. Bu denemeler esnasında yaşanan aksaklıklara göre de yeni girişimler yapılarak hataların en aza indirildiği bir sistem oturtulmaya çalışılıyor. Bununla birlikte dünya genelinde hiçbir ülke farklı bir sistem üzerinden çalışmıyor merkezi olarak sistem oyuna dâhil edilmeye çalışılıyor. 

Uzun zamandır denenen VAR hakkında, bu zamana kadar toplam sekiz kez protokol değişikliğine gidildi. Nisan ayında uygulanan ve son olarak hazırlanan ise son protokol olarak dikkat çekiyor. Yani sistem oturana kadar birçok değişiklik yapılabilir, hatta dokuzuncu protokol bile imzalanabilir. 

Bahsedilen bu protokollerin yani sistemin doğru çalışmasını sağlayan etkenlerin önemi ise ciddi anlamda büyük dikkat çekiyor. Nedeni; Video Yardımcı Hakemler, sahada ki hakem kararını kontrol ederken, pozisyona “hakemin kararı doğru muydu?” diye bakmamalarını sağlamak. Temel hedef “hakemin kararı bariz bir şekilde hatalı mıydı?” diye bakıp, ona göre müdahaleye karar vermek.

Bu zamana kadar yapılan değişiklikler birlikte hakem kararına müdahale edilecek hususlar ise şu şekilde belirlenmiş;

Gol kararlarında; Golü atan oyuncunun/takımın gol öncesi yaptığı ihlaller: (Bir rakibine faul, elle oynama, ofsayt), Golden önce topun oyun alanı dışından çevrilmesi, Topun gol çizgisini geçip-geçmediği kararı (Kale Çizgisi Teknolojisi olmadığı durumlarda)

(Golden önce hatalı verilen; taç, korner, serbest vuruş gibi kararlara müdahale edilemez!)

Penaltı vuruşlarında; Yanlış verilen penaltı, Yanlışlıkla verilmeyen penaltı, Olayın gerçekleştiği yer (ceza sahasının içinde mi, dışında mı?), Penaltı kararından önce ihlal, Penaltı kararından önce topun oyun dışından çevrilmesi, Penaltı vuruşunda kaleci ve vuruşu yapan oyuncu tarafından yapılan ihlaller(Kalecinin çizgiden öne çıkması, vuruşu yapan oyuncunun topa vurur gibi yapıp kaleciyi yanıltması) ve Penaltı vuruşunda top direkten veya kaleciden geri döndüğünde, bir hücum oyuncusu veya defans oyuncusunun ceza alanı ihlali.

(Penaltı kararından önce hatalı verilen; taç, korner, serbest vuruş gibi kararlara müdahale edilemez!)

Kırmızı kartlarda; Şiddetli hareket ve tükürme, Ciddi faullü oyun, Bariz gol şansının engellenmesi, Bariz gol şansını engellemekten gösterilen bir kırmızı kart öncesi yapılan bir ihlal, Birçok oyuncunun karıştığı kavga ve benzeri durumlar

(Sarı kartlara müdahale yok. İkinci sarı kartın gösterilmemesi veya yanlış gösterilmemesi durumunda da müdahale edilmeyecek.)

Yani kısacası uzun zamandır üzerinde çalışına VAR sistemi sıfır hata ile çalışmak için gün sayarken, futbol meraklıları ise oyuna nasıl etkisi olacağı yönünde merakla bekliyor. Ligimizde ikinci yarından sonra zaman zaman aktif olarak denenmesi beklenen bu sistem içinse gerekli altyapıların tamamen hazır olması şart.