Meyve suyu üretimi son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Peki günlük yaşamda sıkça tüketilen meyve suları nasıl üretiliyor? İşte meyve suyu üretimi ile ilgili tüm bilgiler

MEYVE SUYU NASIL ÜRETİLİR?

Öncelikle meyveler fabrikaya getiriliyor. Bu meyvelerin işlenip işlenmeyeceğine laboratuvar karar veriyor. Meyvelerin kuru madde miktarına ve asitine bakılıyor. Kullanıma uygunsa meyveler kabul ediliyor. Boşaltım yapıldıktan sonra temizlik yapılmaya başlanıyor.  Meyveler basınçlı suyla yıkanıyor. Genel temizlik yapılırken, yaprak gibi istenmeyen ürünlerde temizleniyor. Basınçlı suyun etkisiyle işlenme alanına doğru ilerliyorlar. Taşıma bandındanki meyveler hattın iki yanındaki işçiler tarafından ayıklanıyor. Bozuk veya çürük olanlar ayrılıyor. Ayıklananlar suyla yine yıkanıp temizleniyor.

Temizlik aşamasından sonra meyvelerin ilk durağı değirmen oluyor. Burada dakikada 1800 devirde dönen bir motorla parçalanıyor. Kapalı boru sistemiyle sıkıcıya gönderilen meyveler sıkıcıya gönderilir. Bu bölümde, püre halinde meyveler, sıkıştırılarak suyu çıkarılıyor. Dönen bir çark, örtüye baskı uygulayarak en kaliteli biçimde suyun çıkmasını sağlıyor. Sürekli bu hatta sıkıştırılan meyvelerın suyu defalarca çıkarılıyor.

Ayrılan meyve suyu, borularla besleme tankına gönderiliyor. Geriye kalan posa ise boşa gitmiyor, organik gübre üretiminde kullanılıyor. İşlemi biten meyve suları depolama tankına aktarılıyor. Meyve tankından çıkan meyve suları, pastorize edilmek üzere ısıtıcılara gönderiliyor. Bu işlemde meyve suyu ısıtılarak içindeki mikroplardan arındırılıyor. Isıtılan sular hızla soğutularak işlem tamamlanıyor.

Cam şişeler buharla temizlendikten sonra, mekanik kollarla ters çevrilerek içinde kalan sulardan arındırılıyor. Sırayla ilerleyen şişeler meyve sularıyla dolduruluyor. Ağzı kapatılan şişeler soğutma tünelinde soğutuluyor ve satışa hazır hale getiriliyor.

Editör: TE Bilişim