Vefalı insan diye gittiğinde arkada bıraktıklarını anan, unutmayan, halini hatırını sormak için arayan insana denir. Yani vefa insanın kendisine verilen tüm faydanın geri verilmeye çalışılmasıdır.

Vefa çalışarak elde edilebilecek bir özellik değildir. Vefalı insan kişiliğinden dolayı bu özelliğe sahiptir. İnsanın kişiliği de çocukluğunda büyük oranda gelişimini tamamlar. Bu yüzden vefalı insanların çocukları bunu görüp öyle yetişir ve büyük oranla vefalı olur. Ayrıca vefalı insan iyi anılır, adı hep güzel cümlelerde geçer. “Falanca hanımın oğlu da gittiğinden beri hiç aramıyor” gibi cümlelerin kurulduğunu hepimiz duymuşuzdur. İşte vefalı insanlar bu konuma düşmezler. Hatırları olanlara hatırlarını verirler ve hatır elde ederler.

Saygı ve sevgi göstermek konusunda vefalı insanın bir sorunu yoktur. Arkadaşları, ailesi ve tüm çevresi içinde sevilip sayıldığı gibi kendisi de herkese öyle davranır.

Vefalı olmak insanlara değer vermenin tanımıdır. Yapılanlar unutulmamalı gün geldiğinde karşılığının verilmesi gerekmektedir. Güzel davranışlarda bulunsan insan güzelliklerle karşılaşır. Hoş güzel davranan birine de güzel davranılarak yol gösterilmektedir.

Vefa duygusuna sahip insan daima saygı kazanır, sevilir, toplum içinde sözü geçer. Yapılanlar unutularak hainlik içerisinde bulunulmamalı. İyilik yapan kötülük gördüğünde döner dolaşır yine sahibini bulur. Vefalı insana herkes yardım etme çabasında olur, bilir ki bir gün dönüp dolaşıp yardım edecektir. Vefa davranışlara sadık kalmaktır, gün geldiğinde karşılığı ödenmesi gerekir. Vefa duygusuna insanların yanı sıra tüm canlılar hisseder. Fakat insanlar diğer canlılardan üstün olduğundan en yoğun hissedendir. Vefa duygusunu hisseden ve ona göre davranan kişilere vefalı denir. Toplumda vefalı insanın hem kendisine saygısı vardır hem başkalarına. Parmakla gösterilecek sayılı insanlar olmaktadır.

Hayatın her alanında vefaya yer vermeliyiz. Bize hissettirilen o güzel duyguyu hissetmeli en güzel şekilde yaşamamız gerekmektedir. Duygunun tadını çıkarmalı değer vererek hayatımıza yön vermemiz de mümkündür. Güzel bir hayat için iyiliklerin günü geldiğinde karşılığı ödenmelidir.