Normal olarak dört kişilik bir ailenin bu brüt miktarın neti olan aylık bin 404 lira ile geçinmesi olanaksız ki bu sene yapılacak olan zamlarda az çok ortada!

Ayrıca, insanlığın ve üretici güçlerin bugünkü gelişmişlik düzeyi, adil bir paylaşımla, bunun çok daha üstünde bir ücret alınmasını mümkün kılacak kadar gelişti 

Halkın çok büyük bölümü geçimini bir başkasına ait işyerinde ücret veya aylık karşılığında çalışarak kazanıyor. Diğer bir deyişle, çalışma gücünü, emek gücünü, işgücünü bu işverene satıyor. 

O zaman sorumuz şu: Bir işverene satılan bu işgücünün veya emek gücünün fiyatı neye göre belirleniyor?

Akıllı telefon üreticisi olan büyük bir şirket piyasaya yeni bir ürün çıkarıyor. Rakibi yok veya zayıf. İyi de bir reklam kampanyası düzenliyor. Ürünün fiyatını kendisi belirliyor ve maliyetinin çok üstünde bir fiyatla akıllı telefon satıyor. Çok büyük kâr ediyor, çünkü piyasada tekel durumunda ve fiyatı belirleme, talebi oluşturma gücüne sahip.

Çalışacak ikinci bir kişi yoksa sadece bir çocuğunu bile bu parayla okutmak imkânsız, büyütmesi çok zor. Ne yapsın bu insanlar o kadar adaletsiz bir hayat sürüyoruz ki. 

Çaresizlik çok zor ve insanlar ya ek iş yapmak zorunda ya da aç kalmak durumunda. Artık ülkemizin, halkımızın bu sıkıntısına bir çare bulsunlar, insanlar yaşamak için resmen sürünüyor.

Bin 404 TL maaş veriliyor. Bir ailede en az iki kişi yaşıyor. Bunun üzerine minimum iki çocuk eklesek 4 kişi.

Ev kiraları almış başını gidiyor. Merkezde bir ev bulmaya kalkarsanız en az kirası 800 TL. O evinde yüzüne bakılmaz. 

Her neyse, 1000 TL’ye bir ev kiraladığınızı düşünün. Kalan 400 TL her şeye yetecek mi?,

Su faturası, yakıt parası, elektrik faturası, ev giderleri, yiyecek içecek daha bunları saymadık…

400 TL’yi ne yapacağımızı bilemez duruma geldik maalesef!

Bugünkü hayat şartları ortada, çalışanlar için yetersiz. Bu şartlar altında bir aile geçinemez. 

Ancak ekmek ve peynir alabilir. Zamlar her zaman oluyor. Hayat standardı olması gerekiyor ve devletin bu standartlara göre zam yapması gerekiyor.  

Zaten malum her şey ortada. Ekonomi bakanları ve ekonomistler bunu değerlendirip refah için ne yapılması gerekiyorsa hem sanayici hem de işverenler yeni politikalar üretmeli, uygun çalışmalar yapmalılar.

Eğer her şeye ardı ardına zam geliyorsa ücretlerde sabit kalıyorsa vay bu vatandaşın haline!

Allah yardımcımız olsun, Sağlıcakla kalın…