Günlük hayatımızın en önemli sorunlarından bir tanesi zamansızlık. Gittikçe yoğunlaşan iş hayatı nedeniyle pek çok kişinin zamansızlıktan şikayet ettiğini duyuyoruz. Peki zamanı daha etkili kullanmanın yolları neler?           

1.     Organize olun!Yapmanız gereken işleri ve zamanınızı yazarak organize edin. Bunun için kağıt ya da elektronik ajanda kullanabilirsiniz. Yapılacak işler listesi yapmak da yardımcı olacaktır. Bunları yaparken motivasyonunuzu artırmak için renkli kalemler ya da eğlenceli programlar kullanabilirsiniz.

2.     Hedef koyun!. Hedef belirlemek gidilecek yolu da belirlemektir. Yol belirli olduğunda zaman kayıpları da az olacaktır.

3.     Kendinizi tanıyın.... Gün içerisinde en verimli olduğunuz zamanları belirleyin. Özellikle konsantrasyon gerektiren işleri bu zamanlara koyun. Bu sayede işlerinizi daha hızlı bitirebilirsiniz.

4.     Öncelik belirleyin!.İşleriniz arasında önceliklendirme yapın. En önemliler ilk yapılacaklar olsun. Bunu yaparken yine renkli kalemler, post-it kağıtlar kullanarak kendinizi eğlendirebilirsiniz.

5.     Esnek olun!Siz ne yaparsanız yapın zaman hırsızları olduğunu bilin. Özellikle eczane içerisinde size danışmak isteyenler hesapladığınızdan daha fazla olacaktır. Onlar için bir miktar zamanı esnek bırakmayı unutmayın.

6.     Hayır demeyi öğrenin!Çok zor olsa da bu konuda kendinizi geliştirin. Hayır diyemediğiniz için önceliklerinize odaklanamamak size çok zaman kaybettirecektir.

7.     İşleri gözünüzde büyütmeyin!Çoğu zaman bir işe başlamak için kaybedilen zaman işin kendisinden fazladır. Zor görünen işleri bölerek kolaylaştırın.

8.     Mükemmel iyinin düşmanıdır!. Çok fazla detaylara takılarak zaman kaybetmeyin.

9.     Kendinizi ödüllendirin....Biten işler için kendinize küçük ödüller verin. Bu sayede işleri bitirmek konusunda motive olabilirsiniz.

10.  Delege etmeyi öğrenin!. Her şeyi siz yapamazsınız. İşleri uygun kişilere verirseniz, hem sizin yükünüz hafifleyecek hem de zamanınızı başka işlere ayırabileceksiniz.

Kaynaklar:

1.      http://www.resourcepharm.com/pre-reg-articles/time-management-tips-for-prereg-pharmacists.pdf

2.      http://www.pharmamanage.gr/en/time_management.asp