Mehmet Karacığan, 1902 yılında Konya’nın bir kenar mahallesi olan Karacığan Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası Mustafa Efendi, annesi ise Havva Hanım’dır. Babası Mustafa Efendi, cami imamıymış. Eniştesinden marangozluk öğrenmiş. Bir süre seyyar marangozluk yaptıktan sonra, marangozlar içerisinde bir marangoz dükkânı açmış. Mehmet Karacığan babasının yanında çalışmaya başlamış. Karacığan, on iki-on üç yaşlarında iken, dükkânda babasının oturduğu yerde çalışırken bir ara hareketsiz durması dikkatini çekmiş. Yanına varmış, gerçekten babasının hareket etmediğini görmüş. Oradan geçmekte olan bir zat, babasının ağzına bir ayna tutmuş. Sonra da “Başınız sağ olsun” deyip yoluna devam etmiş. İşte Mehmet Karacığan küçük yaşlarda öksüz kalmış.

10 5-5

OĞULLARI TİCARETTE ONA DESTEK OLDU

Hayatının parlak dönemlerinden itibaren Konya’da hep hayır işlerinde üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışan Mehmet Karacığan’ın ilk hanımı çocuk üzerine vefat etmiş, ikinci eşi ise, Konya’nın meşhur ve büyük âlimlerinden medrese kurucusu, Kürt Hacı Halil Efendi’nin torunu Hacı Emin Efendi’nin kızıdır. Onun bu ikinci hanımından üç oğlu ve bir kızı olmuş. Oğullarının en büyüğü Ahmet Karacığan. Üç oğlu da babalarının ticarî hayatında en büyük yardımcıları olmuştur. İş yoğunlukları sebebiyle üç kardeş de lise tahsillerinden sonra yüksek tahsil yapma imkânı bulamamıştır. Ahmet Karacığan Yüksek Ticaret’i birinci sınıftan sonra bırakmıştır. 

10 4-3

ONCA SIKINTIYA RAĞMEN ÇALIŞMAYA HEP DEVAM ETTİ

Mehmet Karacığan’ın gençliği maddi yokluk ve sıkıntılar içerisinde geçmiş. Babasından kalan dükkânda çalışırken bir gün dükkânı yanmış. Bundan sonra eline keserini alıp bir süre piyasada seyyar marangozluk yapmış. Daha sonra yanan dükkânı onarıp burada çalışmasına devam etmiş. Burada bir taraftan esas sanatını icra ederken bir taraftan da dükkânında demir, çivi, tuğla ve kiremit gibi inşaat malzemeleri satmaya başlamış. O zamanlar bu işleri Konya’da yapan insan sayısı çok azmış. O zamanlar kiremit ve tuğlaları Eskişehir’den getiriyormuş. Eskiden, şimdiki Vakıf Çarşısı’nın bulunduğu yerin batı tarafı, ağaç pazarı idi. O zamanlar Konya’da kimsede hızar makinesi yoktu. Mehmet Karacığan burada Lazlara tomrukları biçtiriyor, bunları dükkânda satıyordu. Daha sonra Konya’ya ilk şeritli hızarı çalıştırmaya başladı. Kiremit ticaret ve imalatına pek yabancı değildi. Konya’da, Eskişehir’deki fabrikalar gibi bir fabrika kurmaya karar verince, Eskişehir’e Konya toprağı götürdü. Kiremit aldığı fabrikadaki ustalara bunlardan kiremit yaptırdı. Konya toprağını denedi. Müspet sonuç alınca kararı kesinleşti.

10 8-3

ORTADOĞU VE BALKANLARIN EN BÜYÜK FABRİKASINI KURDU

Modern kiremit fabrikasına 1951 yılında Mehmet ve Ahmet Karacığan birlikte bir ekip Almanya’ya tetkik için gitti. Yeni kiremit fabrikası Almanya’dan alındı. Böylece kış-yaz çalışacak olan ve günlük 30 bin kapasiteli fabrika kurulmuş oldu. Fabrikanın açılışı, 1954 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yapıldı. 1968 yılında fabrika daha da geliştirilerek, daha az işçiyle çalışan, Ortadoğu ve Balkanların en büyük fabrikası kurulmuş oldu. İmal edilen tuğlalar Türkiye’nin her tarafında satılmakla kalmadı, Irak, Suriye ve Balkan ülkelerine de ihraç edildi. Bunun yanında Mehmet Karacığan, 1965 yılında Konya’nın marangoz ve kerestecilerini bir araya getirerek Marangozlar Sanayi Kooperatifini ve Marangozlar Sanayi Tesislerinin kuruluşuna da öncülük etti.

10 1-3

YOKSUL İNSANLARA HEP SAHİP ÇIKTI

Mehmet Karacığan’ın okuması yazması yoktu ama o son derece yenilikçi, ileri görüşlü, girişimci ve çalışkan bir insandı. Gençliğinde geçirdiği yoksulluk ve sıkıntıları hiç unutmadı. Bu yüzden doğup büyüdüğü mahallenin yoksul ailelerine hep sahip çıktı. Bunun yanında o dönemlerde Kapı Cami pek çok defa tamir geçirdi ve üst kısmına ilaveler yapıldı. Cami’nin son kökten tamiri sırasında camiye kalorifer tesisatı döşendi. Kapı cami yandığında cami yeniden yapılırken, yangın enkazı cami içerisinde bırakılmış. O zaman buralar temizlendi ve Mehmet Karacığan bütün bu tamir işlerinde görev aldı. Başta Türk Eğitim Vakfı olmak üzere Türk Anadolu Vakfının kurucuları arasında yer alan Mehmet Karacığan, ayrıca adıyla anılan ilköğretim okulu yaptırdı. Birçok hayır ve derneğin görevinde yer aldı. Konya’da adeta bir vakıf insanı gibiydi. Hayır işlerinde ilk akla gelen isimdi. 1988 yılında Parkinson hastalığı sebebiyle Hakk’a yürüdü.

10 2-1

TÜRKİYE’DE İLK CAMİYİ İNŞA ETTİLER

Karacığan Kiremit Fabrikası sahiplerinden Ahmet Karacığan ise, 1928 yılında Karacığan Mahallesinde doğdu. O dönemde en çok Kampüs Cami’nin yapımıyla ilgilendi. Üniversite o zamanlar kampüse yeni taşınmıştı. Kız ve erkek öğrenciler ayrı ayrı namaz kılacak mescit istiyordu. Selçuk Üniversitesi eski Rektörü Halil Cin önce kampüsün üst tarafında bir yer vermek istedi. Sonra da bugünkü caminin yerini verdi. Selçuk Üniversitesi Kampüs Camii Türkiye’de ilk inşa edilen cami idi. O gün içinde çok büyük gelen cami, bugün ihtiyacı karşılayamaz hâle geldi. Bunun yanında Ahmet Karacığan tarafından bağışlanan ve binası devlet tarafından yaptırılan Ahmet Karacığan Ortaokulu eğitim yuvası olmaya devam ediyor. 2017 yılında vefat eden ve hayırseverlikte babasının izinden giden Ahmet Karacığan, hayırlarıyla anılıyor.

Dolayısıyla Karacığan ailesi Konya’ya her zaman yardımı ve hayrı dokunan bir aile olmuştur…

TUBA KAYA 

10 3-3

10 10

10 11

Konya çok güzel bir şehir Konya çok güzel bir şehir

Editör: Birkan Bakay