Sağlıklı bir yaşam için temel ihtiyaçlardan biri de uykudur. Uykusunu yeterli alamayan kişilerde gerginlik ve stres başlar. Uzun süre uykusuzluk sorunu ile baş etmeye çalışan kişilerde, bu durumdan kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Özellikle anksiyete ve depresyon belirtileri görülebilir.  Uykusuzluk sorunu tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, bu durumun psikolojik ve fiziksel hastalıkların oluşmasına yol açabileceğini dikkat çeken Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü Uzm. Klinik Psk. B. Sümeyra Bilgiç, uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin destek alması gerektiğini ifade etti.

‘İnsamnia birçok farklı nedenden kaynaklanabilir’

Günlük yaşamsal durumların ve kişilerin sağlığındaki sorunların uyku kalitesini ve verimini olumsuz etkiler. Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü Uzm. Klinik Psk. Sümeyra Bilgiç, uzun süre devam eden uyuyamama durumunda, uykusuzluk olarak bilinen "insomnia bozukluğu" oluşabileceğine dikkat çekti. İnsomnia (Uykusuzluk) bozukluğunun uykunun niceliği yani süresi ve kalitesi ile ilgili doyumsuzluk yaşanması olduğunu ifade eden Uzm. Klinik. Psikolog B. Sümeyra Bilgiç, uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin bu durumu ciddiye alıp destek alması gerektiğini vurguladı. İnsomnia rahatsızlığının birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Psikoloji Bölümü Uzm. Klinik Psk. Bilgiç, söyle devam etti:” İnsomnia rahatsızlığı kişilerde fiziki bir hastalık, yani hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabiliyorken, psikolojik bir hastalığın (duygu durum bozuklukları, depresyon vb.) belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. ‘’ dedi.

Havalar ısındı, yılın ilk kene vakası görüldü Havalar ısındı, yılın ilk kene vakası görüldü

Uykusuzluk için bazı risk faktörleri vardır. İnsomnia rahatsızlığının her yaş grubundan kişilerde görülebileceğini söyleyen Uzm. Klinik Psk. Bilgiç, ‘’Özellikle kadınlarda, ileri yaş grubunda, psikolojik ya da kronik sağlık sorunu olanlarda, yoğun stres ve kaygı yaşayanlarda, aile içi ilişkilerde sorun yaşayanlarda uyku sorunlarının daha fazla olduğunu görmekteyiz.” İfadelerini kullandı.

İnsomnia’nın başlıca belirtileri nelerdir?

İnsomnia rahatsızlığının kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebileceğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog B. Sümeyra Bilgiç, tipik belirtileri şu şekilde sıraladı: Geceleri uykuya dalmada güçlük, Uykuyu sürdürmekte güçlük / Gece boyunca sık sık uyanma, Çok erken uyanmak ve sonra tekrar uykuya dalamamak, Uyanıldığında kendini yorgun hissetme, dinlenememe, Gün içerisinde sık sık uyku gelmesi

İnsomnia’nın tedavisi var mdır?

Uykusuzluk sorununu tedavi edebilmek için, bu rahatsızlığın nedeninin araştırılması gerektiğini söyleyen Bilgiç, şu bilgileri verdi: “Fiziksel mi, hormonal mi ya da psikolojik mi olduğunu bulduktan sonra uygun müdahaleler belirlenir. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilere çoğunlukla ilk tedavi yöntemi olarak terapi önerilmektedir.  Terapide uyanık kalmaya neden olan olumsuz düşünceler ve davranışlar ortaya çıkartılarak, bu düşünce ve davranışları işlevsel bir şekilde kontrol etmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılır.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: HACER CEYLAN 

Editör: Muhammed Esad Çağla