UNUTKANLIĞINIZIN  ve KİLO ALMANIZIN NEDENİ;

B-12 VİTAMİN EKSİKLİĞİ OLABİLİR

Keyifli yada depresif olmanız sadece güne nasıl başladığınızla alakalı değil aynı zamanda yediklerimiz kısa veya uzun süreli olarak kendimizi iyi de hissedebilir kötü de. Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk, sabah uyanmakta güçsüzlük, depresif bir ruh hali B12 eksikliği nedeni ile olabilir.

B12 vitamini bağışıklık sistemini destekleyerek kan hücresi üretimini artırır. Sinir sistemini güçlendirir. Yaşlılar için yeterli B12 vitamini alımı çok önemlidir. Çünkü yaşlandıkça bu vitaminin emilimi azalır. Alzheimer tanısı konulmuş kişilerde sorunların B12 ve B kompleks vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklandığı bulunmuştur. B12 vitamini, folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.

B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir. Özellikle kandaki B12 seviyesi 400 pg/mL'lerin altında olan bireylerin B12 seviyesi yükselmediği sürece kilo verme hızı yavaşlamaktadır.

Vejetaryen beslenenlerde, sürekli tek tip diyet yapanlarda, yaşlılarda, emilim bozukluğu hastalıklarında, hamilelerde, uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlarda, pankreas yetersizliğinde B12 yetersizliği görülebilir.

Peki B12'yi hangi gıdalardan alabiliriz? Hayvansal kaynaklı besinler iyi birer B12 vitamini deposudur; kırmız et, tavuk, balık, deniz mahsulleri, yumurta, peynir, süt ve yoğurt günlük beslenmenizde uygun miktarda yer almalıdır. Bu besinleri yeterli aldığımız halde uygun şekilde besinlerin saklanmaması ve pişilmemesi besinlerdeki B12 miktarını azaltabilir. Yüksek ısıda pişilmemesi, etlerin pişirildikten sonra sularının dökülmemesi gerekir.

Günümüzde giderek artan B12 eksikliği iş hayatınızdan özel yaşamınıza kadar birçok alanda olumsuzluklara neden olabiliyor. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi gereklidir.

Beyin, vücudun en aktif organlarından biri olarak sürekli enerjiye ihtiyaç duyar. Zihinsel sağlığın ve bilişsel fonksiyonların gelişmesine yardımcı olmak amacıyla ceviz yağı ve incir yağı da en önemli besin kaynakları arasında yer alır.