ÜNİVERSİTE, İŞ , ÖĞRENCİ VE SİNERJİ

1 Mart Salı günü İstanbul'da İstanbul Üniversitesi İşletme Kulübü  öğrencileri ile paylaştığım zamanımı sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Öğrenci arkadaşlar, öğretim üyeleri, iş çevresi ve yaşamı yakından takip etmek isteyen bütün okurlarımla bu güzel günü paylaşmak istiyorum..

İşletme Kulübü öğrencileri  RPZ 16 Zirvesi (Reklam ve Pazarlama Zirvesi 2016) adı altında bir etkinlik düzenlediler! 2012'den beri her yıl düzenliyorlar. Gelenek oluşturmuşlar... Ki gelecekte de klasikleşecek bir öğrenci girişimi..

Öncelikle katılımdan ziyadesi ile faydalandım.

28 yıllık İşletmeci ve profesyonel bir yönetici olarak gıpta ile takip ettim.

Genelde Üniversiteler öğrencilere çok şey katar ama burada öğrenciler üniversitelerine çok şey kattılar! İstanbul üniversitesi boşuna kaliteyi yakalamamış..

Etkinlik neydi?

Reklam ve pazarlama konularında ülkemizde ve dünyadaki son gelişmeleri, yeni nesil pazarlama trendlerini,dijitalliği, teknolojiyi, sosyal medya kullanımını ve innovasyonu içinde barındıran  “Değişimi Zirvede Hisset” sloganı ile yola çıkmış bir etkinlikti...

Öncelikle mekanı güzel seçmişler... Mekan sponsoru RadissonBluConference &Airport Hotel, Beş yıldızlı bir oteldi. Geniş salonunda 550 katılımcıyı çok rahat ve memnun edici bir şekilde ağırladılar.

Konferansın konuşmacıları 4129 Grey Reklam ajansından  Alemşah Öztürk,Okay Eğitim&Danışmanlık kurucusu ve Akademisyen Hakan Okay,ÜniliverFood Solutions Pazarlama Direktörü Nihan Kayı, Adel Kalemcilik Pazarlama Direktörü Ayşe Kırımlı, Gitti Gidiyor &eBay Pazarlama Direktörü Feyza Fedar,Aydınlı Grup Marka ve İletişim Müdürü Tuğba Üzüğüten, Balparmak Pazarlama Müdürü Burcu Yılmaz,Alametifarika Reklam Ajansı Kurucusu Serdar Erener, İnteraktif  nöro pazarlama konusunda Kılınç Orhan Erdemir, Karpat Polat! Oldukça kalabalık bir konuşmacı kitlesi vardı.

 

Dijital pazarlama panelinde:Zaytung kurucusu Hakan Bilginer, Harvard BusinesTurkey yazarı Ercüment Büyük Şener, Dijital Dönüşüm eğitmeni ve Bloomberg Businessweek Türkiye yazarı İsmail Hakkı Polat, Dijital Ajans Danışmanı Hasan Başusta, Aydınlı Grup, Banvit, Yıldız Holding ve Ülker...

Hem konferans katılımları hem de sponsorlukları ile oradaydılar..

Bunları izlerken hem faydalandım hem gururla izledim hem de ülkemin geleceğine dair hayallerim gerçeğe daha da yaklaştı..

Şirketler  sponsorlukları kadar paylaştıkları bilgiler ve bakış açılarıyla da öğrencilerin kariyer planlarını önemli derecede etkilediler. Katılımcıların sordukları sorulara aldıkları geri bildirimlerle kendileri de fikren, düşünce olarak ve duygusal olarak beslendiler..

Öğrencilerle burada kurulan iletişim devam etmek üzere iş yerlerine gerek staj, gerek çalışma, gerekse burs ve danışmanlık konusunda davette bulundular..

Bazı öğrenciler gelecekte kendilerine yer edinmek üzere önemli bağlantılar kurdu..

Katılımcılar sadece İstanbul Üniversitesinden değildi.. Aydınlı  Üniversitesi, Marmara Üniveristesi,Boğaziçi Üniversitesi  gibi diğer üniversiteler olduğu gibi, Adana, Ankara Kayseri, Nevşehir,İzmir gibi farklı şehirlerden de katılımcı vardı..

Düşündüm de özellikle Konya gibi *sanayisi gelişmekte olan bir şehir, gelecekte ülke ve dünya ekonomisinde daha aktif yer almak için acaba, katma değeri yüksek ürünler üretmek için,

Özellikle sanayiciler  Üniversite ile işbirliğini arttırsalar..

Üniversiteler her bölümde bu tip kulüplerin oluşturulmasında öğrencileri teşvik etseler!

Sanayinin taleplerini daha yakından tanısalar..

Sanayiciler, eş dost akraba ile dünya şirketi olunamayacağını, işin ehlinin aranıp bulunması gerektiğini, bu konuda bildiklerini yaşama geçirseler..

Çünkü katma değer üretebilmek için ucuz iş gücüne değil maliyeti düşük iş gücüne ihtiyaç var!Kalifiye insan kaynağına ihtiyaç var..

Kendimizden daha akıllı insanlarla çalışmaya ihtiyacımız var..

Onları çalıştırabilecek bakış açısına ihtiyacımız var..

Kaliteli insanlar kaliteli insanlarla çalışır..

Bunu için özellikle sanayiciler ve iş çevreleri, öğrencilerle daha okul hayatında gerek aktivitelerine sponsor olarak, gerek burs, gerekse staj imkanı sağlayarak gerçek hayatla buluşmalarına katkı sağlayabilirler.

Üniversiteler, öğrencilerinin, iş çevreleri ile iletişim ve etkileşim içerisinde olabilecekleri yönlendirmeleri sağlamaları, kaliteli etkinlikleri desteklemeleri gerekir.

İş çevrelerinin üniversite ile ilişki kurmaları konusunda yüreklenmeleri ve iş adamlarını, uzun vadeli  geliştirecekleri ilişkilerin maliyetlerini düşürme konusunda ikna etmeleri gerekir..

Bizim iş adamlarımız bu konuda genelde ürkekler..

Ayrıca birlikte geliştirecekleri projelerle piyasada nasıl güçlü olabilecekleri konusunda iş çevrelerinin yönlendirilmesi gerekir..

Bu konuda Sanayi ve Ticaret odalarına önemli sorumluluklar düşmektedir.

Buradan İÜ İşletme Kulübünü tekrar kutluyorum, darısı Anadolu üniversitelerine..